Vizes, száraz-nedves porszívók és takarítógépek

2015-07-08 11:55:42 | Módosítva: 2015-07-08 11:58:36

Ezekben a tisztítógépekben közös vonás a víz, ezért gyakran kevergetjük is őket. Pedig működési elvükben nem azonosak, és emiatt használati lehetőségeik is eltérőek.


Léteznek úgynevezett száraz-nedves porszívók, melyekkel vizet és más folyadékokat is felszívhatunk – ugyanakkor a szárazporszívók által végzett munkára is tökéletesen alkalmasak. Folyadék porszívózása esetén a porzsákot természetesen ki kell venni a porszívóból, hogy ne áztassuk el. A nedves porszívóval vizet is lehet felszívatni, de maga folyadékot nem tud kispriccelni.

A nedves porszívó tehát olyan, mint a normál, csak vizet is lehet vele felszívni. Ilyenkor mindig ki kell vennünk belőle a szűrőbetétet, és helyébe poliuretán szűrőt kell tennünk. Amikor a felszívott folyadék a készülék tartályában eléri a maximálisan megengedett szintet, a biztonsági úszós szelep automatikusan leállítja a szívást. Amikor a készülékkel tartályból nagy mennyiségű folyadékot szívunk ki, a részleges légáramlás biztosítása érdekében nem szabad a szívófejet teljesen alámeríteni.


A takarítógép viszont egy mosószeres tartályából ki tud spriccelni mosószeres folyadékot a padlóra vagy szőnyegre és azt szinte azonnal vissza is szívja, miközben a kispriccelt mosószeres folyadék feloldja a padlón vagy szőnyegben levő vízoldható (vagy vízzel fellazítható) szennyeződést. A takarítógépekkel lehet porszívózni (rossz hatásfokkal), és tudnak tisztítószeres vizet kinyomni és azt visszaszívni, valamint vizet is lehet vele felporszívózni. Elég jól ki lehet a szőnyeget, kárpitot tisztítani.

A takarítógép alapvetően vagy vízzel, vagy gőzzel dolgozik. A vizes akkor jó, ha sok a szőnyeg a lakásban, havi egy takarítás csodát tesz velük. A gőzölős oda jó, ahol laminált padló vagy parketta van sok, azt ugye nem lehet áztatni.


Fontos, hogy erős motorja legyen, ne hagyja nagyon vizesen a szőnyeget, mert alatta penészedhet, illetve a nyomás is nagy legyen, hogy a szőnyeg szálai közé vékony sugárral benyomja a tisztítószeres vizet. Meglepő eredményt kapunk, mikor a takarítógép használata előtt alaposan kiporszívózzuk a szőnyeget, majd rámegyünk egy takarítógéppel, és fekete vizet szív ki a szőnyegből. A takarítógépeket át lehet alakítani porszívó üzemmódra is, csak porzsák kell hozzá. A legjobb az a takarítógép, amelyik vizes porszívóként is üzemel.

Van olyan takarítógép melynél a mosószeres tiszta vizet egy kézi működtetésű szeleppel juttathatjuk a szívófej közelébe, illetve a tisztítandó felületre, a gép pedig a koszos vizet rögtön fel is szívja, és a szennyesvíz-tartályba szivattyúzza. Hagyományos, száraz porszívózás esetén papír porzsákot teszünk bele, a kárpittisztító fejet pedig normál porszívófejre cseréljük. A vízszűrős porszívógépeknél a műanyag tartályában víz van, ami megköti a beszívott porszemcséket. Éppen ezért, magas megkötő képessége miatt allergiásoknak vízszűrővel felszerelt készüléket javaslunk. Az igazi megoldást persze egy pollenszűrő, vagy a HEPA és vízszűrő együttese jelenti. Az ilyen szűrőkkel ellátott porszívókból kiáramló levegő már nem tartalmaz atkákat, allergizáló porszemeket, így allergiások ne is vegyenek olyan gépet, amelyben nincs HEPA szűrő.


A tartály a víz egyszerű kiöntésével, illetve némi mosással tisztítható, a rendszerességet viszont ebben az esetben nagyon komolyan kell vegyük. A por és víz keverékéből alkotott sár ugyanis odaszárad a tartály falára - ennek eltávolítása már komolyabb munka. Tudnunk kell viszont, hogy nem mindegyik vizes porszívóval lehet folyadékot is felszívni.

Néhány praktikus fogás

Ezt írja egy olvasó: Első használatkor a saját tartályából akartam bespriccelni a szőnyeget a hozzá adott gyári tisztító szerrel. Aztán rájöttem, hogy az a tisztítószer semmit nem ér. Aztán mást léptem. Egy kevés mosógépbe való mosóport töltöttem egy 2 literes szobai felpumpálható permetezőbe és felengedtem meleg csapvízzel. Ebből néhány adaggal, porszívó nélkül jól belocsoltam a szőnyeget, és hagytam időt, hogy hasson. A takarító gép víz tartályába tiszta meleg vizet töltöttem és miután a mosópor kifejthette a hatását, a takarító géppel visszaszívtam, és a tartályában lévő vízzel tisztára öblítettem a szőnyeget. Ahol folt volt, ott körömkefével még külön megdolgoztam. Hihetetlenül tiszta lett!


Nagyon alapos munkához legjobb kétszer vagy háromszor átmenni a szőnyegeken, előbb csak vízzel, ami nedvesíti a szőnyeget és fellazítja a szennyeződést, másodszor mosószeres folyadékkal és harmadszor tiszta vízzel a mosószer-maradvány eltüntetésére.

Tisztítószerként (mosószer) legjobbak a kifejezetten erre a célra gyártott folyékony szerek, de tapasztalatom szerint ezek nem egyenértékűek minden esetben. Lényeg, ne legyen habzó, mert akkor a vízszivattyú nem tud dolgozni a folyadékban levő kis légbuborékok miatt. Speciális szer hiányában jó az automata mosógépekhez használatos por vagy folyadék formájú, erősen fékezett habzású vagy egyáltalán nem habzó mosószer is (a por alakút persze előbb vízben fel kell oldani), de nagyon spórolósan kell vele bánni, éppen hogy csak... További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Robot porszívók

A minden igényt kielégítő porszívók hátránya, hogy nem dolgoznak „önállóan”. Léteznek azonban olyan készülékek is, amelyek nem igényelnek állandó személyi irányítást, automatikusan, előre...


Takarítás, tisztítás

A lakásokban folyamatosan kell takarítani, ez kényszerű tény. A levegőben levő és a berendezésre lerakódó portól a különböző anyagfelületekről eltérő módon lehet hatásosan megszabadulni. Sajnos...