Újabb energiatárolási lehetőség

2023-01-13 16:07:07 | Módosítva: 2023-03-08 20:41:39

A megújuló energiák terjedésének egyik legnagyobb akadályát még mindig az alkalomszerűen felesleges energiamennyiség eltárolása, majd későbbi visszanyerése okozza. Ebben lehet egy használható alternatíva egy svájci cég elképzelése.


Rendszerük képes elraktározni a hálózatból érkező energiát gravitációs energia formájában. Az EVx egy hat karból álló darutorony, amelyet arra terveztek, hogy hálózati méretű, megújuló energiaforrásokon alapuló erőművek lássák el árammal. A rendszer elektromotorok segítségével hatalmas téglákat emel fel, így hozva létre gravitációs energiát. Amikor a hálózatnak ismét áramra van szüksége, a blokkokat leengedik, és a felszabaduló mozgási energiát generátorok hasznosítják, visszaalakítják villamos energiává.


A hatalmas súlyok akármennyi ideig a magasban maradhatnak, a betárolt energiát bármikor visszanyerhetjük. A torony hatékonysága 80-85 százalékos, és 35 éven át működőképes lehet. Maga az energiatároló szinte hulladék anyagokból építhető fel. Mivel a globális lítium-ellátás folyamatosan csökken, a hasonló alternatív megoldásoknak valószínűleg egyre komolyabb szerep jut majd a piacon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Még van hova csökkennünk

A koronavírus miatti korlátozások hatására felére csökkent alégszennyezettség mértéke Európa nagyvárosaiban, azonban Magyarországon az európai átlagnál jóval kisebb mértékben tisztítja a levegőt...


Energiatanúsítvány a gyakorlatban

Akik lakáseladáson, lakásvételen törik a fejüket, azok gyakran csak egykötelező nyűgként tekintenek az energiatanúsítványra. Tudják, hogy az adásvételi szerződéshez ez szükséges, és az utolsó...