Áramvisszatáplálási lehetőségek

2011-09-25 22:28:57 | Módosítva: 2011-09-29 09:09:28

Az elektromos energiát termelő, megújuló energiákat hasznosító rendszerek a csúcsidőszakon kívül, házi kiserőműként üzemelve visszatáplálhatnak az elektromos hálózatra. Végignézzük, mikor van értelme ilyen megoldásban gondolkozni.

Napelemet vagy szélturbinát sokan akkor választanak, ha részben vagy egészben függetlenedni szeretnének a hálózati áramellátástól. Ilyen lehet az ún. szigetüzem, amikor nincs is lehetőség külső elektromos hálózatra csatlakozni, de lehetőség van a kettő kombinálására is.

Amikor süt a nap és a rendszer energiát termel, a megtermelt energiamennyiséggel három dolog történhet. Vagy rögtön elfogyasztásra kerül a háztartásban, (ilyenkor megspórolva a lakóknak a villanyszámla egy részét), vagy az éppen felesleges energiát valamilyen módon tároljuk (pl. akkumulátorokban), vagy visszajuttatjuk a közüzemi hálózatba. Utóbbi esetben a visszatáplált energia mennyisége mérésre és későbbi elszámolásra kerül a háztartás és az áramszolgáltató között.

Mivel általában a háztartások nappal fogyasztanak kevesebb energiát, országos szinten viszont napközben van a fogyasztási csúcs (üzemek, hivatalok stb.), így a napelemes rendszerek ezt a csúcsigényt segíthetnek kielégíteni. Este, a nappalihoz képest országosan már sokkal kisebb a fogyasztás. Ilyenkor nem termel energiát a napelemes rendszer, a háztartás a hagyományos módon a hálózatból használ energiát, amit persze mér a villanyóra. Ily módon a közüzemi hálózatot egyfajta tárolóként használhatjuk, ahonnét visszavehetjük, amit napközben nem használtunk fel.

Mik a hálózatra csatlakozás feltételei?

2008-tól a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI törvény, valamint annak végrehajtásáról szóló 273/2007. (X.19.) Korm. rendelet alapján kisfeszültségű közcélú hálózatra csatlakozó fogyasztók 45 kVA-ig (45 kW) „háztartási méretű kiserőművet” létesíthetnek. A napelemes rendszerrel vagy szélturbinával termelt villamos energiát a felhasználóként az adott csatlakozási ponton értékesítő szolgáltató (pl. E-ON, Elmű stb.) köteles átvenni. Mivel a rendelkezésre álló teljesítményig épül be a termelőkapacitás, hálózat megerősítésre, hálózatfejlesztésre nincs szükség, csatlakozási díj fizetési kötelezettség nem keletkezik. A meglévő mérőberendezés kétirányú mérőre való cseréje 3x16 A csatlakozási teljesítményig az áramszolgáltató kötelezettsége.

Hogyan történik a visszatáplálás?

A napelemek napközben megtermelik az energiát a napfény segítségével, a napelemek fajtájától és számától függő feszültséggel. Ez még nem alkalmas sem a háztartás villamos fogyasztói számára, sem a hálózatra való visszatáplálásra. A megfelelő minőségű villamos energiává (230 V, 50 Hz váltakozó feszültséggé) az inverter alakítja át a napelemek energiáját. Ezenkívül az inverter ellát még nagyon sok védelmi funkciót is, és szinkronban dolgozik a hálózattal. A villanyóra sem marad a régi, hanem a rendszer üzembe helyezésekor az áramszolgáltató munkatársai kicserélik azt az úgynevezett ad-vesz órára, amely képes mérni mind a bejövő, mind a kimenő energia mennyiségét, tehát a visszatermelt és a fogyasztott energiát. Ehhez először is meg kell kötni egy szerződést az áramszolgáltatóval. Amennyiben megfelelünk a feltételeknek, akkor csak meg kell adni nekik az időpontot, hogy mikor jöjjenek az új oda-vissza mérő órát beszerelni (díjmentesen), és a rendszert a telepítővel közösen beüzemelni.

Hogyan történik az elszámolás?

