Különleges párnatöltetek

Nagyanyáink idején még a tollpárnákra esküdtek, azóta azonban jócskán bővült a párnatöltetek sora. A gyártók és használók mindegyik mellett tudnak pozitív érveket felsorakoztatni, így leginkább a használó megítélésén múlik, hogy melyiket tartja legkényelmesebbnek. Toll, gyapjú, kókuszrost, gabonapelyva, szivacs, szivacsapríték…

Tönkölypárna

Már évszázadok óta ismert a tönköly gyógyító, fájdalomcsillapító hatása, emiatt kedvező a nyakizom fájdalma, az ebből eredő fejfájás, és a következtében kialakuló alvászavarok esetén. A tönköly ilyen felhasználásáról, már a XI. századból is maradtak ránk írásos feljegyzések, tehát nem újkeletű dologról, hanem egy régi módszer reneszánszáról van szó.
A tönkölypelyvával töltött párnák fájdalomcsökkentő hatásukat a töltet magas kovasav tartalmának köszönhetik. Fáradékonyság, kimerültség, gyenge koncentrácis képesség, migrén, alvászavarok, izom-, és izületi fájdalmak, gyulladásos eredetű, műtéti fájdalmak, aranyér, szülés utáni fájdalmak, nagyobb betegség utáni regeneráció, esetén különösen javasolt használata.
A magok és a héjak mindenféle testhelyzethez kiválóan tudnak alkalmazkodni. Jól támasztják alá a testet, a fej formáját is jól követik, így ellazítják az izomzatot bármilyen testhelyzetben. A párna rendszeres használata segíti a nyugodt, mély alvást, gyengéden masszírozza a testet. Használat előtt fel kell rázni, így a lazán álló szemek könnyebben felveszik a fej formáját.
A tönkölypárna évekig tartó használat során sem veszíti el előnyös tulajdonságait. Nem vált ki allergiát és az atkák sem telepszenek meg benne. Használata során kellemes tulajdonsága jó hővezető képessége; a testtől, fejtől elvezeti a hőt.
Szellőztetéssel tisztítható, letakarni nem célszerű, hogy az éjszaka a testből kipárolgott nedvesség eltávozhasson belőle.
Fertőtleníteni 70 °C-ra felmelegített sütőben fél óra alatt lehet, vagy hasonló eredmény érhető el, ha egy fél napon keresztül mélyhűtőben tartjuk. Utóbbi módszer előnye, hogy így biztosan nem vesz magába ételszagot a párna. A töltet nem mosható. Élettartama 3-4 év, ennyi használat után célszerű lecserélni.
Az előbb felsorolt számos előnyös tulajdonságai mellett egyetlen hátránya fura zizegő, recsegő hangja, bár ez pár nap alatt megszokható.

Köleshéj-párna

A kölessel töltött párnák hasonló hatásúak, mint a tönköly, csak mivel a magok kisebbek, gyorsabban tömörödik. A szemek kisebb méretéből adódóan nem nyomható össze, jól formázható, és a szemek összedörzsölve jóval halkabbak, mint a tönköly esetén.
E párnáknál is a töltet mennyiségének szabályozásával alakíthatjuk a számunkra legmegfelelőbb keménységűre a párnát.

Meggymag-párna

A meggymag párna töltete jól formázható, így könnyen és tartósan támasztja alá a nyakat. A nyaki izmokat pihenteti. A nagy magoknak köszönhetően jól szellőzik, így nyugtató hatású. Allergiásoknak ez a növényi eredetű párnatöltet is ajánlott, mivel nem ad táptalajt az élősködőknek.
A héj és magtöltetű párnáknál lényeges, hogy bio-termesztésből származzanak a töltetek, mivel a magok felületén felhalmozódott vegyszermaradványok (ez főleg a pelyvára vonatkozik) káros is lehet.

