Energiasziget Romániában

2023-02-13 12:11:53 | Módosítva: 2023-02-13 12:14:22

Bukarestben úgy látják, hogy optimális lehetőségként kínálkozik Románia számára egy mesterséges energiasziget építése a Fekete-tengeren, amely a romániai és bulgáriai szélerőművekre támaszkodva működhetne.


A Tengeri szél elnevezésű projekt az elképzelések szerint mindkét ország számára 3-3 GW szélenergiát termelne, ami sokat lendítene a két ország energiabiztonságán. Ráadásul ez a modell csak egy része lenne egy kb.15 GW teljesítményű szélerőmű fejlesztésnek.

Hasonló tervek születnek Dánia és az Egyesült Királyság együttműködésével is. Dánia is beszállt a világelsőségért folyó versenybe, amikor 2021 elején az ország legnagyobb közüzemi társasága (Adel) megszerezte az első engedélyeket ahhoz, hogy megépítse a VindO-t. Igaz, ez nem a briteket, hanem a Dánia-Svédország-Lengyelország térséget segítené meg. A mesterséges szigetet az Északi-tengeren hoznák létre, és 2030-ra, szélerőműves betáplálással egy zöldhidrogént gyártó energiahubot alakítanának ki rajta.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beszéljünk a szigetelési vastagságokról!

Ha ismerjük a szigetelőanyagok hővezetési tényezőjének és vastagsági adatainak összefüggéseit az épület szerkezetének minőségére vetítve, máris stabilan megalapozhatjuk házunk pénztárcakímélő...


Társasházak felújításának problémái

Korábban a panel-felújítási program kapcsán a társasházak energetikai felújítása nagy lendületet vett. Ennek sok pozitív példáját látjuk egyes lakótelepeken, míg máshol alig találkozunk...