Vezetékek az előtétfalak takarásában

Az eredeti falsíkok monotóniáját számtalan módon izgalmasabbá lehet tenni, ám, pl. fürdőszoba átalakításakor célszerű a különféle burkolóanyagok adta lehetőségek mellett a korszerű épületgépészeti megoldásokat is igénylő, szabadon álló előtétfalakra is nagyobb figyelmet fordítani. Alkalmazásukkal nemcsak az egyenetlen falazatot lehet kiegyenlíteni, hanem az esetlegesen új helyre telepített szaniter berendezési tárgyak felerősítését és az azokhoz szükséges installációs vezetékeket is vésés nélkül vezetve lehet kiépíteni, mivel ezeket az előtétfal jótékonyan eltakarja.

Az ilyen előtétfalak tartószerkezete fa lécvázból valamint U és C- acél profilokból is könnyen összeállítható. Mivel azonban a fürdőszoba nedves helyiségnek minősül, borító anyagként ide csak impregnált lapokat lehet használni. Ezeket zöld színük különbözteti meg a hagyományos lapoktól, ami azt jelenti, hogy a borító karton és a gipszmag is különlegesen kezelt. E a lapok nedvességfelvétele csekély, és az esetlegesen falba kerülő nedvesség kevésbé szívódik fel a burkolatba.
Mivel az installációs szerelvények és a vezetékek helyigénye változó, az előtétfalak vastagságát, azaz az eredeti faltól való távolságát, a legnagyobb helyigényű szerelvényhez biztonsági ráhagyást tartva kell meghatározni. Az előtétfalak teherbírása mérsékelt, azonban a kis súlyú mosdók felerősítéséhez elégséges a vázoszlopok közé erősített pozdorja betét is. A nehezebb fali mosdók, vagy a függesztve szerelt új WC-k és bidék számára azonban teherbíró tartó állványok beépítése szükséges.
Ezeket az eredeti falra, vagy kartonozott válaszfal esetén az acélvázra kell erősíteni. Megeshet, hogy több különféle szerelvényhez tartozó állványt kell a vázba vagy a falra erősíteni. Helyüket pontosan határozzuk meg, és sorba állítva szilárdan szereljük fel őket.
A vásárolt berendezési tárgyaknak megfelelő kivitelű tartóállványokat külön tartozékként lehet beszerezni. Beszerelésük többnyire szakiparost igényel, mint ahogyan az előtétfalak kialakítása és utólagos burkolása is. Annál is inkább, mivel ezek a kiegészítések többnyire összetett vezetékezést és igényesen változatos formai kialakítást igényelnek.
Az előtétfalak ugyanis nemcsak a szaniter berendezések egyszerűbb cseréjét, hanem egyben a helyiség esztétikusabb kialakítását is szolgálják. Nem ritkák az olyan megoldások, amelyek a kádat és a WC-t alacsony fallal választják el egymástól, máskor pedig a zuhanyfülkébe több funkciós zuhanypanel kerül. Kád cseréjekor pedig a korszerű csaptelepek korrekt elhelyezése és felerősítése is új tartó elemek beépítését igényelheti.
Az installációs áttöréseket mindig a cső méreténél 10 mm-rel nagyobbra kell a burkolólemezeken kivágni, élüket pedig alapozóval kell bevonni, hogy az elasztikus és gombaölő hatású tapasz kellően tapadjon a résekbe. Ez az összes csatlakozásra sarok kialakításra is érvényes. A csempe burkolat felragasztásához pedig csak víztaszító hatású csemperagasztót lehet használni. Az ilyen minőségi átalakításokat csak szakember képes igényesen elvégezni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vezeték, fal

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Építkezés fehér téglával

A házépítés kevesek hobbija, mert alapos szakmai és pénzügyi tervezés előzi meg az alapanyagok és a munkálatok megkezdését, melyek az eredeti tervekhez képest gyakorta elhúzódnak. Megfelelő...


Vertikális „fali” kertek

A kerteket általában vízszintes felületen, természetes talajban képzeljük el. A tetőkertek is vízszintesek, csak rendhagyó helyen. De a képzelet egyeseknél szárnyra kapott, és a kert egy függőleges...