Miért fontos a megfelelő vízszigetelés?

2021-05-07 12:58:39 | Módosítva: 2021-05-07 13:20:36

A modern építkezés során rendszeresen találkozunk a vízszigetelés fogalmával. Ma szinte egyetlen épület sem nélkülözheti a vízszigetelést. A vízszigetelő megoldásoknak olyan légköri hatásokkal kell szembenézniük, mint az eső és a hó, másoknak hidrogeológiai hatásokkal, így a talajvízzel és a kapilláris vízzel. Végül, de nem utolsósorban a technológiai vízre összpontosító megoldással is találkozhatunk a fürdőszobákban, mosodákban, konyhákban stb. A következő bekezdésekben egy egyszerű és leggyakrabban használt megoldást fogunk megközelíteni, amelyet akár magunk is megvalósíthatunk az erkélyeken, teraszokon és fürdőszobákban.

Az 1990-es évek olyan mérföldkőnek számítottak

Ahol a tartályokon, lapostetőkön és alapokon túl a teraszokon, illetve a vizes helyiségekben is vízszigetelést kezdtek alkalmazni. Addig a burkolást, még a zuhanykabinokban is, gyakran úgy tekintették, hogy elegendő védelmet nyújt az erkélyeken, teraszokon vagy fürdőszobákban a víz ellen. Hosszú távon ez nem elegendő, amint azt az elhagyatott állapotú régebbi épületek sok vasbeton erkélylapja bizonyítja. Bármennyire is túlzásnak hangzik, nemcsak maga az épület, hanem az emberi egészség is veszélyben van.

Az erkélyek és teraszok esetében a burkolat károsodásának leggyakoribb oka a víz behatolása az aljzatba, amely ezt követően elérheti a teljes vasbeton szerkezetet. A víz a fagyási ciklusok hatásával a futófelület rétegének szétválását, repedések kialakulását, a beton meggyengülését, végül a vasszerkezet korrózióját fogja okozni. Ez az erkély szerkezetének teljes széteséséhez vezet, amikor a reggeli kávé kellemes helye valóban veszélyes területté válik.Vessünk egy pillantást egy pillanatra a fürdőszobára – itt ez kicsit kevésbé drámai lesz, de még egy dühös szomszéd, akit épp egy hibás mosógéppel áztattunk el, is több mint amire szükség van. Nem meglepő, hisz a közelmúltban több ezret fizetett a háttérvilágítású mennyezetekért, amelyeket most tönkretesz a vízszigetelés hiánya. Ez akkor is igaz, ha azt mondjuk, hogy jó a biztosításunk, vagy nincs szomszédunk. A fürdőszobában a hosszú ideig vízzel átitatott falak és padlók végül leromlanak. A megnövekedett páratartalom támogatja a penészképződést, ami negatív hatással lesz egészségünkre. Ezek mind példák voltak a gyakorlatból, talán elég találóak ahhoz, hogy megmagyarázzák a vízszigetelés fontosságát olyan helyeken, mint a fürdőszobák, erkélyek és teraszok.

Vízszigetelési megoldásokért látogass el az alábbi honlapra: https://www.denbraven.hu/rendszermegoldasok


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vízszigetelő habarcs

A megbízható és tartós vízszigetelés elkészítése komoly kihívás.A víz nincs tekintettel arra, hogy a legnagyobb igyekezettel látunk hozzá ehhez a munkához. A legkisebb hiba, hajszálrepedés elég...


Fürdőszobai tömítések: vízszigetelés

A fürdőszobai beázás az egyik legalattomosabb és legbosszantóbb jelenség, ami egy lakásban előfordulhat. A nedvesedést legtöbbször az elégtelen szigetelés okozza. A kádból, mosdóból vagy a...