Szélenergia tárolás

2022-04-20 15:26:53 | Módosítva: 2022-08-20 10:48:00

A megújuló forrásokból származó energia tárolása napjaink egyik legnagyobb megoldandó problémája. E források termelése ugyanis napszak- és időjárásfüggő, így gyakran nincs összhangban a fogyasztással. A megtermelt energiát ezért el kellene tárolni, olyan módszerrel, hogy könnyen visszanyerhető legyen, amikor szükség van rá.


A probléma a tengeri szélerőműveket is érinti. Az Egyesült Királyság 17 új szélerőmű-projektet készít elő a skót partoknál, ha elkészülnek, az ország szélerőművi kapacitása megduplázódik. 2020-ban egymillió háztartás ellátására elegendő energia ment veszendőbe azért, mert a megtermelt energiára épp nem volt szükség, tárolására pedig nem volt mód.


Az Ocean Grazer nevű dán startup kitalált egy módszert arra, hogyan lehet a tengeri szélerőművek által termelt energiát hatékonyan eltárolni. Koncepciójuk szerint úgy, hogy a megtermelt energiával a tengerfenék alatt lévő tározókból vizet pumpálnak hatalmas, a fenéken elhelyezkedő rugalmas csövekbe. Mivel a tengerfenéken nagy a külső nyomás, elég csak kinyitni a csövek szelepeit, és a külső nyomás visszapréseli a vizet a fenék alatti tározókba. Ha a vizet turbinákon áramoltatják keresztül, azok áramot termelnek – lényegében nagyrészt visszatermelik azt az áramot, amit a víz tározókból való kipumpálása felemésztett. Csak épp akkor, amikor az áramra szükség van, nem pedig akkor, amikor épp fúj a szél.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A világ legnagyobb tengeri szélerőműve

A múlt év végén üzembe helyezték a világ legnagyobb tengeri szélerőmű parkját. A Nagy-Britannia keleti partjai mentén telepített Hornsea 2 szélturbina-mezőn összesen 165, egyenként 8 Megawattnyi...


Áramvisszatáplálási lehetőségek

Az elektromos energiát termelő, megújuló energiákat hasznosító rendszerek a csúcsidőszakon kívül, házi kiserőműként üzemelve visszatáplálhatnak az elektromos hálózatra. Végignézzük, mikor van...