Speciális elektromos szerelvények

Módosítva: 2009-05-20 22:06:48

A hagyományos elektromos szerelvényeken kívül számos különlegességgel, ötletes megoldással találkozhatunk a gyártók kínálatában. Cikkünkben összegyűjtöttük ezeket - ötletet adva a lakásfelújítóknak és építőknek.

A villásdugó aljzat és a villanykapcsoló már több mint száz éve része a háztartásoknak. Az idő előrehaladtával, a technika fejlődésével olyan új szerelvények tűntek fel, mint például az antenna csatlakozó vagy újabban az Ethernet aljzat. A nyolcvanas évek nagy slágere, a fényerő-szabályozós villanykapcsoló sem újdonság, de újabban ebből is sokféle kivitel található a polcokon. Nézzük végig, hogy milyen szerelvényekkel gazdagíthatjuk házunkat.

Beltér

A már említett fényerőszabályzóval a helyiség megvilágítását változtathatjuk, attól függően, hogy jó látási viszonyokat vagy éppen hangulatos, derengő megvilágítást szeretnénk elérni. A forgatógombos fényerőszabályzó segítségével lámpánk fényerejét tudjuk szabályozni, valamint kapcsolni. Forgatógombos váltó kapcsolóval egy szoba világításának fényerősségét változtathatjuk, de ennél a kivitelnél egy másik helyről is ki-be kapcsolhatjuk a világítást. A nyomógombos váltó esetében a billentyű megnyomásával a világítást fel ill. le tudjuk kapcsolni. A billentyű hosszabb nyomva tartásával szabályozhatjuk a fényerősséget. A váltó funkció itt is lehetővé teszi, hogy egy másik helyről is fel ill. le tudjuk kapcsolni a lámpát.
Koaxiális kábelek csatlakoztatásához (pl. földi sugárzású TV adások vagy műholdas műsorok vételéhez) is többféle aljzat áll rendelkezésre. A csillagponti koax csatlakozó TV adás vételére alkalmas berendezés csatlakoztatását teszi lehetővé, ami lehet televízió, videó, központi egység, DVD-felvevő stb. Ezt a kivitelt csillagpontos antenna hálózat kiépítésekor kell választani. Egy koaxiális kábelt kell csatlakoztatni az aljzatba. A TV végzáró elemet a lineáris antenna hálózat kiépítésekor kell választani a hálózat utolsó - végzáró - elemeként. Itt szintén egy koaxiális kábelt kell csatlakoztatni az aljzatba. Az átmenő TV csatlakozó szerelvényt az előzőhöz hasonlóan lineáris antenna hálózat kiépítésekor kell beépíteni a hálózat közbenső - átmenő – elemeként, de itt egy bejövő és egy továbbhaladó koaxiális kábelt kell csatlakoztatni. A koaxiális aljzatok nem csak földi vagy műholdas televíziós adások vételére, hanem kábeles internetre is használhatóak, egyes típusokhoz pedig rádiónk antennabemenetét is csatlakoztathatjuk (amennyiben van rajta ilyen).
Irodákban megszokott látvány a falba épített telefon és Ethernet aljzat, ezek segítségével a kábeleket a falban vezetve építhetjük ki házon belüli információs rendszerünket. Ezek a csatlakozó keretek általában úgy kerülnek forgalomba, hogy a felmerülő igényektől függően mind telefon (RJ11) mint számítógépes (RJ45 – Ethernet) aljzat is kerülhessen beléjük. Kaphatóak árnyékolt és árnyékolatlan kivitelben is.
Ha a HiFi berendezésünket szeretnék más-más helyiségekben hallgatni, érdemes hangfal csatlakozókat építeni a falba. A mono és sztereo aljzatok a megszokott csiptetős elven működnek, melyekhez a hangsugárzók lecsupaszított vezetékeit lehet hozzákötni.

Kábelen a TV és az internet is jöhetA forgatógombos szobatermosztát légkondicionáló és fűtő rendszerek vezérlésére alkalmas. Egy beépített hőmérővel rendelkezik, ami a beállított hőmérsékletet tartja a fűtés vagy hűtés ki-be kapcsolásával. A forgatógombos verziónál precízebb és elegánsabb vezérlést biztosít a folyadékkristályos kijelzős, programozató szobatermosztát. A kívánt hőmérsékletet - és sok más funkciót (pl. időzített ki-be kapcsolás) - előre be tudjuk programozni egy kis LCD képernyő segítségével.
Lakásunkat számos praktikus szerelvénnyel tehetjük komfortosabbá. A beépíthető időzítő a csatlakoztatott eszköz számára az előre beállított időtartamig szolgáltat áramot. Az előre várható időjárást (fronthatást), valamint a levegő hőmérsékletét, nedvességtartalmát, a légnyomás értékét, a holdfázist és az időt jelzi ki a beépített barométer. Főleg hotelszobákban alkalmazzák a kártyás kapcsolót, ami a kártya behelyezésekkor áram alá helyezi a szobát. A kártya kivételekor áramtalanítja a helyiséget. Szintén egy különleges kapcsolófajta a húzózsinóros kapcsoló, ahol a nyomógombot egy zsinór segítségével tudjuk vezérelni. Ágy mellé esetleg fürdőszobába alkalmazzák.
A tetőterek árnyékolásáról szóló korábbi cikkünkben már említettük, hogy az árnyékoló redőnyök, reluxák nem csak kézzel, hanem motorral is mozgathatóak. Az ilyen árnyékolókhoz készült a zsalukapcsoló illetve zsalunyomó. Előbbinél a le ill. fel szimbólummal ellátott billentyű megnyomását követően a redőny mozogni kezd, és mozgásban is marad mindaddig amíg nem kapcsoljuk ki. A kapcsoló két külön áramkört kapcsol. Az egyik oldal bekapcsolt állapotakor a másik oldal nem kapcsolható. Zsalunyomó esetén csak a nyomva tartás idejéig mozog a redőny. Végül de nem utolsósorban: a felújításkor kialakított csatlakozó pontot, a többi szerelvény dizájnjához passzoló vak fedlappal takarhatjuk le, amíg a végső funkciót kialakítjuk.

Kültér

A speciális szerelvények elsősorban beltéri használatra készülnek, de létezik néhány kifejezetten házon kívüli felhasználási terület is. Az egypólusú csengőkapcsoló a nyomvatartás idejéig működteti a csengőt vagy egy impulzus jelet igénylő elektronikus csengő kapcsolására alkalmas. A nemkívánatos vendégek távoltartására szolgáló mozgásérzékelő a készülék látószögébe kerülő emberek mozgására bekapcsol valamilyen fogyasztót, pl. egy lámpát. A készülék fedlapja egyben kapcsolóként is szolgál. A mozgásérzékelő váltó annyiban különbözik ettől, hogy a készüléket a saját fedlapjával illetve más helyről is tudjuk ki-be kapcsolni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vezetékrejtő csatornák

A lakás elektromos szerelvényei – azaz a kapcsolók és dugaszoló aljzatok – nem mindig kerülnek a bentlakó számára ideális helyekre. Szinte elkerülhetetlen, hogy az egyre gyarapodó elektromos...