Energiasziget Romániában

2023-02-13 12:11:53 | Módosítva: 2023-02-13 12:14:22

Bukarestben úgy látják, hogy optimális lehetőségként kínálkozik Románia számára egy mesterséges energiasziget építése a Fekete-tengeren, amely a romániai és bulgáriai szélerőművekre támaszkodva működhetne.


A Tengeri szél elnevezésű projekt az elképzelések szerint mindkét ország számára 3-3 GW szélenergiát termelne, ami sokat lendítene a két ország energiabiztonságán. Ráadásul ez a modell csak egy része lenne egy kb.15 GW teljesítményű szélerőmű fejlesztésnek.

Hasonló tervek születnek Dánia és az Egyesült Királyság együttműködésével is. Dánia is beszállt a világelsőségért folyó versenybe, amikor 2021 elején az ország legnagyobb közüzemi társasága (Adel) megszerezte az első engedélyeket ahhoz, hogy megépítse a VindO-t. Igaz, ez nem a briteket, hanem a Dánia-Svédország-Lengyelország térséget segítené meg. A mesterséges szigetet az Északi-tengeren hoznák létre, és 2030-ra, szélerőműves betáplálással egy zöldhidrogént gyártó energiahubot alakítanának ki rajta.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Közel nulla energetikai szint

Többször írtunk már arról, hogy 2019 elejétől új épületre csak akkor kaphatunk használatbavételi engedélyt, ha az megfelel aköltségoptimalizált követelményszint hatósági előírásainak.


Jellegzetes szigetelési hibák

A folyamatosan növekvő energiaárak mellett különösen fontos, hogy takarékoskodjunk az energiával. Egyre több ingatlantulajdonos szigeteli a házát, ami több szempontból is nagyon hasznos: az...