Minden elképzelés megvalósítható

Télikertek

2008-11-16 16:42:53 | Módosítva: 2008-11-16 16:45:29

A korszerű télikertek az üvegezett növényházak mai reinkarnációi. Elsődleges céljuk már nem a növénytermesztés vagy a dísznövények termesztése, hanem olyan új lakótér létrehozása, amely az évszaktól és az éppen aktuális hőmérséklettől, napszaktól függetlenül biztosítja számunkra a természet közelségét, a virágok szépségét és a napsütés élvezetét az általuk megnövelt lakótérben.

A télikertek ugyanis az utóbbi időben általában összeépülnek a lakó épülettel, vagy annak előzőleg nyitott teraszát alakítják át erre a célra. Ezzel ez a terület egész évben használható és a ház szerves részévé válik. Esztétikai szerepe is nagyon fontos, amit természetesen a télikert formai kialakítása is jelentősen meghatároz. A következőkben a kialakításához adunk néhány megszívlelendő tanácsot.

Átgondolt tervezés

Először is a kialakítandó új lakótér funkcióját kell jól meghatározni. Ezt természetesen számos szempont és a helyi adottságok is jelentősen befolyásolják. Még a kialakítás előtt célszerű eldönteni, hogy milyen megjelenés illik leginkább a házhoz, az új létesítmény hogyan kapcsolódik majd az épülethez, annak melyik helyiségégéből nyílik majd. Ezen túlmenően milyen legyen a tartószerkezete, üvegezése, szellőztetése, és nem mellékes a karbantartási igénye sem.
Újabb szempont, hogy létesítéséhez szükséges-e építési engedély. Ha pl. csak a nyitott terasz kerül beépítésre, és ez új terület beépítését nem igényli, akkor legfeljebb csak bejelentési kötelezettség szükséges a létesítéséhez. Ám ha az adott terület bővítésre kerül, vagy a leendő télikert az épület falához csatlakozva növeli a telek beépítettségét, akkor ehhez már építési engedély kérelmezése szükséges, amihez csatolni kell minden szükséges dokumentumot, tervdokumentációt. Ennek feltételeiről ajánlatos a területileg illetékes építési hivatalnál előzetesen informálódni, és ennek alapján célszerű a kiválasztani a megfelelő vállalkozót, aki garantált minőségben vállalja a télikert elkészítését. Az engedélyezési eljáráshoz szükség lehet az építmény szerkezetének statikájával kapcsolatos számításokra is, amit csak megfelelő szakember jogosult elkészíteni.
Érdemes arra is figyelni, hogy a vállalkozások legtöbbje különféle, már bevált rendszerelemekre specializálódva épít télikerteket acél-, fa-, alumínium- illetve a műanyag ablakoknál megszokott, de kimondottan télikertekhez tervezett fémbetétekkel megerősített PVC idomokból. Ezek többnyire az engedélyeztetéshez szükséges teljes tervdokumentációt is elkészítik.

A tájolás sem mellékes

Az új lakótér kialakítása természetesen a nyitott teraszoknál helyhez kötött, és nem igen lehet befolyásolni a télikert ideális tájolását, legfeljebb területnöveléssel javíthatjuk az adott hátrányokat.
Ahol viszont erre területileg lehetőség van, alaposan meg kell gondolni a télikert tájolását. Bármely égtáj felé is épül majd fel, mindnek van hasznunkra fordítható előnye és hátránya, amin viszont lehet változtatni.
Mivel a télikerteknek a tetőszerkezete többnyire teljesen vagy ritkán részlegesen fényáteresztő, és az oldalfalai is általában nagy átlátszó felületekkel határoltak, ezért ezek az adottságok meghatározzák a leendő télikert fényviszonyait. Az épülethomlokzat síkjába épített üvegfelület pl. csak adott napszakban kap közvetlen napfényt, míg az épülethez épített változatoknál jobb fényviszonyokat a tájolással lehet biztosítani, a helyiség funkciójának figyelembevételével.
Munkahely kialakításához általánosan használt lakótér kialakítására a kiegyenlített fényviszonyok miatt az északi oldal javasolt. Ez a zsiliphatás miatt megoldhatja az északi házrész jobb hővédelmét, bár nagyobb gondot kell fordítani a jó hőszigetelésre és esetleg még a fűtésre is, ám az árnyékolás és a többlet nyílászárók költsége megtakarítható.
Talán a legszerencsésebb a keleti fekvésű télikert, mert az éjszakai, hajnali lehűlés után az első napsugarak már átmelegíthetik a helyiséget, viszont a leginkább használatos délutáni időszakban nem hevül túl, így fokozott szellőztetést, árnyékolást nem igényel, és itt feltehetően a növények is jól érzik majd magukat benne.
A leggyakrabban mégis sokan a déli fekvésű télikertet választják, mert így a napfény hatása egész évben jól érvényesül. Ennek következtében viszont a nyári időszakban hatékony árnyékolásra és szellőztetésre lesz szükség. A lemenő Nap irányába épített télikert a legmelegebb, mivel a napközben felmelegedő levegő estig folyamatosan tovább hevül, ez ellen pedig csak speciális üvegszerkezettel, hatékony árnyékolással, kellő számú, nyitható nyílászárókkal, hathatós szellőztetéssel vagy klímával lehet védekezni.
Az átmeneti és téli időszakban hőnyereség szempontjából viszont a déli- és nyugati fekvésű télikertek a legideálisabbak, mert számottevő hőkompenzációjuk miatt jelentős fűtési energia megtakarítását teszik lehetővé.
Ezeket a lényeges szempontokat már a tervezéskor figyelembe kell venni, és a tervezéssel megbízott szakember véleményét is nagyon ajánlott megfogadni.

