Rögzítőszerszámok

"Néha elég az ember két keze, máskor viszont szükségünk lehet egy kis segítségre is!"

Vágás, fűrészelés, reszelés, hajlítás alkalmával rögzíteni kell a munkadarabunkat vagy munkaeszközünket a hatékony és biztonságos munkavégzés érdekében. Erre a célra használjuk a satukat.

Alapvetően négy fő típust különböztetünk meg:

  • Kovács satu.
  • Csősatuk (ritkán használt eszközök, de például a csőszerelők számára nélkülözhetetlen).
  • Párhuzamos satu.
  • Műszerész satu.

A kovács satu lényege, hogy a rögzítőpofák nem párhuzamosan mozdulnak el, hanem egy ív mentén (ez a szerkezeti kialakításuknak köszönhető) Sajátosságuk, hogy anyaguk "odor" kovácsolással készült szívós vas. Ez a tulajdonságuk lehetővé teszi, hogy nagy mechanikus igénybevételt bírjanak ki. Bátran lehet rajtuk kalapálni, mert anyaguk összetétele olyan, mint a vasúti síneké; tehát ütésre a felületük keményedik, és nem kopik (nagy a mangán tartalmuk). Hátrányuk is van szépszámmal: pontosságuk a műszaki kialakításuk miatt nem kielégítő. A rögzítőpofák nem párhuzamos elmozdulása nagyobb méretű tárgyak rögzítésénél nem biztosít egyenletes szorítóerőt. Elhelyezésükkor nehézséget okozhat robosztus méretük. Ennek ellenére, ha műhelyünkben lehetőség van rá, célszerű alkalmazni ezt az okos segítőeszközt, főleg előmunkálatok elvégzéséhez.
A csősatuk a kovács satuk családjába tartoznak. Kialakításuk a hengeres tárgyak megfogásához igazodva készült. Ha szükségünk lenne rá ismerőstől, baráttól kérjük kölcsön, mert kihasználatlan szerszámunk lesz.
Párhuzamos satunak nevezzük mivel a szorítópofák elmozdulása párhuzamos. Jól használható precíz szerszám munkadarab rögzítésére, de ütni, kalapálni tilos rajta. Magyarázata, egyszerű; a satu álló és mozgó része egyaránt öntöttvasból készült. Csak a szorítópofák anyaga acél (a kopásállóság miatt). Az öntöttvas viszonylag könnyen megmunkálható, alaktartó, de vannak gyenge pontjai is; rideg, törékeny anyag. A satuk méreteit a szorítópofák mérete határozza meg. Nagyságát milliméterben adják meg, egy átlag barkácsműhelyben 80-100 mm-es méret a legcélszerűbb.
A műszerész satu kisméretű tárgyak finom megmunkálásának rögzítőeszköze. Törékeny eszközök, nem csak ütés, hanem nagy szorítóerő hatására is hajlamosak a törésre. Többféle kialakításban is beszerezhetők.
Vannak általános célú kis satuk, ezeken a munka felület elhelyezése nem állítható. Kaphatók olyan kivitelben is, amelyeknél gyakorlatilag minden irányban elmozdíthatók a szorítópofák. Bármelyiket is választjuk, ne feledjük, hogy gyenge, érzékeny jószágok.

Segédeszközök

A satuk által a megfogott felületen keletkező benyomódások az alkatrész tönkremenetelét eredményezhetik. Elkerülése érdekében lágy pofákat kell alkalmazni, ezek elkészítése saját feladatunk. Alumínium lemezből hajtsunk védő betétet a szorító pofára, ezzel a feladatot meg is oldottuk. Elhasználódás után ismét újat kell készítenünk.

Kézi rögzítő eszközök (sikattyúk)

Gyakori jelenség, hogy - főleg fúrási műveleteknél - az alkatrészt rögzíteni kell. Ebben az esetben remek szolgálatot tehet a kézi sikattyú. Szükség van rá, ha több darabot szeretnénk egymáshoz rögzíteni a megmunkálás idejére. Létezik olyan típus, melynek a hossztengelyében furatot helyeztek el, így módunkban áll vékony, hosszú hengeres tárgyakat is rögzíteni segítségével.
 

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szerszámok gyors javításokhoz

Minden háztartásban adódnak kisebb nagyobb javítások, amelyek nem mindig igénylik szakemberek közreműködését. Kilazul a kilincs, csöpög a csap, és még sorolhatók az ilyen apró bajok. Ezek...


Munkapadok

Kevés háztartásban van olyan hely, ahol az előforduló javítási és szerelési munkákat ideálisnak mondható körülmények között lehet elvégezni. Ezen a problémán azonban könnyű segíteni, csak egy olyan...