Energiasziget Romániában

2023-02-13 12:11:53 | Módosítva: 2023-02-13 12:14:22

Bukarestben úgy látják, hogy optimális lehetőségként kínálkozik Románia számára egy mesterséges energiasziget építése a Fekete-tengeren, amely a romániai és bulgáriai szélerőművekre támaszkodva működhetne.


A Tengeri szél elnevezésű projekt az elképzelések szerint mindkét ország számára 3-3 GW szélenergiát termelne, ami sokat lendítene a két ország energiabiztonságán. Ráadásul ez a modell csak egy része lenne egy kb.15 GW teljesítményű szélerőmű fejlesztésnek.

Hasonló tervek születnek Dánia és az Egyesült Királyság együttműködésével is. Dánia is beszállt a világelsőségért folyó versenybe, amikor 2021 elején az ország legnagyobb közüzemi társasága (Adel) megszerezte az első engedélyeket ahhoz, hogy megépítse a VindO-t. Igaz, ez nem a briteket, hanem a Dánia-Svédország-Lengyelország térséget segítené meg. A mesterséges szigetet az Északi-tengeren hoznák létre, és 2030-ra, szélerőműves betáplálással egy zöldhidrogént gyártó energiahubot alakítanának ki rajta.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gazdaságos és biztonságos

A közhiedelem szerint elektromos fűtést használni nagyon drága. Bizton állíthatjuk, hogy az elektromos fűtés ma már gazdaságos, akár a földgázzal is versenyképes fűtési megoldás.


Kazánt receptre?

A britek az energiaszegénység felszámolásának egy meglehetősen egyedi útját választották: 3 millió fontot különítettek el arra, hogy háziorvosok receptre kazánt, szigetelést vagy új ablakokat...