Áramvisszatáplálási lehetőségek

2011-09-25 22:28:57 | Módosítva: 2011-09-29 09:09:28

Az elektromos energiát termelő, megújuló energiákat hasznosító rendszerek a csúcsidőszakon kívül, házi kiserőműként üzemelve visszatáplálhatnak az elektromos hálózatra. Végignézzük, mikor van értelme ilyen megoldásban gondolkozni.

Napelemet vagy szélturbinát sokan akkor választanak, ha részben vagy egészben függetlenedni szeretnének a hálózati áramellátástól. Ilyen lehet az ún. szigetüzem, amikor nincs is lehetőség külső elektromos hálózatra csatlakozni, de lehetőség van a kettő kombinálására is.

Amikor süt a nap és a rendszer energiát termel, a megtermelt energiamennyiséggel három dolog történhet. Vagy rögtön elfogyasztásra kerül a háztartásban, (ilyenkor megspórolva a lakóknak a villanyszámla egy részét), vagy az éppen felesleges energiát valamilyen módon tároljuk (pl. akkumulátorokban), vagy visszajuttatjuk a közüzemi hálózatba. Utóbbi esetben a visszatáplált energia mennyisége mérésre és későbbi elszámolásra kerül a háztartás és az áramszolgáltató között.

Mivel általában a háztartások nappal fogyasztanak kevesebb energiát, országos szinten viszont napközben van a fogyasztási csúcs (üzemek, hivatalok stb.), így a napelemes rendszerek ezt a csúcsigényt segíthetnek kielégíteni. Este, a nappalihoz képest országosan már sokkal kisebb a fogyasztás. Ilyenkor nem termel energiát a napelemes rendszer, a háztartás a hagyományos módon a hálózatból használ energiát, amit persze mér a villanyóra. Ily módon a közüzemi hálózatot egyfajta tárolóként használhatjuk, ahonnét visszavehetjük, amit napközben nem használtunk fel.

Mik a hálózatra csatlakozás feltételei?

2008-tól a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvény, valamint annak végrehajtásáról szóló 273/2007. (X.19.) Korm. rendelet alapján kisfeszültségű közcélú hálózatra csatlakozó fogyasztók 45 kVA-ig (45 kW) „háztartási méretű kiserőművet” létesíthetnek. A napelemes rendszerrel vagy szélturbinával termelt villamos energiát a felhasználóként az adott csatlakozási ponton értékesítő szolgáltató (pl. E-ON, Elmű stb.) köteles átvenni. Mivel a rendelkezésre álló teljesítményig épül be a termelőkapacitás, hálózat megerősítésre, hálózatfejlesztésre nincs szükség, csatlakozási díj fizetési kötelezettség nem keletkezik. A meglévő mérőberendezés kétirányú mérőre való cseréje 3x16 A csatlakozási teljesítményig az áramszolgáltató kötelezettsége.

Hogyan történik a visszatáplálás?

A napelemek napközben megtermelik az energiát a napfény segítségével, a napelemek fajtájától és számától függő feszültséggel. Ez még nem alkalmas sem a háztartás villamos fogyasztói számára, sem a hálózatra való visszatáplálásra. A megfelelő minőségű villamos energiává (230 V, 50 Hz váltakozó feszültséggé) az inverter alakítja át a napelemek energiáját. Ezenkívül az inverter ellát még nagyon sok védelmi funkciót is, és szinkronban dolgozik a hálózattal. A villanyóra sem marad a régi, hanem a rendszer üzembe helyezésekor az áramszolgáltató munkatársai kicserélik azt az úgynevezett ad-vesz órára, amely képes mérni mind a bejövő, mind a kimenő energia mennyiségét, tehát a visszatermelt és a fogyasztott energiát. Ehhez először is meg kell kötni egy szerződést az áramszolgáltatóval. Amennyiben megfelelünk a feltételeknek, akkor csak meg kell adni nekik az időpontot, hogy mikor jöjjenek az új oda-vissza mérő órát beszerelni (díjmentesen), és a rendszert a telepítővel közösen beüzemelni.

Hogyan történik az elszámolás?

