Polisztirol vagy kőzetgyapot

2018-11-28 13:37:20 | Módosítva: 2018-11-28 13:39:48

A családi házak homlokzati szigetelésénél az elhatározás után talán ez a legfontosabb kérdés, hogy kőzetgyapot vagy polisztirol szigetelés kerüljön a házra. A mérlegelésnél szerepet játszanak egyéni és műszaki szempontok; egyszer a kőzetgyapot máskor pedig a polisztirol tűnik jobb választásnak.


A homlokzatok utólagos szigetelésének két legelterjedtebb szigetelő anyaga a polisztirol és a kőzetgyapot. A polisztirol lemezekkel való hőszigetelés a legelterjedtebb választás. Talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy az utólagos hőszigeteléseknél 80%-ban családi ház tulajdonos a polisztirol szigetelést választja. Az expandált polisztirol lemezek jó minőségű szigetelőanyagok.

A homlokzati polisztirol lemezek ára 20-40%-kal is kedvezőbb, mint a hasonló vastagságú homlokzatra gyártott kőzetgyapot lemezeké. Az ár mérlegelésekor vegyük figyelembe azt is, hogy érdemes akkor vásárolni bármelyik szigetelőt, amikor a legnagyobb gyártók akciót hirdetnek. Azonos termékek ára között is lehet eltérés az építőanyag kereskedések telepein.

A polisztirol szigetelés dominanciája megkérdőjelezhetetlen még jelenleg is. Ezen belül is választhatjuk a jól ismert, fehér színű EPS lemezeket, vagy pedig a grafitos adalékanyaggal, akár 30%-kal is jobb hőszigetelő képességűvé fejlesztett szürke színű grafitos szigetelő lapokat.

A kőzetgyapot szigetelésen belül is dönthetünk a hagyományos, egyrétegű kőzetgyapot lapok mellett, vagy a korszerűbb kétrétegű lemezek mellett, amelyeknek 2 centiméter vastag, keményebb külső része jobban védi az elkészült homlokzatot az esetleges sérülésekkel szemben, puhább, belső része pedig rugalmasan felveszi a szigetelt fal egyenetlenségeit, ezzel jobb tapadást biztosít.

Az utóbbi években érezhetően nő a kőzetgyapot szigetelést választók aránya. A kőzetgyapot drágább hőszigetelő anyag, azonban a magasabb árnak konkrét előnyei vannak. Páraáteresztő képessége sokkal jobb, mint a polisztirolé. A szálas anyagszerkezetben a vízpára akadálytalanul mozoghat. Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy nincs penészedés a kőzetgyapottal megfelelően szigetelt családi házakban.

A hangszigetelése is jobb a polisztirolnál, mert a sűrű szálszerkezet jobban elnyeli a hangokat, mint a polisztirolhab. Csendes kertvárosi környezetben ez természetesen nem meghatározó előny, de forgalmas utak mentén lévő családi házak szigetelésénél bizony nagy jelentősége lehet a homlokzat jobb hangszigetelésének is.

A kőzetgyapot nem ég. Ásványi, természetes alapanyagainak köszönhetően olvadáspontja 1000 Celsius fok felett van, ezért egy esetleges tűznél gátolja a tűz terjedését, és védi a falat. Az expandált polisztirol hablemez ezzel szemben – önkioltóan ugyan –, de csepegve ég. A kőzetgyapot szigetelésnek ez a három előnye ellensúlyozza egyre több vásárlónál a szigetelő lemezek magasabb árát.


A tárgyilagossághoz azonban hozzátartozik az is, hogy szakszerű szigetelésnél, a „pont-perem” módszert lelkiismeretesen alkalmazva a polisztirol táblák ragasztásakor, a szélükön teljesen bekent táblák mögött nem lesznek olyan légrések, amelyek egy esetleges lakástűznél segítenék a lángok terjedését. Tehát a polisztirol is biztonságos homlokzati hőszigetelő anyag szakszerű kivitelezéssel.

Minél vastagabb a szigetelés, annál jobb lesz a homlokzat hőszigetelése, azonban annál körültekintőbbnek is kell lenni a kivitelezéskor. Ezért 15-20 centiméteres vastagságok felett már nem biztos, hogy a szigetelőanyag vastagságát kell növelni a jobb hőszigetelő hatás eléréséért, hanem érdemes inkább a jobb hőszigetelő képességű terméktípust választani. Az egyrétegű kőzetgyapot helyett pl. a kétrétegűt, mert annak kb. 10%-kal jobb a hőszigetelése az egyrétegűnél. A fehér színű polisztirol helyett pedig a grafitos polisztirolt, mert ezeknek a hőszigetelése akár 20-30%-kal is jobb lehet az ugyanolyan vastag hagyományos szigetelőkénél.


Páraáteresztésről

Páraáteresztésben a kőzetgyapottal egyetlen hőszigetelő anyag sem tudja felvenni a versenyt, a polisztirol sem. Persze ez nem jelenti azt, hogy a polisztirol dunszthatást kelt otthonunkban – mint azt nagyon sokan gondolják –, és a lakás ettől nem szellőzik. Csupán a kőzetgyapot több párát át tud engedni, ezáltal gátolva a belső párosodást, a falak vizesedését vagy a penészt. Ez a mennyiség azonban egészen jelentéktelen, alig 2-3 százalékot jelent, a fennmaradó gyakran 50-70 százaléknyi párát pedig csak szellőztetéssel tudjuk eltávolítani otthonunkból bármelyik szigetelőanyagot alkalmaztuk.

Pára, a szigetelés nélküli házakban is keletkezik – például főzéssel, mosással vagy fürdéssel –, amelyek a téglafalakon keresztül sem tudnak távozni, így abban az esetben is a szellőztetés lehet az egyetlen megoldás. Kutatások igazolják, hogy egyik hőszigetelő-rendszer sem tartja meg sokkal jobban a párát a lakásban, a rendszeres szellőztetésre vagy szellőztető berendezésre tehát minden esetben szükség van a kielégítő levegőcsere érdekében.

Hangszigetelésként

A hangszigetelés alapja minden esetben a szálas anyagszerkezet, vagyis a polisztirol és a kőzetgyapot hőszigetelés összehasonlításában a kőzetgyapot mérföldekkel jobb hangszigetelő, kiváló akusztikai szigetelés érthető el vele. A normál polisztirol ezen a téren rossz tulajdonságokkal bír, mert cellás szerkezettel rendelkezik, ezáltal vékonyabb szigetelések esetében gyakran inkább vezeti, mint szigeteli a hangot. Van azonban a polisztirolnak is hangszigetelésre alkalmas változata.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Redőny motorral

Elsőre úri huncutságnak tűnik, hogy a redőnyöket motorizáljuk éstávvezérelhetővé tegyük. Valóban nem egy nagy fizikai attrakció az ablakhoz menni, és kézzel felhúzni, leengedni redőnyünket....


Belső hőszigetelés

Magyarországon él egy előítélet a belső hőszigeteléssel szemben, ami elsősorban abból fakad, hogy korábban valóban nem lehetett erre alkalmas anyagokhoz hozzájutni. Ma már nagyon sokan élhetnének...