Hurrá felújítunk!

Válaszd az alumíniumot!

2022-06-13 09:43:07 | Módosítva: 2022-06-13 10:24:47

Kortárs családi ház, vagy éppen kádárkocka felújítása, a PREFA alumínium tetőfedő anyagai a funkcióhoz maximálisan alkalmazkodva egyre gyakrabban jelennek meg az épületeken. Tekintsük át a környezetbarát alumínium tetők néhány előnyét.


Egy PREFA alumínium tető 2,3-2,75 kg/m2 önsúlya mindössze, töredéke a hagyományos cserépfedések önsúlyának, így kézzel is könnyedén a tetőre hordható, sőt könnyen alakítható. Ezzel azonban nem csak a kivitelezőket kíméljük, de a tető faszerkezetét is. Építtetők számára az alacsony önsúlyból eredő előnyök elsősorban felújításkor érződnek – a régi faszerkezet megerősítése a legtöbbször elkerülhető. Ezzel időt és pénzt takaríthatunk meg.

A hosszú távú hasznokat az alumínium szinte karbantartásmentessége és tartóssága kínálja. A fémmel kapcsolatos tévhit szerint nyáron egy ilyen házban melegebb van, de ez nem a külső héjazat anyagán, hanem inkább a kül- és belteret egymástól elválasztó rétegeken múlik. Szakszerű kivitelezéssel sem ez, sem pedig a tetőn kopogó eső vagy jég nem okoz több kellemetlenséget, mintha bármilyen más tetőfedő anyagot választanánk.

Amellett, hogy a kiselemes alumínium fedéssel (zsindely és rombusz) széles spektrumban reprodukálható a hagyományos megjelenés, a legmodernebb épületek stílusához is kiválóan illeszkedik. Ez a könnyű és innovatív anyag alap rögzítéssel 235 km/óra szélteherre méretezett, alapanyagának és bevonatának köszönhetően ellenáll minden környezeti behatásnak, így pl. az extrém, akár 50 °C-nyi hőingadozásnak is.


A rombuszfedéseket a szakirodalom hagyományosan a 25 fokos hajlásszögtől ajánlja, míg a PREFA anyaga, megfelelő alszerkezet mellett, teljes vízállóságot biztosít már 12 fokos hajlásszögtől. A kiselemes fedéseken túl érdemes megemlíteni a korcolt fedésre alkalmas anyagokat is. A Prefalz lemezekkel történő építés vagy felújítás, a kiselemes fedéseknél felsorolt előnyökön túl lehetővé teszi az alacsony, akár 5 fokos hajlásszögű tetők fedését is.

Fontos szabály a fémek összeépíthetősége: felújítás során többször előfordul, hogy egy-egy párkány vagy díszműbádogos elem eltérő alapanyagból készül. Itt elmondhatjuk, hogy az alumínium csak a rézzel nem építhető össze, illetve a réz elemekből az esővel kimosódó réz-sóktól kell megvédeni azt.

Az alumíniummal kapcsolatban már kevesen hiszik azt, hogy a tetőn vagy homlokzaton majd rozsdásodik – már alapesetként sem merülhet ez fel. A még jobb tartósságot biztosító, kifejezetten a PREFA által kifejlesztett, ún. P.10 bevonat a Coil-Coating eljárással készül. Itt mintegy 20 megmunkálási szinten keresztül két rétegben égetik bele a festéket az elemek felületébe. Ez a védő festékréteg száradás után tartósan ellenáll a hőmérséklet ingadozásainak és az időjárás viszontagságainak szélsőséges körülmények között is. A folyamatos -30 °C és +80 °C közötti hőmérsékletnek ellenálló termék megfelel a kültéri felhasználás minden követelményének. A bevonatra a cég 40 év alapanyag és a legtöbb bevonata esetén 40 év színgaranciát biztosít.


És ha a megújuló energiahasznosító berendezéseket is a tetőre helyeznénk, ezt gond nélkül megtehetjük a rendszer részeként kínált rögzítő elemekkel. Tévhit tehát, ha ún. könnyű tetőt építünk, utóbbiról le kellene mondanunk. Válasszunk a PREFA választékából a tetőhöz illeszkedő ereszcsatornát is, így lesz a kép teljes. Új ház építésénél és felújításnál is hasznos segítséget nyújt a PREFA fotómontázs alkalmazása, amellyel otthonára próbálhatja a PREFA homlokzati elemeit!

www.prefa.huTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Beltéri ajtók felújítása saját kezűleg

Akinek van elég pénze, hogy új ajtókra cserélje lakásában a régi beltéri ajtókat, az ne habozzon. Aszakcégeknél nagyon szép kivitelű ajtókat lehet vásárolni, méretre gyártják, beszerelik. Ha...


Természetes tetőfedők

Egy építkezés meghatározó fázisa és a végeredményt laposan befolyásoló része a tető, és a tetőhéjalás. Egyesek idegenkednek a mesterséges anyagoktól – fém, műanyag stb. – és csak a hagyományos...