Újabb energiatárolási lehetőség

2023-01-13 16:07:07 | Módosítva: 2023-01-13 16:07:40

A megújuló energiák terjedésének egyik legnagyobb akadályát még mindig az alkalomszerűen felesleges energiamennyiség eltárolása, majd későbbi visszanyerése okozza. Ebben lehet egy használható alternatíva egy svájci cég elképzelése.


Rendszerük képes elraktározni a hálózatból érkező energiát gravitációs energia formájában. Az EVx egy hat karból álló darutorony, amelyet arra terveztek, hogy hálózati méretű, megújuló energiaforrásokon alapuló erőművek lássák el árammal. A rendszer elektromotorok segítségével hatalmas téglákat emel fel, így hozva létre gravitációs energiát. Amikor a hálózatnak ismét áramra van szüksége, a blokkokat leengedik, és a felszabaduló mozgási energiát generátorok hasznosítják, visszaalakítják villamos energiává.


A hatalmas súlyok akármennyi ideig a magasban maradhatnak, a betárolt energiát bármikor visszanyerhetjük. A torony hatékonysága 80-85 százalékos, és 35 éven át működőképes lehet. Maga az energiatároló szinte hulladék anyagokból építhető fel. Mivel a globális lítium-ellátás folyamatosan csökken, a hasonló alternatív megoldásoknak valószínűleg egyre komolyabb szerep jut majd a piacon.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mindenhová LED

Váltsa ki az örökké forró és gyakran kiégő halogén szpotjait LED-es modellekre! Csavarja ki hagyományos körte- és gyertyaégőit és kezdje el helyettük használni a folyamatosan fejlődő LED-es...


Szélenergia tárolás

A megújuló forrásokból származó energia tárolása napjaink egyik legnagyobb megoldandó problémája. E források termelése ugyanis napszak- és időjárásfüggő, így gyakran nincs összhangban a...