Fővárosi tervek

Legyen kisebb a fűtésszámla

Az október 9-én tartott rendkívüli Fővárosi Közgyűlésen, a frakciók elfogadták a Főtáv Zrt. programját a távhőszolgáltatás versenyhátrányának csökkentésére, a versenyképesség javítására. Ennek érdekében a főváros vezetése megkezdi a kormány színtű tárgyalásokat, hiszen a program több olyan elemet is tartalmaz - a távfűtés ÁFÁ-jának csökkentése, távhő célú lakosság gáztarifa megállapítása, az ÖKO-program támogatása -, amelyhez kormányzati lépések szükségesek.

A Főtáv idén nyáron kidolgozta cselekvési tervét, arra vonatkozóan hogyan csökkenheti a kialakult közel 20%-os versenyhátrányát. Az elmúlt 15 évben ugyanis a távhőszolgáltatásban olyan folyamatok zajlottak, melyek hatására 2007-re a fogyasztókban nagymértékű elégedetlenség alakult ki. A fogyasztói szervezetek észrevételeiben a főbb problémák a következő csoportokra oszthatók: az alapdíj hődíj aránya, a díjszámítás módjának bonyolultsága, az alanyi jogú gázártámogatás megszűnését követő díjnövekedés, egyedi szabályozhatóság hiánya.
A Főtáv azt javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a jövő évtől az alapdíj-hődíj arányát változtassák 35:65 százalékra. Ezzel az első lépéssel elérhető, hogy a hangsúlyosabb hőenergia-költség ösztönözze a fogyasztókat a megtakarításra. Második lépésként a Főtáv 2008. december 31-éig befagyasztaná az alapdíjat, ami a fogyasztók számára - az MNB előrejelzése szerint - 4,5 százalékos megtakarítást jelent 2008-ban az alapdíjból elmaradó inflációs emelés miatt.
A távfűtési számlák végösszegét azonban a korszerűtlen fűtési rendszerek is befolyásolják. Hazánkban jelenleg a családok 2,5-3-szor több fűtési energiát használnak fel, mint a nyugat-európai átlag. A szabályozatlanság hiánya túlfűtést okoz. A lakóközösségek a fűtési rendszerek korszerűsítésével tudnák csökkenteni a számlák végösszegét, de nincs elegendő pénzük a felújításukra. A Főtáv ezért kidolgozta a Lakossági Energiatakarékossági Programját, a Főtáv ÖKO-Programot. Ezzel a vállalat a távfűtéses lakásokban élő családoknak kíván segíteni, mégpedig úgy, hogy elérhetővé teszi számukra a radiátoronkénti szabályozás, és igény esetén a költségmegosztó rendszerek kialakítását.
A korszerűsítéshez a belépőknek nem kell önerőt felmutatniuk. A vállalat javaslata szerint az eszközökért előre meghatározott ideig bérleti díjat fizetnének a belépők, ami a hődíj megtakarításából fedezhető lenne. A programhoz állami segítségre is szükség van. Ha ugyanis 180 ezer fogyasztó élne a lehetőséggel, akkor a beruházás összértéke eléri a 22,5 milliárd forintot, melyhez 11,25 milliárdos állami hozzájárulásra van szükség. Az állami hozzájárulás az állam számára megtérül, hiszen a folyósított jövedelem alapú energiatámogatás is csökken az energia megtakarítás hatására.
A főváros javaslata szerint állami beavatkozás szükséges a kialakult a versenyhátrányt nagymértékű csökkentésére, hiszen a távfűtés ÁFA tartalmának mérséklése 10%-al javítaná a távfűtés pozícióját. Jelenleg mind a gáz, mind a távhőszolgáltatás ÁFA tartalma 20 százalék. Az EU-ban egyébként több országban alacsonyabb ÁFA tartalommal határozták meg a távfűtés árát.

A fővárosi távhőszolgáltató már korábban elmondta, hogy a versenyhátrány leküzdéséhez különböző területeken kell problémákat megoldani:

  1. A többi fűtési megoldással szemben drága a szolgáltatás és magasak a díjak,
  2. magas az alapdíj aránya, ami a nyári hónapokban túlzottan megterheli a fogyasztókat,
  3. a jelenlegi díjmechanizmus nem átlátható,
  4. a fogyasztott hőmennyiség szabályozhatóságának hiánya miatt a fogyasztók kényszerszolgáltatásnak érzik a távfűtést.

A távfűtés ára több szereplőtől függ.

A cselekvési terv megvalósításával, a fogyasztók és az állam segítségével csökkenhet a távfűtés díja, hiszen a nagyobb tételt nem az alapdíj, hanem a hődíj jelenti. A hődíj mértéke akkor csökkenthető, ha a fogyasztó egyénileg tudja szabályozni és mérni fogyasztását. Ez jelenleg a távfűtött lakások 88 százalékában nincs megoldva. Pedig akár 15 százalékos megtakarítást is el lehet érni, ha egyénileg befolyásolható a fogyasztás mértéke. Megfelelő szigeteléssel és nyílászárókkal a megtakarítás mértéke akár 45 százalék is lehet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűtés, távfűtés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elektromos kazán

Ha valakinek jelenleg vizes fűtése van és kazáncserén gondolkodik, akkor jó alternatív megoldás lehet az elektromos fali kazán is. Ha egy gázkazánt cserélni kell, akkor 90% esély van arra, hogy...


Lassan újulnak meg a családi házak

A falusi CSOK új lendületet adhat az épület-energiahatékonyságnakMagyarországon évente alig 20-25 ezer családi házat újítanak fel és szigetelnek tulajdonosaik. Ha ebben az ütemben haladunk,...