Polisztirol vagy kőzetgyapot

2018-11-28 13:37:20 | Módosítva: 2018-11-28 13:39:48

A családi házak homlokzati szigetelésénél az elhatározás után talán ez a legfontosabb kérdés, hogy kőzetgyapot vagy polisztirol szigetelés kerüljön a házra. A mérlegelésnél szerepet játszanak egyéni és műszaki szempontok; egyszer a kőzetgyapot máskor pedig a polisztirol tűnik jobb választásnak.


A homlokzatok utólagos szigetelésének két legelterjedtebb szigetelő anyaga a polisztirol és a kőzetgyapot. A polisztirol lemezekkel való hőszigetelés a legelterjedtebb választás. Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy az utólagos hőszigeteléseknél 80%-ban családi ház tulajdonos a polisztirol szigetelést választja. Az expandált polisztirol lemezek jó minőségű szigetelőanyagok.

A homlokzati polisztirol lemezek ára 20-40%-kal is kedvezőbb, mint a hasonló vastagságú homlokzatra gyártott kőzetgyapot lemezeké. Az ár mérlegelésekor vegyük figyelembe azt is, hogy érdemes akkor vásárolni bármelyik szigetelőt, amikor a legnagyobb gyártók akciót hirdetnek. Azonos termékek ára között is lehet eltérés az építőanyag kereskedések telepein.

A polisztirol szigetelés dominanciája megkérdőjelezhetetlen még jelenleg is. Ezen belül is választhatjuk a jól ismert, fehér színű EPS lemezeket, vagy pedig a grafitos adalékanyaggal, akár 30%-kal is jobb hőszigetelő képességűvé fejlesztett szürke színű grafitos szigetelő lapokat.

A kőzetgyapot szigetelésen belül is dönthetünk a hagyományos, egyrétegű kőzetgyapot lapok mellett, vagy a korszerűbb kétrétegű lemezek mellett, amelyeknek 2 centiméter vastag, keményebb külső része jobban védi az elkészült homlokzatot az esetleges sérülésekkel szemben, puhább, belső része pedig rugalmasan felveszi a szigetelt fal egyenetlenségeit, ezzel jobb tapadást biztosít.

Az utóbbi években érezhetően nő a kőzetgyapot szigetelést választók aránya. A kőzetgyapot drágább hőszigetelő anyag, azonban a magasabb árnak konkrét előnyei vannak. Páraáteresztő képessége sokkal jobb, mint a polisztirolé. A szálas anyagszerkezetben a vízpára akadálytalanul mozoghat. Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy nincs penészedés a kőzetgyapottal megfelelően szigetelt családi házakban.

A hangszigetelése is jobb a polisztirolnál, mert a sűrű szálszerkezet jobban elnyeli a hangokat, mint a polisztirolhab. Csendes kertvárosi környezetben ez természetesen nem meghatározó előny, de forgalmas utak mentén lévő családi házak szigetelésénél bizony nagy jelentősége lehet a homlokzat jobb hangszigetelésének is.

A kőzetgyapot nem ég. Ásványi, természetes alapanyagainak köszönhetően olvadáspontja 1000 Celsius fok felett van, ezért egy esetleges tűznél gátolja a tűz terjedését, és védi a falat. Az expandált polisztirol hablemez ezzel szemben – önkioltóan ugyan –, de csepegve ég. A kőzetgyapot szigetelésnek ez a három előnye ellensúlyozza egyre több vásárlónál a szigetelő lemezek magasabb árát.


A tárgyilagossághoz azonban hozzátartozik az is, hogy szakszerű szigetelésnél, a „pont-perem” módszert lelkiismeretesen alkalmazva a polisztirol táblák ragasztásakor, a szélükön teljesen bekent táblák mögött nem lesznek olyan légrések, amelyek egy esetleges lakástűznél segítenék a lángok terjedését. Tehát a polisztirol is biztonságos homlokzati hőszigetelő anyag szakszerű kivitelezéssel.

Minél vastagabb a szigetelés, annál jobb lesz a homlokzat hőszigetelése, azonban annál körültekintőbbnek is kell lenni a kivitelezéskor. Ezért 15-20 centiméteres vastagságok felett már nem biztos, hogy a szigetelőanyag vastagságát kell növelni a jobb hőszigetelő hatás eléréséért, hanem érdemes inkább a jobb hőszigetelő képességű terméktípust választani. Az egyrétegű kőzetgyapot helyett pl. a kétrétegűt, mert annak kb. 10%-kal jobb a hőszigetelése az egyrétegűnél. A fehér színű polisztirol helyett pedig a grafitos polisztirolt, mert ezeknek a hőszigetelése akár 20-30%-kal is jobb lehet az ugyanolyan vastag hagyományos szigetelőkénél.


Páraáteresztésről

Páraáteresztésben a kőzetgyapottal egyetlen hőszigetelő anyag sem tudja felvenni a versenyt, a polisztirol sem. Persze ez nem jelenti azt, hogy a polisztirol dunszthatást kelt otthonunkban – mint azt nagyon sokan gondolják –, és a lakás ettől nem szellőzik. Csupán a kőzetgyapot több párát át tud engedni, ezáltal gátolva a belső párosodást, a falak vizesedését vagy a penészt. Ez a mennyiség azonban egészen jelentéktelen, alig 2-3 százalékot jelent, a fennmaradó gyakran 50-70 százaléknyi párát pedig csak szellőztetéssel tudjuk eltávolítani otthonunkból bármelyik szigetelőanyagot alkalmaztuk.

Pára, a szigetelés nélküli házakban is keletkezik – például főzéssel, mosással vagy fürdéssel –, amelyek a téglafalakon keresztül sem tudnak távozni, így abban az esetben is a szellőztetés lehet az egyetlen megoldás. Kutatások igazolják, hogy egyik hőszigetelő-rendszer sem tartja meg sokkal jobban a párát a lakásban, a rendszeres szellőztetésre vagy szellőztető berendezésre tehát minden esetben szükség van a kielégítő levegőcsere érdekében.

Hangszigetelésként

A hangszigetelés alapja minden esetben a szálas anyagszerkezet, vagyis a polisztirol és a kőzetgyapot hőszigetelés összehasonlításában a kőzetgyapot mérföldekkel jobb hangszigetelő, kiváló akusztikai szigetelés érthető el vele. A normál polisztirol ezen a téren rossz tulajdonságokkal bír, mert cellás szerkezettel rendelkezik, ezáltal vékonyabb szigetelések esetében gyakran inkább vezeti, mint szigeteli a hangot. Van azonban a polisztirolnak is hangszigetelésre alkalmas változata.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Belső hőszigetelés tapétával

Az tagadhatatlan, hogy az épületek hőszigetelését hathatósan csak külső szigetelő réteg falra erősítésével lehet megoldani. Ez azonban jelentős beruházás, és nem is mindig megoldható, pl. egy...


Halltex - Hangszigetelő, visszhangmentesítő finn technológia

Finnországban szinte minden lakberendezési-, belsőépítészeti- és barkácsáruház kínálatában ott vannak az ottani piacon már 60 éve jelenlévő Halltex paneleket. A márkanév beívódott a köztudatba, és...