Sokoldalúan felhasználható

Polikarbonát (PC) lemezek

2012-07-23 12:09:21 | Módosítva: 2014-02-11 11:14:32

Ez az alapanyag nagyon sok előnyös tulajdonsággal rendelkező szerves műanyag. Általában tömör és üregkamrás táblákban gyártják. Kiváló fényáteresztése és átláthatósága miatt gyakran az üveget helyettesítik vele, ahol a rugalmasság alapfeltétel. E mellett kedvező ára is vonzó. Jó hajlíthatósága pedig íves felületek hőtechnikai előkezelés nélküli kialakítását is lehetővé teszi. Mivel hőre lágyuló, ütésálló anyag, vékony lemezekből erősen domború formázó sablonok kialakítására is alkalmas. Egyéb előnyös tulajdonságai miatt egyre több területen alkalmazzák.

Mivel a polikarbonát fényáteresztése víztiszta kivitelben 79%, az üvegezés szinte minden területén jól helyettesítheti az üveget, különös tekintettel a törhetetlenségére, hiszen ez az anyag az üvegnél 200-szor szilárdabb, rendkívül rugalmas, a súlya viszont 50%-kal kevesebb. Nehezen éghető, gyulladáspontja 450 fok, olvadáspontja viszont 300 fok, így -40 és +120 fok között széleskörűen a legkülönfélébb célú fényáreresztő szerkezetekbe ideálisan beépíthető. Kültéri alkalmazásokhoz azonban csak speciális, koextrukciós eljárással felvitt UV álló réteggel egy vagy két oldalukon bevont fajtái alkalmazhatók.

Könnyű üregkamrás táblák

A kereskedelemben különféle gyártók termékeit lehet beszerezni, víztiszta, bronz színezésű vagy opál változatai között lehet választani a felhasználási célnak megfelelően. A polikarbonát anyagokat többnyire tömör és üregkamrás kivitelben gyártják. Ez utóbbiak kiváló hőszigetelő képességűek, ami üregkialakításuknak tudható be. E mellett még az önsúlyukat is előnyösen befolyásolja, pontosabban jelentősen csökkenti a táblák súlyát a szilárdságuk csökkenése nélkül.

Léteznek már egymásba pattintható, ún. klick él kialakítású táblák is, amelyek azonban csak függőleges tábla beerősítéseknél használhatók. E kiváló merevségű változat nagy, egybefüggő felületek kialakításánál előnyös.
Az üregkamrás polikarbonát lapokat jellemzően sík és íves formában, épületek előtetőjéhez, ívelt tetejének kialakításához, terasz és télikert befedésekhez, valamint sáv-felül- és oldalbevilágító betétanyagként használják leginkább, kihasználva jó hajlíthatóságát, fényáteresztését és szilárdságát.
Nagyobb felületek kialakításakor számolni kell azzal a ténnyel, hogy az anyag méterenként -10 és +30 fok között 5 mm-nyit dilatál, amit a felfogásához szükséges szerkezeteknél figyelembe kell venni.

Az üregkamrás polikarbonát anyagok vastagsági választéka 4 mm-től 25 mm-ig terjed. A kisebb felületű fedésekhez elégségesek a 4-6 mm vastag táblák, míg az előtetőkhöz és a nagyobb felületek kialakításához már a10 mm vastagságú táblákat célszerű használni. A nagy homlokzati elemek, tetőszerkezetek hőszigetelt burkolataként már 16 mm táblavastagságok a megfelelők, célirányosan kialakított tartószerkezetekbe erősítve. A tartószerkezeteket kisebb méretek esetén műanyag-, a nagyobbakat pedig alumínium profil rögzítő elemekbe fogva szokás felerősíteni.

Tömör változatok

A polikarbonát lapok tömör változatban, sőt, rúd és cső formában is beszerezhetők. Ezek tulajdonságai lényegében azonosak az üregcellás táblákéval, viszont a vastagságuk 1-15 mm között már milliméterenként változik. A táblaméreteik is kisebbek, 105 és 205-305 cm között változnak, vastagsági méreteiktől függően. A belső térben használhatók nem feltétlenül rendelkeznek UV védőréteggel, külső térben viszont már csak az ilyen bevonattal rendelkező elemeket szabad alkalmazni. Nem ritkák a zártszelvényekből kialakított tartószerkezetek, amelyekre a speciális polikarbonát rendelkező táblák alkalmazhatók. Főként olyan helyeken szokás felhasználni a tömör PC lemezeket, ahol az optikai átláthatóság fontos, pl. pince- és egyéb bevilágító-, vagy télikertek oldalsó ablakainál. Vastagságukat a szélnyomás és a biztonság figyelembe vételével ajánlott meghatározni.

 • Az üregkamrás polikarbonát lemezek jó hőszigetelők és fényáteresztők.
 • Az újabb kialakítású csap-hornyos kialakítású táblák vertikálisan beépítve nagy felületek gyors kialakítását teszik lehetővé.
 • A különféle vastagságú üregkamrás lemezek beépítéséhez speciális profilrendszerek szükségesek.
 • Terasztetők fedésénél előnyösen alkalmazhatók a fényáteresztő üregkamrás polikarbonát táblák.
 • Előtetők domború borításánál a könnyű és hajlékony üregkamrás táblák az előnyösek.
 • Gyakran gépkocsi beállók tetőfedő anyagaként is polikarbonát táblákat használnak.
 • Nyitott előterek szélfogó oldalfalaihoz a vékonyabb üregkamrás táblák is megfelelnek.
 • Melegházak burkolóanyagként is kedveltek a jó hőszigetelő tulajdonságú üregkamrás táblák.
 • A tömör polkarbonát táblák optikailag átlátszóak és a vastagsági méretválasztékuk is bőséges.
 • A vékony polikarbonát lemezekből hőtechnikai formázással domború tárgyak is készíthetők.
 • Az optikailag átlátszó tömör táblákból dekoratív és ívelt medencefedések is készíthetők.
 • A tömör és átlátszó polkarbonát táblákból készített télikert oldalfalak jól kombinálhatók a kiváló hőszigetelést biztosító üregkamrás tetőfedéssel.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Guruló tető

Olvasónktól kaptuk ezeket a képeket, és a tömör leírást, ami egy több célra használható,mobil, mozgatható tetőt mutat be. A szemre is esztétikus szerkezet funkcionálhat garázsként, szélvédett, de...


Télikertek

A korszerű télikertek az üvegezett növényházak mai reinkarnációi. Elsődleges céljuk már nem a növénytermesztés vagy a dísznövények termesztése, hanem olyan új lakótér létrehozása, amely az...