Kultúrált gázbekötések

Harminc éve a vidéki gázszolgáltatás elterjedésével általánossá vált a középnyomású gázelosztás. A lakosság részére szükséges kisnyomású gáz biztosításához ilyenkor gáznyomás-szabályozót kell beépíteni, ami csak az épületen kívül helyezhető el. Sokáig nem volt lehetőség megfelelően védett és esztétikus gázbekötésre. A csővezetékek sokszor oszlopokra, kerítésre kerültek, a nyomásszabályzó és a gázmérő pléddobozokkal takarva díszelgett az előkertekben, a falakon.

Az épületgépészet gyors fejlődése révén egyre látványosabbá vált a gázbekötések elmaradt színvonala. Nagy értékű, igényes házak épülnek európai színvonalú épületgépészettel, de szabadon szerelt gázvezetékkel, fém, vagy műanyag dobozokban, elhelyezett gáznyomás-szabályozóval és sokszor lakótérben elhelyezett gázmérővel.

A közelmúltban kidolgozott, földbe-, falba-, kerítésbe süllyesztett bekötési módok nemcsak megvédik, hanem el is rejtik vastag, tűzi-horganyzott acéllemez szekrényben, vagy a föld alatt, öntvény csapszekrényben lévő nyomásszabályzót. Látható csövek és dobozok nélküli kultúrált gázbekötésre ad lehetőséget. A hegesztés nélküli, föld alá vagy falba süllyesztett (védőcsőben elhelyezett) polietilén cső nem rozsdásodik, és a védett elhelyezés garanciát nyújt a tervezett 50 éves élettartamra. A lemezszekrényekben elhelyezésre kerülhet a gázmérő is, szükségtelenné téve a gázóra lakásban történő leolvasását.
Ezek a berendezések gázszolgáltatók által elfogadottak. Sok száz doboz helyett lett már telepítve ilyen gáznyomás-szabályozó. Az egyszerű csapszekrénynek tetsző nyomásszabályozó állomás – ahhoz, hogy valóban biztonságosan üzemeljen sok éven át - kicsit összetettebb szerkezetű és telepítése igényes és pontos munkát kíván. Elhelyezése közútban nem engedélyezett, de a 400 KN terhelhetőségű („negyven tonna”) csapszekrényére egyszer esetleg a tűzoltó autó is ráhajthat, ha vasalt beton alapozást kap. A szabályozó berendezés ellenőrzéséhez nem elég a fedlap levétele. A megfelelő üzemvitelhez – üzem közben – kiemelhető a szabályozó egység, amelyet speciális csőkompenzátor biztosít.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gáz, szerelés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fúrni tudni kell

Nem lehet minden munkához mestert hívni! Akár lakásban, akár kertes házban lakik valaki, számtalan rögzítési feladat válik szükségessé számára az idők folyamán. Képet kell rakni a szobába,...


Ceresit, Cimsec fugázó anyagok a Henkeltől

A burkolat végleges megjelenését, így a felhasználó elégedettségét, a fugázás minősége nagymértékben befolyásolja. Elvárásunk természetesen magas az elkészült munkával szemben. Hiba esetén a...