A vázszerkezetek anyagának megválasztása

A páralecsapódás miatt a télikertekhez hőhidas fémszerkezeteket nem ajánlatos alkalmazni. Az ideális anyagok az alumínium-, fa-, vagy PVC, illetve ezek kombinációja. A fa természetesen mindig drágább a többinél a jó minőségű, rétegelten ragasztott és vetemedésmentes faalapanyag és a speciális felületkezelés miatt, viszont adott esetekben természetes szépsége miatt megéri a pluszkiadást és a 3-5 évenkénti felület-felújítás költségét, ami különösen medencék fedésénél szükséges. A többi vázanyag általában karbantartást nem igényel, mivel a hőhíd-mentesített alumínium vázelemek eleve gyárilag szinterezett bevonatúak, a PVC elemek pedig semmiféle karbantartást nem igényelnek. További előnyük, hogy könnyű a ház összes nyílászárójával azonos összkép kialakítására, és számos nyugati télikert rendszer közül lehet választani. Az acélváz ugyan igen stabil szerkezetet ad, viszont hőhíd-mentesítése gondot okoz, korrózióra hajlamossága pedig fokozott karbantartást igényel, ha nem horganyzott felületű idomanyagokból készül az ilyen vázszerkezet.
A tető hajlásszöge igen fontos, minimális hajlásszöge 5 fok, a félnyereg tetőké pedig 30 fok. A tető hajlásszöge azonban nem csak a vízelvezetés miatt, vagy formai okból fontos, ugyanis a téli időszakban a napenergia a meredekebb tetőkön jobban hasznosul, és ezt érdemes kihasználni.
A tetőn kívül az elemek nyithatósága sem mellékes. Lakószoba jellegnél a kisebb nyitható homlokzati elemek szinte csak a szellőzést oldják meg, míg a nagy, nyitható elemek biztosítják a kertel való közvetlen kapcsolatot, viszont rossz idő esetén le is zárják a teret.

A téli kertek üvegezése

Ezt a helyiség funkciójának megfelelően kell kiválasztani. Lakótér bővítésénél az egyik lehetőség az átlátszó polikarbonát. Ára az üvegéhez viszonyítva kedvező, jó a napvédelme és a hőszigetelése, viszont rosszabb hangszigetelése és karcolódik a felülete.
Az üveghez viszont merevebb tartószerkezet szükséges. A legalább 4-16-4 mm-es hőszigetelt üvegek a megfelelőek, ám ezen túl számos szempontra ügyelve kell a megfelelőt kiválasztani. Ugyanis az az üveg amelyik kívül tartja nyáron a nap melegét, az télen sem engedi azt hasznosulni. Amelyik viszont csapdába ejti a meleget, nyáron is ezt teszi, ami a helyiség fokozott szellőztetését és lehetőleg külső árnyékolását igényli a túlmelegedés miatt. További variációs lehetőségeket biztosítanak a Parsol, a Low-E és a különféle reflexiós üvegek, illetve ezek kombinációi, amelyekkel szabályozható a belső légtér hőmérséklete.

Árnyékolás, szellőztetés

Árnyékolás nélkül csak a természetes illetve az üvegezés biztosította napvédelemre számíthatunk. A külső, UV-álló árnyékolóknak általában belülről vezérelhetőknek kell lenniük. A belül elhelyezettek olcsóbban megoldhatók, ám ezek rosszabb hatásfokkal funkcionálnak, hiszen előttük felmelegszik a levegő, ezért gyakori szellőztetésre van szükség és az üvegfajtától függően anyaguknak esetleg még UV-állónak is kell lennie.
A szellőztetésre fokozottan akkor van szükség, ha nincsenek beépített szellőzőelemek, amelyek állandóan biztosítják a levegő cseréjét, mégpedig hideg- és huzatérzet nélkül. Ezek nélkül rendszeres levegőcserére van szükség, és a helyiségekben nyomáskülönbség is kell a hatásosságukhoz. Erős szélben viszont nem használhatók. Ez motoros szellőztetéssel kiküszöböltethető, ami erős szélben is biztosítja a kívánt levegőcserét, viszont zajos és karbantartást igényel.
Mindezekből kitűnik, hogy a télikertek létesítése komplex feladat, és ideális hatásuk csak abban az esetben érvényesül, ha szakember tervezi és építi meg. Különben több problémát okozhat, mint örömöt, a javítgatások pedig költségesek, és közel sem mondhatók megbízhatónak. Ezt pedig csak jó tervezéssel és építéssel lehet elkerülni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Erkély- és loggia beépítés

A lakótelepeken számos loggiát és erkélyt beépítettek a tulajdonosok. A megoldások esetenként - különösen a régebbi beépítéseknél - nem kifogástalanok, ám a korszerű alapanyagoknak köszönhetően ma...


Látogatás a Knauf üveggyapotgyárában

A Knauf Insulation jóvoltából lehetőségünk volt betekinteni acsehországi Krupkában működő üveggyapot-gyár működésébe.