Családi házak alternatív energia ellátása

Földünk energiakészletei kimerülőben vannak, már körvonalazódik a gáz, a kőolaj és a szén készletek elfogyásának ideje. Időben gondoskodni kell a természet nyújtotta, szinte kimeríthetetlen energiaforrások, a Nap és a szél energiájának felhasználásával történő áramtermelésről. Gondoljuk végig, hogy akár csak egy adag ruha kimosásához kb. 1 kW/h villamos energia szükséges, amit ha villamos erőműben állítanak elő, 0,5 kg széndioxid keletkezik, és ez szennyezi a Föld légkörét. A Napból a Földre a Nap sugárzásának hatására az emberiség összes energia szükségletének 27-szerese érkezik, majd távozik szinte hasznosítatlanul. Ugyancsak a Nap a forrása a másik természetes energiaforrásnak, a szélenergiának, ami Magyarországon még szinte kihasználatlan.

A nap- és szélenergia – napelemekkel illetve szélerőművekkel – áramtermelésre fogható. Az alternatív energiaforrások hasznosításával pénzt takaríthatunk meg, kíméljük a környezetet és függetleníthetjük magunkat az energiaszolgáltatóktól, díjemeléstől és az áramkimaradástól. A szél- és napenergiát hasznosító rendszerek jól kiegészítik egymást. Míg a napelemek túlnyomórészt nyáron termelik az energiát, napfényben szegényebb időszakban a szél „rásegít” az áramtermelésre. Így megbízhatóbb, nagyobb teljesítményű villamos energiatermelő rendszer gondoskodik a szükségletekről.

Családi házak, nyaralók áramellátása

Áramtermelés szélgenerátorralNagyobb teljesítményigényű családi házak és nyaralók, áram és fűtési energiát szolgáltató rendszerét a tetőn helyezik el. A napenergiát – napkollektorok segítségével – fűtővíz, használati melegvíz melegítésére használják fel, míg a napelemekkel villamos energia állítható elő. Az így megtermelt 12 V-os egyenfeszültség alkalmas különböző fogyasztók üzemeltetésére. Másik lehetőség, ha akkumulátorba tároljuk az energiát, majd inverter segítségével 230 V-os, 50 Hz-es feszültséggé átalakítva különböző berendezéseket működtetünk vele.
Nagyobb teljesítményű, komplett napelemes rendszer akár egy családi ház teljes áramellátását is képes biztosítani. A napelemek a tetőn helyezkednek el, a környezeti hatásoknak ellenállnak, és mivel semmilyen mozgó alkatrészt nem tartalmaznak, tartósak, igen megbízhatóak. Kis fogyasztású elektromos készülékek: mobiltelefonok, hordozható számítógépek, hi-fi-berendezések táplálására, töltésére alkalmazzák őket, ugyanakkor alternatív energiaellátási lehetősége jelentenek a közüzemi hálózattal ellátott területen, illetve független tápellátást biztosíthatnak a lakott területektől távol eső vidékeken. A napelemek ára a széles körű elterjedésnek köszönhetően egyre alacsonyabb lesz, és az energiatermelés hatásfoka a technológia fejlődésével egyre növekszik.

Hálózatra kapcsolódó rendszerek

Sziget üzemű rendszerNagyobb teljesítményigényű házak áramellátását szolgáló rendszereket a tetőre vagy tetőszerkezetre szerelik. A villamos energiát itt is napelemek szolgáltatják, amelyeket átalakítás után váltakozó áramú villamos hálózathoz csatlakoztatnak, „ad-vesz” mérőóra regisztrálja, a betáplált illetve a fogyasztott energiát, és csak a különbség kerül az áramszolgáltatóval elszámolásra. (Ez viszont nálunk még egyelőre nem működik.) Ha az előállított energia értéke nagyobb mint a felhasznált energiáé, a szolgáltató fizet. A rendszerek modulárisan bővíthetők, magasabb energiaigény esetén a napelemek számát megnövelik. A forgalmazó cégek egységcsomagokban forgalmazzák a rendszereket.
A legkisebb teljesítményű egység csomag 10 db., 160 W-os napelemből, szerelvényekből és egy váltakozó feszültséget előállító inverterből áll. A forgalmazó szerint Magyarországon a rendszer – a napsütéses órák számát figyelembe véve – éves átlagban 1500 kWh villamos energiát termel. Egy hazai átlagos háztartás fogyasztása kb. 230 kWh/hó.

Sziget üzemű rendszer

Hálózatra kapcsolódó rendszerEz a napelemes rendszer nem kapcsolódik a villamos hálózatra. A megtermelt energiát nagy kapacitású akkumulátorok tárolják. Hálózati energiaellátással nem rendelkező hétvégi házaknál javasolhatók, és ha az akkumulátor után invertert építenek be, váltakozó áramú fogyasztók is üzemeltethetők róla. A kapható rendszerek 8 órai napsütés esetén 2700 Wh/nap villamosenergiát is képesek megtermelni. Ilyen rendszer látható az autópályák mellett lévő pihenőhelyeknél, ahol az illemhely tetejére szerelt napelem biztosítja a világítás és működtetéshez szükséges energiát.

Szélgenerátoros rendszer

Lehetőség nyílik a másik alternatív áramtermelés mód felhasználására is, amely a szélenergiát hasznosítja szélgenerátorok segítségével. A szélenergiát szélturbinák „fogják be”, majd a termelt áramot közvetlenül a hálózatba vagy akkumulátorba táplálják. A cégek által ajánlott szélgenerátorok jellemzője a „széliránykövetés” – széliránytól független áramtermelés. További jellemzőjük a robosztus, nagy szélterhelést elviselő kivitel.

Áramtermelés hibrid rendszerrel

Az áramtermelés leggazdaságosabb módját a „Hibrid rendszer” biztosítja. A szél- és napenergiát hasznosító rendszer jól kiegészíti egymást. A nyári időszakban a napelemek termelik az energia túlnyomó részét, míg a téli időszakban a szél „rásegít” az áramtermelésre. Az alternatív áramtermelő rendszerek kényelmes, könnyen kezelhető energiatermelést biztosítanak, hosszú élettartam mellett.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Láng Levente


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiatakarékossági programok és hitelek

Az Ezermester 2007/09. számában a levegő hőszivattyúk kapcsán írtunk az energiatakarékosságot célzó beruházásokat támogató programokról, hitel lehetőségekről. Az elmúlt hónapokban történtek...


Bútorok hulladékból

Nem minden hulladék szemét, hiszen sok minden újrahasznosítható, más testet öltve még használható…