Polikarbonát választás

2012-07-04 21:50:11 | Módosítva: 2012-07-04 21:50:11

Az üregkamrás polikarbonátlapok szinte megjelenésük óta megosztják az érdeklődőket. Még ma, jóval az anyag magyarországi megjelenése után is, nagyon sok „szakcég” téves vagy félinformációk alapján tájékoztatja a leendő vásárlóit, előtérbe helyezve azt a természetes igényét, hogy eladjon a vevőnek, holott a legtöbb esetben korrekt tájékoztatással több ügyfelet, elégedett vásárlót lehet találni.

Az idén 20 éves Kerttrade Kft. a pontos és szakszerű tájékoztatást tartja a legfontosabbnak, ezért a vásárlás előtt mindig felteszik a következő, egyszerűnek tűnő kérdést: „Mi a feladat?”.

Polikarbonátot ajánlani ugyanis csak a feladat, a beépítési környezet és az anyagi lehetőségek ismeretében lehet. A legtöbb esetben mindjárt az elején kiderül, hogy csak műanyag lemezben, és nem rendszerben gondolkozik a vásárló. Szép és hosszantartó fedést csak jól átgondolt tartószerkezetre, a megfelelő típusú lemez kiválasztásával és a szakszerű beépítéshez elengedhetetlen profilokkal lehet készíteni. Célszerű tehát már akkor megkeresni a szakkereskedőket, amikor még csak fontolgatjuk a teraszunk, gépkocsibeállónk lefedését, hogy egy rossz tartószerkezeti kialakítással ne rontsuk el még azelőtt az egyébként 15-20 éves élettartamú polikarbonát beépítést, hogy megvették volna a lemezeket.

Azoknál a beépítéseknél, ahol nem szükséges a jó hőszigetelő képesség, jellemzően ilyen egy terasz, előtető, vagy gépkocsibeálló fedése, teljesen felesleges több kamrasorral rendelkező, vagy akár X struktúrájú lemezekben gondolkozni, mert ezek a megoldások a legtöbb esetben csökkentik a külső kamrafalak vastagságát, aminek egyenes következménye az, hogy csökken a lemez jégverés-állósága és így a várható élettartama. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a jó hőszigetelő képesség nem csökkenti a belső felmelegedést, azt csak megfelelő bevonatú lemezekkel (pl. IQ Relax vagy ClimateControll) lehetséges elérni! Ezekre a feladatokra legalkalmasabbak a 10 mm-es, esetleg megfelelő forrás esetén a 3 kamrasoros 16 mm vastag lemezek (Makrolon multi UV 2/10-10,5 vagy Makrolon multi UV 3/16-16).

Zárt terek, például télikertek esetén a minimum a 16-os X struktúrás lemez (Makrolon multi UV 3X/16-25) a megfelelő, de az optimális megoldás a 20, illetve 25 mm-es anyagvastagság. A Kerttrade Kft., időben felismerve az egyre csökkenő hőátbocsátási tényező szükségességét, raktárról forgalmazza a 32 mm vastag Makrolon multi UV 5M/32-20 típusú lemezeket, amiknek az Ug értéke már csak 1,1 W/m2K!

A színek választásánál jellemző tévhit, hogy a bronz szín jobban csökkenti a belső felmelegedést a fehér színű lapoknál. Ott, ahol nincs szükség a speciális bevonatok nyújtotta előnyökre, ott a fehér szín választása az optimális, ráadásul megvan az a nagy előnyük, hogy nem módosítják a fény színét. A bronz lapok jó szívvel csak rövid tartózkodási idejű helyeknél ajánlhatók. A víztiszta szín használata csak északi oldalon, erősen beárnyékolt helyeken, vagy külső(!) oldali árnyékolással együtt javasolt.

Mivel a beépítések összköltségének jelentős részét kitevő profilrendszer is fontos a használhatóság és tartósság szempontjából, ezért a Kerttrade Kft. a 20 éves tapasztalatok alapján tervezett, kedvező árú, ugyanakkor professzionális színvonalú PolyfiX profilrendszert kínálja vásárlói részére.

Ne feledje, hogy a gondos előkészítő munka, és a szakszerű beépítéshez szükséges tartozékok nélkül csak olyan fedést kaphat, ami örömet nem, csak bosszúságot okoz! Vásárlás előtt keressen fel a Kerttrade Kft.-t, hogy Ön is maradéktalanul élvezhesse ennek az egyébként nagyszerű anyagnak minden előnyét és szépségét!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: pvc, polikarbonát

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Polikarbonát (PC) lemezek

Ez az alapanyag nagyon sok előnyös tulajdonsággal rendelkező szerves műanyag. Általában tömör és üregkamrás táblákban gyártják. Kiváló fényáteresztése és átláthatósága miatt gyakran az üveget...


Télikertek

A korszerű télikertek az üvegezett növényházak mai reinkarnációi. Elsődleges céljuk már nem a növénytermesztés vagy a dísznövények termesztése, hanem olyan új lakótér létrehozása, amely az...