Kultúrált gázbekötések

Harminc éve a vidéki gázszolgáltatás elterjedésével általánossá vált a középnyomású gázelosztás. A lakosság részére szükséges kisnyomású gáz biztosításához ilyenkor gáznyomás-szabályozót kell beépíteni, ami csak az épületen kívül helyezhető el. Sokáig nem volt lehetőség megfelelően védett és esztétikus gázbekötésre. A csővezetékek sokszor oszlopokra, kerítésre kerültek, a nyomásszabályzó és a gázmérő pléddobozokkal takarva díszelgett az előkertekben, a falakon.

Az épületgépészet gyors fejlődése révén egyre látványosabbá vált a gázbekötések elmaradt színvonala. Nagy értékű, igényes házak épülnek európai színvonalú épületgépészettel, de szabadon szerelt gázvezetékkel, fém, vagy műanyag dobozokban, elhelyezett gáznyomás-szabályozóval és sokszor lakótérben elhelyezett gázmérővel.

A közelmúltban kidolgozott, földbe-, falba-, kerítésbe süllyesztett bekötési módok nemcsak megvédik, hanem el is rejtik vastag, tűzi-horganyzott acéllemez szekrényben, vagy a föld alatt, öntvény csapszekrényben lévő nyomásszabályzót. Látható csövek és dobozok nélküli kultúrált gázbekötésre ad lehetőséget. A hegesztés nélküli, föld alá vagy falba süllyesztett (védőcsőben elhelyezett) polietilén cső nem rozsdásodik, és a védett elhelyezés garanciát nyújt a tervezett 50 éves élettartamra. A lemezszekrényekben elhelyezésre kerülhet a gázmérő is, szükségtelenné téve a gázóra lakásban történő leolvasását.
Ezek a berendezések gázszolgáltatók által elfogadottak. Sok száz doboz helyett lett már telepítve ilyen gáznyomás-szabályozó. Az egyszerű csapszekrénynek tetsző nyomásszabályozó állomás – ahhoz, hogy valóban biztonságosan üzemeljen sok éven át - kicsit összetettebb szerkezetű és telepítése igényes és pontos munkát kíván. Elhelyezése közútban nem engedélyezett, de a 400 KN terhelhetőségű („negyven tonna”) csapszekrényére egyszer esetleg a tűzoltó autó is ráhajthat, ha vasalt beton alapozást kap. A szabályozó berendezés ellenőrzéséhez nem elég a fedlap levétele. A megfelelő üzemvitelhez – üzem közben – kiemelhető a szabályozó egység, amelyet speciális csőkompenzátor biztosít.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: gáz, szerelés

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Praktikus tanácsok a fugázókról

A fugázás a burkolás befejező lépése. Az új burkolat megjelenésében –a burkolat mellett – döntő jelentősége van. A fuga színe és szélessége meghatározóan befolyásolja az összképet. A fugázást...


Fürdőszoba felújítás

Előző számunkban egy felújítandó fürdőszoba kádjának beépítését, és a falon kívüli vízvezetékeket elrejtő gipszkarton előfalak beépítésének folyamatát mutattuk be olvasóinknak, most pedig az így...