Különleges párnatöltetek

Nagyanyáink idején még a tollpárnákra esküdtek, azóta azonban jócskán bővült a párnatöltetek sora. A gyártók és használók mindegyik mellett tudnak pozitív érveket felsorakoztatni, így leginkább a használó megítélésén múlik, hogy melyiket tartja legkényelmesebbnek. Toll, gyapjú, kókuszrost, gabonapelyva, szivacs, szivacsapríték…

Tönkölypárna

Már évszázadok óta ismert a tönköly gyógyító, fájdalomcsillapító hatása, emiatt kedvező a nyakizom fájdalma, az ebből eredő fejfájás, és a következtében kialakuló alvászavarok esetén. A tönköly ilyen felhasználásáról, már a XI. századból is maradtak ránk írásos feljegyzések, tehát nem újkeletű dologról, hanem egy régi módszer reneszánszáról van szó.
A tönkölypelyvával töltött párnák fájdalomcsökkentő hatásukat a töltet magas kovasav tartalmának köszönhetik. Fáradékonyság, kimerültség, gyenge koncentrácis képesség, migrén, alvászavarok, izom-, és izületi fájdalmak, gyulladásos eredetű, műtéti fájdalmak, aranyér, szülés utáni fájdalmak, nagyobb betegség utáni regeneráció, esetén különösen javasolt használata.
A magok és a héjak mindenféle testhelyzethez kiválóan tudnak alkalmazkodni. Jól támasztják alá a testet, a fej formáját is jól követik, így ellazítják az izomzatot bármilyen testhelyzetben. A párna rendszeres használata segíti a nyugodt, mély alvást, gyengéden masszírozza a testet. Használat előtt fel kell rázni, így a lazán álló szemek könnyebben felveszik a fej formáját.
A tönkölypárna évekig tartó használat során sem veszíti el előnyös tulajdonságait. Nem vált ki allergiát és az atkák sem telepszenek meg benne. Használata során kellemes tulajdonsága jó hővezető képessége; a testtől, fejtől elvezeti a hőt.
Szellőztetéssel tisztítható, letakarni nem célszerű, hogy az éjszaka a testből kipárolgott nedvesség eltávozhasson belőle.
Fertőtleníteni 70 °C-ra felmelegített sütőben fél óra alatt lehet, vagy hasonló eredmény érhető el, ha egy fél napon keresztül mélyhűtőben tartjuk. Utóbbi módszer előnye, hogy így biztosan nem vesz magába ételszagot a párna. A töltet nem mosható. Élettartama 3-4 év, ennyi használat után célszerű lecserélni.
Az előbb felsorolt számos előnyös tulajdonságai mellett egyetlen hátránya fura zizegő, recsegő hangja, bár ez pár nap alatt megszokható.

Köleshéj-párna

A kölessel töltött párnák hasonló hatásúak, mint a tönköly, csak mivel a magok kisebbek, gyorsabban tömörödik. A szemek kisebb méretéből adódóan nem nyomható össze, jól formázható, és a szemek összedörzsölve jóval halkabbak, mint a tönköly esetén.
E párnáknál is a töltet mennyiségének szabályozásával alakíthatjuk a számunkra legmegfelelőbb keménységűre a párnát.

Meggymag-párna

A meggymag párna töltete jól formázható, így könnyen és tartósan támasztja alá a nyakat. A nyaki izmokat pihenteti. A nagy magoknak köszönhetően jól szellőzik, így nyugtató hatású. Allergiásoknak ez a növényi eredetű párnatöltet is ajánlott, mivel nem ad táptalajt az élősködőknek.
A héj és magtöltetű párnáknál lényeges, hogy bio-termesztésből származzanak a töltetek, mivel a magok felületén felhalmozódott vegyszermaradványok (ez főleg a pelyvára vonatkozik) káros is lehet.

