Szénmonoxid vészjelző készülék az élet védelmére

Vannak olyan témák az életben, melyekről nem lehet eleget beszélni. Hiába hívjuk fel embertársaink figyelmét számtalan veszélyre, naponta történnek halálos balesetek, melyek elkerülhetők lennének. A fűtési szezon indulásával minden évben értesülünk újabb szénmonoxid mérgezésekről, melyek egy része halállal végződik.

Ennek megelőzésére a tömegtájékoztatás hatalmas erőket mozdít meg, televíziós hírdetések, újságokban megjelenő szakcikkek hívják fel a lakosság figyelmét a „néma gyilkos”-nak nevezett szénmonoxid ( CO ) veszélyeire. A mérgezések zöme a fűstgáz elvezetés hibájából (pl. Emile Zola is ennek az áldozata lett ) , illetve a kazánok időszakos karbantartásának elmaradása miatt történt. A legtöbb baleset megelőzhető egy jó minőségű, megbízható szénmonoxid vészjelző alkalmazásával.
A kereskedőknél megjelenő több készülék közül nem egyszerű a választás. Egy dolgot ne felejtsünk el! Itt az ÉLET védelméről van szó ! Az eladási ár tükrözi a fejlesztés során felmerült mérnöki költségeket, a használt anyagok minőségét, a gyártás minőségellenőrzési rendszerét, az eladott darabszámot. Ne vásároljunk névtelen gyártók által forgalmazott olcsó készüléket, hiszen egy CO érzékelő nem hibázhat, csak egyszer forduljon elő a riasztás elmulasztása és az eredmény végzetes.
A sűrű téves riasztás is kellemetlen lehet, ezért olyan gyártmányokat keressünk, melyek tervezésénél a szabványnak való megfelelésen túl külön hangsúlyt fektettek a téves riasztások kiküszöbölésére, elkerülve ezzel a nem kívánt, pánikhelyzetet. Ezek a készülékek konstrukciójukból adódóan képesek szimulálni az emberi szervezet szénmonoxidra adott reakcióját és csak akkor jeleznek, ha a helyiségbe az egészségre valóban ártalmas mennyiségű szénmonoxid kerül.
A szénmonoxid az emberi szervezetben felhalmozódva okoz mérgezést. Kis szénmonoxid koncentráció hosszú távon is elviselhető, ám nagyobb mennyiség belégzése különböző tüneteket okoz.
A piacon megtalálható egyik neves gyártó készülékének érzékelő eleme a szénmonoxidot elnyelni képes speciális gélt tartalmaz. Az elnyelt szénmonoxid molekulák mennyiségétől függően a gél elszíneződik, a rajta átsugárzott infravörös fény erősségét gyengíti. A készülék akkor jelez, ha a gélen átjutó fényerősség egy meghatározott érték alá csökken. Ennél a típusnál ez a működési mód alacsony, komoly tüneteket még nem okozó szénmonoxid koncentráció esetén csak akkor riaszt, ha a mérgező anyag jelenléte a helyiségben hosszabb ideig tapasztalható. Ha egy kisebb széllökés miatt a kazánból csekély mennyiségű füstgáz jut vissza a lakásba, a vészjelző nem riaszt, hiszen nincs a helyiségben az egészségre káros mennyiségű szénmonoxid. Ha a viharos idő elhúzódása, vagy a kazán, esetleg a kémény hibája miatt a légtérben nagyobb mennyiségben halmozódik fel a szénmonoxid, a készülék jelezni fog.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Hoffman Géza

Címkék: szénmonoxid, baleset

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nagy Ági avatarja

Nagy Ági         Szénmonoxid riasztó

Ajánlom mindenki figyelmébe a szénmonoxid riasztót, az én életem már megmentette: www.coriaszto.hu

csoressz avatarja

csoressz         Szénmonoxid

Konvektoros fűtésnél fen áll ez a veszély?

Vadbaleset

Bár az állatok nappal többnyire kerülik a forgalmas utakat, éjjel és csekély forgalmú területeken bármikor találkozhatunk az utat keresztező vadakkal. Internetes fórumokon rémtörténetek tucatjait...


Veszélyes szénmonoxid

Indul a fűtési idény, és ezzel párhuzamosan sajnos – várhatóan idénis, mint minden évben – megszaporodnak a CO mérgezéses balesetek. Sajnálatos érdekesség azonban, hogy ez a veszélyforrás nem...