Szénmonoxid vészjelző készülék az élet védelmére

Vannak olyan témák az életben, melyekről nem lehet eleget beszélni. Hiába hívjuk fel embertársaink figyelmét számtalan veszélyre, naponta történnek halálos balesetek, melyek elkerülhetők lennének. A fűtési szezon indulásával minden évben értesülünk újabb szénmonoxid mérgezésekről, melyek egy része halállal végződik.

Ennek megelőzésére a tömegtájékoztatás hatalmas erőket mozdít meg, televíziós hírdetések, újságokban megjelenő szakcikkek hívják fel a lakosság figyelmét a „néma gyilkos”-nak nevezett szénmonoxid ( CO ) veszélyeire. A mérgezések zöme a fűstgáz elvezetés hibájából (pl. Emile Zola is ennek az áldozata lett ) , illetve a kazánok időszakos karbantartásának elmaradása miatt történt. A legtöbb baleset megelőzhető egy jó minőségű, megbízható szénmonoxid vészjelző alkalmazásával.
A kereskedőknél megjelenő több készülék közül nem egyszerű a választás. Egy dolgot ne felejtsünk el! Itt az ÉLET védelméről van szó ! Az eladási ár tükrözi a fejlesztés során felmerült mérnöki költségeket, a használt anyagok minőségét, a gyártás minőségellenőrzési rendszerét, az eladott darabszámot. Ne vásároljunk névtelen gyártók által forgalmazott olcsó készüléket, hiszen egy CO érzékelő nem hibázhat, csak egyszer forduljon elő a riasztás elmulasztása és az eredmény végzetes.
A sűrű téves riasztás is kellemetlen lehet, ezért olyan gyártmányokat keressünk, melyek tervezésénél a szabványnak való megfelelésen túl külön hangsúlyt fektettek a téves riasztások kiküszöbölésére, elkerülve ezzel a nem kívánt, pánikhelyzetet. Ezek a készülékek konstrukciójukból adódóan képesek szimulálni az emberi szervezet szénmonoxidra adott reakcióját és csak akkor jeleznek, ha a helyiségbe az egészségre valóban ártalmas mennyiségű szénmonoxid kerül.
A szénmonoxid az emberi szervezetben felhalmozódva okoz mérgezést. Kis szénmonoxid koncentráció hosszú távon is elviselhető, ám nagyobb mennyiség belégzése különböző tüneteket okoz.
A piacon megtalálható egyik neves gyártó készülékének érzékelő eleme a szénmonoxidot elnyelni képes speciális gélt tartalmaz. Az elnyelt szénmonoxid molekulák mennyiségétől függően a gél elszíneződik, a rajta átsugárzott infravörös fény erősségét gyengíti. A készülék akkor jelez, ha a gélen átjutó fényerősség egy meghatározott érték alá csökken. Ennél a típusnál ez a működési mód alacsony, komoly tüneteket még nem okozó szénmonoxid koncentráció esetén csak akkor riaszt, ha a mérgező anyag jelenléte a helyiségben hosszabb ideig tapasztalható. Ha egy kisebb széllökés miatt a kazánból csekély mennyiségű füstgáz jut vissza a lakásba, a vészjelző nem riaszt, hiszen nincs a helyiségben az egészségre káros mennyiségű szénmonoxid. Ha a viharos idő elhúzódása, vagy a kazán, esetleg a kémény hibája miatt a légtérben nagyobb mennyiségben halmozódik fel a szénmonoxid, a készülék jelezni fog.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Hoffman Géza

Címkék: szénmonoxid, baleset

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nagy Ági avatarja

Nagy Ági         Szénmonoxid riasztó

Ajánlom mindenki figyelmébe a szénmonoxid riasztót, az én életem már megmentette: www.coriaszto.hu

csoressz avatarja

csoressz         Szénmonoxid

Konvektoros fűtésnél fen áll ez a veszély?

Ön ellenőriztette a kéményét?

Magyarországon a szén-monoxid mérgezések száma 2010-ben sem csökkent. Ráadásul a korábbi években regisztrált 110-120 eset nem mondható pontos adatnak, hiszen sokszor az enyhe tünetek következtében...


Civakodó elszívók

Konyhai szagelszívó, központi elszívó, levegőztető rendszer, mobil klíma… Egy korszerű lakásban egyre több berendezés működik, melyek levegőt szívnak el a beltérből. De vajon milyen hatással...