Gyapjúpárnák

A 100% gyapjúból készült ágynemű a gyapjú minden jó tulajdonságával rendelkezik, főleg, ha annak természetes védőrétege, a lanolin még rajta van. A gyapjú képes saját súlyának 40%-ának megfelelő mennyiségű nedvességet felvenni anélkül, hogy nyirkosnak éreznénk. Emiatt a verejtékezésből adódó nedvességet könnyen felveszi, majd a légtérbe továbbítja, így nincs benne izzadás.
A gyapjú felülete pikkelyezett, az itt kialakuló légzárványok sok levegőt zárnak közre, ami nagyon kellemes, klimatizált hőérzetet biztosít. A jó légáramlás biztosításával szabályozza az emberi test hőháztartását, ezáltal nyugodt alvást biztosít és enyhíti a reumás panaszokat.
A gyapjúágynemű lágy tapintású, követi a test vonalát. A hosszú élettartam elérése érdekében ajánlatos a gyapjút sűrűn szellőztetni, esetenként nyirkos időben is, ettől telítődik, frissül a gyapjú. Tűző napon ne hagyjuk, mert a gyapjúszálak kiszáradnak, és töredezni kezdenek.
Mivel a gyapjút lanolin tartalma védi a szennyeződésektől, ezért tisztításánál ügyelnünk kell ennek a védőrétegnek a megőrzésére. A gyapjúgarnitúrák speciális gyapjú-mosószer, vagy lanolin tartalmú sampon használatával, hideg vízzel, kézzel moshatók. Öblítő szert ne használjunk, tiszta vízzel öblítsük, majd hagyjuk kicsorogni, végül fektetve szárítsuk az ágyneműt szobahőmérsékleten. A centrifugázást is kerüljük, mert a napoztatáshoz hasonlóan töredezetté teszi a szálakat.

Gyógypárnák

Nem ágyneműként használatosak ezek a kis zsákocskák, amelyek a bennük töltetként felhasznált gyógynövények illataival biztosítanak nyugodt alvást. Legismertebb a szárított levendulával töltött gyógypárna, amelynek illata levendula illóolajjal újra frissíthatő.
A gyógypárnák töltet-összetevői ízlés szerintiek lehetnek. Ajánlott növényi szárítmányok a somkóró, citromfűlevél, narancsvirág, narancshéj, kamillavirág, rózsaszirom, rozmaring stb. Arra figyeljünk, hogy a gyógypárna használója ne legyen allergiás egyik összetevőre sem.

Tollpárnák

A toll az utóbbi évtizedek legelterjedtebb párna és ágyneműtöltete volt. Napjainkban is nagyon kedveltek, választékuk bővülésével pedig egyre több alternatíva között választhatunk. A tollpárnák az eddig bemutatottak között a legpuhábbak, tehát aki szereti a süppedős ágyneműket, annak ez az ideális.
Élettartamuk nagyrészt attól függ, hogy milyen hatásoknak tesszük ki az évek során. Általánosságban a tollpárnáktól 20 és 30 év közötti élettartam várható el, ám ha ragaszkodunk a jó tartású párnákhoz, akkor 4-5 évente célszerű cserélni őket.
A tollpárnákat igyekezzünk a nedvességtől távol tartani. Olykor a verejték miatt, szellős helyen árnyékban szárítsuk. Minden alvás előtt enyhén ütögessük meg, és egyenletesen osszuk szét a huzatban a töltetet a hosszabb élettartam érdekében.
A toll-töltet választása az ízlésünktől és pénztárcánktól függ, de a paplanok között legelterjedtebb a pehely töltet, ami igazi melegséget biztosít, a párnák között pedig a toll vagy félpehely, ami megfelelő rugalmasságot és kényelmet ad.

Műanyag töltetű párnák

Napjainkban a babzsákfotelek és párnák egyre kedveltebbek. Bár töltetük nem természetes anyag, de azok jó tulajdonságaival lettek felvértezve kialakításukkor.
A szivacspárnák - mind az egydarabos töltetűek, mind a szivacs-apríték töltetűek - kezdenek kimenni a divatból. Ennek oka főleg az lehet, hogy a szivacs a rajtuk fekvő ember testhőmérsékletétől bemelegszik, és az eddig bemutatott párnatöltetektől eltérően ezt a hőfelesleget nehezen adja le. Másik hátrány, hogy idővel a szivacs anyaga öregedni kezd, és porzik, ami kellemetlen belélegezve.
Számos olyan műanyag szálakkal töltött párna kapható már, amelyek hasonlóan jó tulajdonságokkal rendelkeznek, mint természetes társaik. Ezek ára jóval alacsonyabb a természetes töltetű párnák árához viszonyítva.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nzr

Címkék: párna, töltelék

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Alpesi kertek kicsiben, vagy nagyban…

Hazánkban is, de a világ minden táján nagy népszerűségnek örvendenek az alpesi növények. Ezek a magas helyi fajok általában kicsik, párnás növekedésűek, hiszen a sziklás hegyoldalakon...


Párnák és díszpárnák

A látványos hangulatelemként otthonunkat díszítő különlegességektől az agyonnyomorgatott és összegyömöszölt alvópárnákig rengeteg féle támasztó és fej alá való vesz minket körül otthonunkban,...