Nyár eleji klímakarbantartás

2022-08-20 11:07:37 | Módosítva: 2022-08-20 11:12:55

Az első kánikulai napokon tízezrével indítják be egyszerre a klímákat, és bizony rengeteg hívást kapnak a klímaszereléssel foglalkozó cégek. Az apróbb hibáktól kezdve – amikor csak eldugult egy cseppvízcső – akár a legkomolyabbakig, ahol kompletten cserélni kell a berendezést, bármi előfordulhat. A klíma gázzal való feltöltése a legjellemzőbb igény, mivel nagyon sok régebbi berendezésből a tél folyamán észrevétlenül elszivárgott a hűtőközeg, és csak az első beindításkor derül ki, hogy nem hűt megfelelően a berendezés.


Lehetőleg bízzuk szakemberre

A klímakészülék legalább éves karbantartására akkor is szükség van, ha a készülék keveset volt használva. Különösen igaz ez a nyári idény berobbanása előtt, amikor esetleg hónapok óta be sem volt indítva a légkondi. A gombásodás, szennyeződés szempontjából nem sokat számít a használat. Ugyanakkor gondoljuk csak végig; mennyi por rakódik a bútorokra egy év alatt a lakásban! A légkondicionáló ezt a poros levegőt keringeti, szűri, naponta akár 30-szor is átkeverve a hűtőbordákon a szoba teljes légmennyiségét, és ezáltal a hőcserélőkön is megtapadnak a szálló por szemcséi.

Az elhanyagolt, nem szakszerűen és a kellő rendszerességgel tisztított split klíma beltéri egységek belső felületén, ventilátorán, csepptálcájában lerakódott szennyeződésen a párás, sötét környezetben kialakulnak a baktérium-, gomba-, penésztelepek, melyek a készülék elindításakor, működésekor a helyiség levegőjébe juttatják a kórokozók hadát, majd onnan a szemünkbe, orrunkba, tüdőnkbe jutva olyan légúti betegségek kialakulásának kockázatát növelik, mint az allergia, asztma, legionellózis stb.

A légkondicionálók burkolata alatt lévő szűrőbetétek csak a por nagyobb szemcséit képesek megfogni, a hőcserélőre jutott mikroszemcsék pedig egy filmszerű réteget hoznak létre, amelyek melegágyai a gombáknak, baktériumoknak a nedves, párás környezetben. Amennyiben fűtésre is használjuk a klímánkat, célszerű évente kétszer karbantartatni a berendezést, hiszen sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve. Folyamatosan keringteti át magán a lakás levegőjét az egész szezonban, és a téli használat egy folyamatosan meleg, párás közeget biztosít a penész kialakulásához.

A klíma karbantartásához a házilag elvégzett, hipermarketekben kapható vegyszerrel történő spricnizés közel sem elegendő, mivel a hőcserélő lamellák felülete több száz négyzetméter lenne, ha kiterítenénk, és ezt a nagy felületet nem tisztítja le, ha felülről ráfolyatunk némi vegyszert. Ezzel a használó mindössze az illúziót kapja meg, hogy tett valamit az ügy érdekében – holott a burkolat alatt, a nem látható helyeken, sarkokban, cseppvízcsőben és a tálcában pár év után nagyon komoly penésztelepek alakulnak ki. Ezeket a szennyeződéseket kizárólag ipari módszerekkel, vegyszerekkel lehet eltüntetni, megelőzve ezzel a légkondicionáló egészségkárosító elgombásodását, penészesedését. A hűtött levegő egy megfelelően karbantartott klímaberendezés esetében nem okoz semmiféle allergiás tünetet, csakis a levegőbe kevert mikroszkopikus spórák és allergén szerves anyagok jelenléte.

A split klíma beltéri egység tisztításának az egészségmegóvás csak az egyik feladata. Az elporolódott hőcserélőn nehezebben jut át a levegő, ezáltal a hűtés hatásfoka gyengül. A ventilátoron megtelepedett szennyeződés kiegyensúlyozatlanságot, és nem megfelelő légszállítást okoz, ami szintén a hűtés gyengülésében mutatkozik meg.


A megfelelően karbantartott klímaberendezés esetén is előfordulhat, hogy érezhetően kellemetlen szagot hoz a lakásba a bekapcsolt légkondicionáló. Ebben az esetben a cseppvíz kivezetését is ellenőrizni kell, mivel a szennyvízhálózatba vagy az esővíz elvezető csatornájába bekötött cseppvízcsövön keresztül árasztja el a lakást a kellemetlen szag. A megoldás egyszerű: ebben az esetben bűzzáró beépítésével lehet megelőzni a kívülről érkező szagokat, amiket a légkondicionálónk hozzákeverne a benti levegőhöz.

A fertőtlenítésnél baktérium- (legionella, lisztéria, szalmonella) és gombaölő, illetve korrózió gátló hatású tisztítószert használjuk. A fertőtlenítő, szagtalanító és zsíroldó koncentrátum vízzel hígítva használandó, a hígítási arány: 1 egységnyi koncentrátumhoz 4 egységnyi víz.

A split klíma másik alkotórésze a kültéri egység, ami az esetek nagy részében a szabadban helyezkedik el, kitéve az időjárás viszontagságainak: napsütésnek, esőnek, szélnek, pornak. Mivel a hőcserélőn működés közben nagy mennyiségű levegő áramlik át, és itt nincs szűrő, ami megakadályozza a por beszívását, ezért a sűrűn elhelyezkedő lamellák között a fák szöszei, a por, illetve egyéb szennyeződések lerakódnak, és akadályozzák a levegő szabad áramlását. Ennek hatására a kültéri egység kondenzátora nehezebben adja le a hőt, a kompresszor erőlködik, alacsonyabb lesz a hatásfok, több elektromos áramot fogyaszt, gyorsabban használódik el a készülék. Nagyon fontos a hőcserélő tisztítása, akár a klímakészülék szétszerelése által is.

 

A split klíma beltéri egységek tisztításának menete:

– Elsődleges porszűrők portalanítása, folyóvizes lemosása.
– Különböző szűrőbetétek lemosása, szükség szerinti cseréje.
– A hőcserélő gőztisztítóval történő tisztítása, fertőtlenítése.
– A nagyon elkoszolódott készülék teljes szétszerelése, tisztítása.
– Vegyszeres kezelés, fertőtlenítés; a baktérium-, penész-, gombatelepek kialakulásának megelőzése.

A kültéri egység ellenőrzése:

– Sűrített levegős tisztítás.
– Csatlakozók ellenőrzése.
– Gáznyomás mérés.
– Kültéri egység hőcserélőjének átmosása 3 bar nyomású ipari tisztítószerrel.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ismét használhatók a klímaberendezések

Az oldalfali split klímák vendéglátóhelyeken való használatát május közepétől egészen múlt hét csütörtökig – néhány kivételétől eltekintve – kormányrendelet tiltotta meg.


Hogyan oldható meg az önálló csapadékvíz-gazdálkodás?

A tavaszi aszályos időszak ellenére idén is előfordulhatnak extrém esőzések, ami részben természetes folyamat, részben pedig a klímaváltozás hozadéka. A globális felmelegedés fokozódásával a...