Van-e még pénz a zöld hitel kasszában?

2022-08-20 10:51:27 | Módosítva: 2022-08-20 10:52:26

Vannak olyan bankok, amelyek nem függesztették fel a hiteligénylés befogadását – pl. a Budapest Bank –, ám az ügyfél-tájékoztatókban és a weboldalukon arra figyelmeztetnek, hogy a keretösszeg kimerülése esetén a bank nem tudja biztosítani ügyfeleinek a zöld lakáshitelt. Ebben az esetben az ügyfél egyéb, piaci lakáshitelt igényelhet. A szerződések megkötése után egyes bankoknál fennmaradhat még szabad keret, ám azt, hogy ez mekkora összeg, és melyik banknál lesz lehetőség még hitelt igényelni, jelenleg nem mondható meg. Érdemes figyelni a banki tájékoztatásokat.


Az MNB év eleji jelzései inkább azt valószínűsítették, hogy a keret kibővítése nem történik meg. A támogatott konstrukció fenntartása az infláció elleni egyre szigorúbb monetáris politikai lépések közé nem igazán illeszthető be. A szakemberek legfeljebb arra látnak esélyt, hogy az új zöld lakások finanszírozása a jövőben is a piacinál olcsóbb hitelből valósuljon meg. Erre lehetőséget biztosít a Zöld jelzáloglevél program. A piacon kifejezetten keresett (ráadásul az MNB vásárlásaival is támogatott) zöld jelzáloglevelek a piacinál kisebb kamatozás mellett biztosítanak friss, kihelyezhető forrást a bankok számára. Ők ezeket a forrásokat csak zöld, az energiahatékonyságot szolgáló kölcsönökbe forgathatják. Mindez azt jelenti, hogy az új típusú zöld hitelek a piaci szintnél olcsóbbak lehetnek – ám a különbség a piaci és a zöld hitelek között messze nem lesz akkora, mint a „Zöld otthon program” és a standard banki jelzáloghitel ajánlatok között.

Forrás: money.hu/közlemény

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Korlátlan teljesítményű akkumulátor

Részben az Innovációs és Technológiai Minisztérium korábbi közleménye nyomán terjed az a hír, hogy megváltozhat a napelemes rendszerek jelenlegi elszámolási formája, és ezzel a benne lévő...


Az 5 legfontosabb villamossági felújítás

Ezeket célszerű elvégezni az állami támogatásból. A 2021. január 1-jétől induló állami támogatási program minden eddiginél kedvezőbb feltételeket kínál a családoknak a lakásfelújításra. Hadnagy...