Hasonló funkciók eltérő „súlycsoportban”

Új Extol Premium ütvefúrók

A hazai piacon immár 4 éve jelen lévő Extol Premium márkájú elektromos kézi szerszámgépek az eddigi tapasztalatok alapján megbízhatók, és az előnyösnek mondható árkategóriába tartoznak. Fúrógépeik választékát most három új típussal gyarapították, amelyeket mi is kipróbáltunk. E három gépet mutatjuk be az alábbiakban.

Hobbi jellegű munkákra alkalmas az 550 W-os ütvefúró. Szolgáltatásai igényt követőek, mivel az ütvefúró funkció mellett a tokmány forgásiránya is változtatható, amit a fordulatszabályozó finom beállíthatóságának köszönhetően csavar be- és kihajtáskor is ki lehet használni. A gép terheletlen fordulatszáma percenként maximum 3000 és fokozatmentesen szabályozható. Az indító billentyűn levő gombbal 16 fordulatszám határoló fokozatot lehet beállítani, a fordulatszám pedig a beállított értékig fokozatmentesen a billentyűvel növelhető.
A tokmány természetesen gyorsbefogású és 13 mm-es átmérőjű szárak rögzítését teszi lehetővé. A viszonylag könnyű gép nyakára műanyag pótmarkolat szorítható fel. Az ütvefúró funkciót a gép felső részén lehet bekapcsolni, illetve kiiktatni, míg a fúró forgásirányát az indító billentyű felett elhelyezett váltókarral lehet átváltani. A gép ergonómiailag jól kézben tartható, lágy burkolóelemeket nem tartalmaz.
Tapasztalatunk alapján a gép elég erős a közepes teljesítményt igénylő időszaki munkákhoz, fordulatszabályozása jól működött, bár a tízen felüli fokozathatárt túlzónak éreztük. A kevesebb talán előnyösebb lenne.
Már külsőleg is „izmosabbnak” látszik a 850 W-os ütvefúró, és kézbe fogva ez 2,3 kg-os önsúlyán is érezhető. A súlytöbbletet vélhetően a fémöntvény meghajtóház okozza, ez pedig a meghajtás tartósságára utal. Szolgáltatásai: ütvefúró, aktiváló tolókapcsolója a burkolat tetején, forgásirány-váltó, ami a kapcsoló billentyűje felett található. A fordulatszám határoló szabályozógombja 20 fokozatú. A fémtokmány clic-lok rendszerű, pofái 1,5-és 13 mm között állíthatók. A kézbeálló markolat hátsó részét lágy burkolat fedi, a gép pótfogantyúja fémöntvény, amelynek markolata jó fogást biztosító műanyagból készült.
A gép próbája közben a hajtást a szokásosnál kissé zajosabbnak véltük, viszont meggyőző volt a forgatónyomatéka még alacsony fordulaton is. Ami pedig a fordulatszabályozást illeti, a billentyű elhúzása a felén túl kissé keményebbé vált, de ez alig nehezítette meg a fordulat szabályozását.
Az Extol Premium -trió harmadik tagja szó szerint súlyos „egyéniség”, 1100 W-os felvett teljesítménye becsülendő. Masszív konstrukció, szolgáltatásai pedig megegyeznek az előző ütvefúrókéval, csak ez a gép még külön mechanikusan kapcsolható sebességfokozattal is rendelkezik. Az oldalsó kapcsoló első fokozatban maximum 1100 f/p-re redukálja a tokmány fordulatát, amit fokozatmentesen is lehet szabályozni. A második fokozatban a gép 3000 fordulatig fokozatmentesen szabályozható. A tokmány gyors befogású click-lock rendszerű, a pótmarkolat pedig fémöntvény. A gép markolatának hátsó oldalát rezgéscsökkentő lágy burkolat fedi, amely a kézben tartását is jelentősen megkönnyíti.
Forgatónyomatékát - a felvett teljesítményének megfelelően – jónak találtuk, és a huzamosabb munkát is jól bírta. Ütvefúróként is meggyőzőnek véltük és a kapcsológombok kezelése is korrekt volt. A 2,75 kg-os súlya arányos a nagy teljesítménnyel. Inkább iparosok kezébe való szerszámgép, amely vélhetően huzamosabb munkavégzésre is alkalmas.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonfúrás

A kereskedelemben kapható barkács- és ipari kategóriájú fúrógépek nagy része egyben ütvefúró is, elvben tehát beton falazat fúrására is alkalmas. Mégis a különböző gépfajták között jelentős a...


Betoncsavar

A betoncsavar egy új rögzítő elem, melynek nagy előnye az egyszerű és gyors szerelés. A betonba fúrt lyukba a szerelés során a betoncsavar magának menetet vág. A betoncsavarok a lehorgonyzandó...