A jogszabály szerint elszámolási időszakonként a leolvasott termelt és fogyasztott energiamennyiségből egyszerű szaldó számítással meghatározzák a fogyasztást vagy a többlettermelést. A szaldóelszámolás alapján adódott fogyasztott energia mennyiséget kell csak kifizetni, illetve a többlettermelést 85%-os fogyasztói áron fizetik ki nekünk. A helyben el nem fogyasztott termelt villamos energia – mérés után – bekerül a villamos energia rendszerbe, ahonnan az elszámolási időszakon belül bármikor visszavehető.

Éves szinten a fogyasztáshoz illesztett termelői kapacitás termelt/fogyasztott energiái kiegyenlítődhetnek, de pl. havi elszámolásnál, ha a felhasználó nem tartózkodik otthon, minimális fogyasztás adódik a termeléssel szemben, ennek szaldója termelést mutat, kifizetésre kerül a termelt energia de csak 85%-on. Ha a fogyasztás nagyobb a termelésnél a különbözetet számlázzák az aktuális fogyasztási áron, ha fogyasztás megegyezik a termeléssel jelenlegi jogszabály alapján senki nem fizet senkinek, ha a többet termelünk mint a fogyasztásunk, a többlettermelés a fogyasztói ár 85%-ával kerül elszámolásra. Lakossági fogyasztóknál tarifabontás (éjszaka/nappal) nélkül szolgáltatják az energiát, ezért a termelés során is egységes tarifával kell számolni. Éves elszámolásnál a napelemes rendszer mérete alapján kapunk egy havi csökkentett átalány számlát, majd az éves leolvasáskor a végszámlát.

Biztonság

Egy hálózatra tápláló napelemes rendszer teljesen automatikusan működik, nem igényel külső beavatkozást. Érdemes tudni, hogy a rendszer leáll, és nem termel akkor, ha a külső hálózaton nincs energia. Ez egy nagyon fontos és szükséges működési jellemző, mert az emberek biztonságát szolgálja. Ha valaki dolgozni akar a villamos hálózaton, akár a házban, akár azon kívül, akkor lekapcsolja az adott hálózatrészt.

Van lehetőség arra is, hogy a visszatáplálós napelemes rendszerünk együttműködjön a közüzemi hálózattal, de ha a hálózat nem szolgáltat energiát, akkor se maradjon a háztartásunk villamos energia nélkül. Ehhez szükséges egy kapcsoló- és a rendszert vezérlő berendezés, amelyik hálózat-kimaradáskor az áramszolgáltatók és a szabványok szerint elfogadható módon és biztonsággal leválasztja a rendszerünket a közüzemi hálózatról. Így nem veszélyeztetjük az azon esetleg dolgozókat. Ehhez szükségünk lesz akkumulátorokra, amik áthidalják a sötét órákat. Akkumulátorból jóval kevesebb kell egy ilyen megoldásnál, mint egy a hálózattal együttműködni nem képes szigetüzemű rendszernél. Az akkumulátorok élettartama is sokkal hosszabb lesz, mivel folyton feltöltött állapotban vannak, ami a legjobb nekik. Csak a hálózat-kimaradások alkalmával veszünk ki belőlük energiát, míg egy szigetüzemű rendszernél minden nap.

Öt dolog, amit tudni kell a visszatáplálásról

  1. Az elektromos szolgáltató engedélye szükséges ahhoz, hogy a megtermelt elektromos áramot értékesítsük.
  2. Alapfeltétel, hogy egy olyan elektromos berendezés biztosítsa a visszatöltést, ami szinkronizálódni tud a hálózattal.
  3. A háztartási méretű kiserőmű maximum 45 kW teljesítményű lehet.
  4. A házi napelem- és szélkerékrendszerek energiatermelő képessége általában nem rendelkezik akkora energiamennyiséggel, hogy a megtermelt áram eladható mennyiségben álljon rendelkezésre. Tehát sokszor érdemesebb akkumulátorban tárolni a többletenergiát, amit magunk használjunk fel.
  5. Pályázati támogatás esetén kizáró feltétel az áram értékesítés céljából történő telepítés.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napkollektor a parabolában

Itt a nyár kerti szórakozásokhoz küldöm ezt a két fotót, hátha más is tudja hasznosítani.


Miért éppen vákuumcsöves?

Manapság szinte egyeduralkodóvá váltak a vákuumcsöves napkollektorok. A gyártók jelentős része ezt a megoldást helyezi előtérbe, és úgy tűnik az áruk is egyre versenyképesebb, bár a többi rendszer...