Gyapjúpárnák

A 100% gyapjúból készült ágynemű a gyapjú minden jó tulajdonságával rendelkezik, főleg, ha annak természetes védőrétege, a lanolin még rajta van. A gyapjú képes saját súlyának 40%-ának megfelelő mennyiségű nedvességet felvenni anélkül, hogy nyirkosnak éreznénk. Emiatt a verejtékezésből adódó nedvességet könnyen felveszi, majd a légtérbe továbbítja, így nincs benne izzadás.
A gyapjú felülete pikkelyezett, az itt kialakuló légzárványok sok levegőt zárnak közre, ami nagyon kellemes, klimatizált hőérzetet biztosít. A jó légáramlás biztosításával szabályozza az emberi test hőháztartását, ezáltal nyugodt alvást biztosít és enyhíti a reumás panaszokat.
A gyapjúágynemű lágy tapintású, követi a test vonalát. A hosszú élettartam elérése érdekében ajánlatos a gyapjút sűrűn szellőztetni, esetenként nyirkos időben is, ettől telítődik, frissül a gyapjú. Tűző napon ne hagyjuk, mert a gyapjúszálak kiszáradnak, és töredezni kezdenek.
Mivel a gyapjút lanolin tartalma védi a szennyeződésektől, ezért tisztításánál ügyelnünk kell ennek a védőrétegnek a megőrzésére. A gyapjúgarnitúrák speciális gyapjú-mosószer, vagy lanolin tartalmú sampon használatával, hideg vízzel, kézzel moshatók. Öblítő szert ne használjunk, tiszta vízzel öblítsük, majd hagyjuk kicsorogni, végül fektetve szárítsuk az ágyneműt szobahőmérsékleten. A centrifugázást is kerüljük, mert a napoztatáshoz hasonlóan töredezetté teszi a szálakat.

Gyógypárnák

Nem ágyneműként használatosak ezek a kis zsákocskák, amelyek a bennük töltetként felhasznált gyógynövények illataival biztosítanak nyugodt alvást. Legismertebb a szárított levendulával töltött gyógypárna, amelynek illata levendula illóolajjal újra frissíthatő.
A gyógypárnák töltet-összetevői ízlés szerintiek lehetnek. Ajánlott növényi szárítmányok a somkóró, citromfűlevél, narancsvirág, narancshéj, kamillavirág, rózsaszirom, rozmaring stb. Arra figyeljünk, hogy a gyógypárna használója ne legyen allergiás egyik összetevőre sem.

Tollpárnák

A toll az utóbbi évtizedek legelterjedtebb párna és ágyneműtöltete volt. Napjainkban is nagyon kedveltek, választékuk bővülésével pedig egyre több alternatíva között választhatunk. A tollpárnák az eddig bemutatottak között a legpuhábbak, tehát aki szereti a süppedős ágyneműket, annak ez az ideális.
Élettartamuk nagyrészt attól függ, hogy milyen hatásoknak tesszük ki az évek során. Általánosságban a tollpárnáktól 20 és 30 év közötti élettartam várható el, ám ha ragaszkodunk a jó tartású párnákhoz, akkor 4-5 évente célszerű cserélni őket.
A tollpárnákat igyekezzünk a nedvességtől távol tartani. Olykor a verejték miatt, szellős helyen árnyékban szárítsuk. Minden alvás előtt enyhén ütögessük meg, és egyenletesen osszuk szét a huzatban a töltetet a hosszabb élettartam érdekében.
A toll-töltet választása az ízlésünktől és pénztárcánktól függ, de a paplanok között legelterjedtebb a pehely töltet, ami igazi melegséget biztosít, a párnák között pedig a toll vagy félpehely, ami megfelelő rugalmasságot és kényelmet ad.

Műanyag töltetű párnák

Napjainkban a babzsákfotelek és párnák egyre kedveltebbek. Bár töltetük nem természetes anyag, de azok jó tulajdonságaival lettek felvértezve kialakításukkor.
A szivacspárnák - mind az egydarabos töltetűek, mind a szivacs-apríték töltetűek - kezdenek kimenni a divatból. Ennek oka főleg az lehet, hogy a szivacs a rajtuk fekvő ember testhőmérsékletétől bemelegszik, és az eddig bemutatott párnatöltetektől eltérően ezt a hőfelesleget nehezen adja le. Másik hátrány, hogy idővel a szivacs anyaga öregedni kezd, és porzik, ami kellemetlen belélegezve.
Számos olyan műanyag szálakkal töltött párna kapható már, amelyek hasonlóan jó tulajdonságokkal rendelkeznek, mint természetes társaik. Ezek ára jóval alacsonyabb a természetes töltetű párnák árához viszonyítva.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr

Címkék: párna, töltelék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Őszi virágok

Sok olyan virág van, amelyet kifejezetten ősszel érdemes elültetni.A krizantém különösen népszerű, hiszen sokféle formában, színben és méretben megtalálható. Bár csak novemberig nyílik, de a...


Apró ötletek nehezen mozgóknak

Az életkor előre haladtával egyre több idős embernek kell a környezetét megváltozott testi adottságaihoz igazítania. Esetenként időlegesen, ám gyakorta véglegesnek tekinthetők a változtatások, és...