A jogszabály szerint elszámolási időszakonként a leolvasott termelt és fogyasztott energiamennyiségből egyszerű szaldó számítással meghatározzák a fogyasztást vagy a többlettermelést. A szaldóelszámolás alapján adódott fogyasztott energia mennyiséget kell csak kifizetni, illetve a többlettermelést 85%-os fogyasztói áron fizetik ki nekünk. A helyben el nem fogyasztott termelt villamos energia – mérés után – bekerül a villamos energia rendszerbe, ahonnan az elszámolási időszakon belül bármikor visszavehető.

Éves szinten a fogyasztáshoz illesztett termelői kapacitás termelt/fogyasztott energiái kiegyenlítődhetnek, de pl. havi elszámolásnál, ha a felhasználó nem tartózkodik otthon, minimális fogyasztás adódik a termeléssel szemben, ennek szaldója termelést mutat, kifizetésre kerül a termelt energia de csak 85%-on. Ha a fogyasztás nagyobb a termelésnél a különbözetet számlázzák az aktuális fogyasztási áron, ha fogyasztás megegyezik a termeléssel jelenlegi jogszabály alapján senki nem fizet senkinek, ha a többet termelünk mint a fogyasztásunk, a többlettermelés a fogyasztói ár 85%-ával kerül elszámolásra. Lakossági fogyasztóknál tarifabontás (éjszaka/nappal) nélkül szolgáltatják az energiát, ezért a termelés során is egységes tarifával kell számolni. Éves elszámolásnál a napelemes rendszer mérete alapján kapunk egy havi csökkentett átalány számlát, majd az éves leolvasáskor a végszámlát.

Biztonság

Egy hálózatra tápláló napelemes rendszer teljesen automatikusan működik, nem igényel külső beavatkozást. Érdemes tudni, hogy a rendszer leáll, és nem termel akkor, ha a külső hálózaton nincs energia. Ez egy nagyon fontos és szükséges működési jellemző, mert az emberek biztonságát szolgálja. Ha valaki dolgozni akar a villamos hálózaton, akár a házban, akár azon kívül, akkor lekapcsolja az adott hálózatrészt.

Van lehetőség arra is, hogy a visszatáplálós napelemes rendszerünk együttműködjön a közüzemi hálózattal, de ha a hálózat nem szolgáltat energiát, akkor se maradjon a háztartásunk villamos energia nélkül. Ehhez szükséges egy kapcsoló- és a rendszert vezérlő berendezés, amelyik hálózat-kimaradáskor az áramszolgáltatók és a szabványok szerint elfogadható módon és biztonsággal leválasztja a rendszerünket a közüzemi hálózatról. Így nem veszélyeztetjük az azon esetleg dolgozókat. Ehhez szükségünk lesz akkumulátorokra, amik áthidalják a sötét órákat. Akkumulátorból jóval kevesebb kell egy ilyen megoldásnál, mint egy a hálózattal együttműködni nem képes szigetüzemű rendszernél. Az akkumulátorok élettartama is sokkal hosszabb lesz, mivel folyton feltöltött állapotban vannak, ami a legjobb nekik. Csak a hálózat-kimaradások alkalmával veszünk ki belőlük energiát, míg egy szigetüzemű rendszernél minden nap.

Öt dolog, amit tudni kell a visszatáplálásról

  1. Az elektromos szolgáltató engedélye szükséges ahhoz, hogy a megtermelt elektromos áramot értékesítsük.
  2. Alapfeltétel, hogy egy olyan elektromos berendezés biztosítsa a visszatöltést, ami szinkronizálódni tud a hálózattal.
  3. A háztartási méretű kiserőmű maximum 45 kW teljesítményű lehet.
  4. A házi napelem- és szélkerékrendszerek energiatermelő képessége általában nem rendelkezik akkora energiamennyiséggel, hogy a megtermelt áram eladható mennyiségben álljon rendelkezésre. Tehát sokszor érdemesebb akkumulátorban tárolni a többletenergiát, amit magunk használjunk fel.
  5. Pályázati támogatás esetén kizáró feltétel az áram értékesítés céljából történő telepítés.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Napkollektor alkatrészek

Hasonlóan a klasszikus, melegvizes fűtési rendszerekhez, a napkollektorhoz is számos kényelmi, illetve biztonsági kiegészítő kapható. Használatukkal jobb hatásfokkal működhet rendszerünk, és...


Kismegszakítók

Lakásunk, házunk elektromos hálózatának szerves része akismegszakító rendszer, amit aköznyelv agyakorlatban gyakran biztosítónak, biztosítéknak hív. Alap szintű használatával mindenkinek tisztában...