Oszlopok talpakon

Kerítés tartók

A telektulajdonosok tudják, hogy kerítés nélkül a birtokuk senki földje. A kerítésre kialakítása viszont nem kis költség még akkor sem, ha baráti segítséggel készül el. Sok esetben a gyors megoldás a cél. Ezt szerencsére a különféle készen kapható kerítéselemek jelentősen megkönnyítik. Kiválasztásukat azonban jól meg kell gondolni, különben feleslegesen sok munka szakadhat a nyakunkba.
Oszlopok minden kerítéshez szükségesek. Ezek tartják a különféle kivitelű és anyagú kerítéstáblákat, vagy a folyamatosan kifeszített hálófonatokat. Ezek egyben meghatározzák a felerősítésükhöz szükséges oszlopok minimális méretét, egymástól való távolságukat. A talaj adottságai pedig az oszlopok rögzítését befolyásolhatják; ha az nem elég szilárd, a kerítés nem lesz időtálló.

Hengeres oszlopok lecsavarozható talpba is rögzíthetőkOszloptalpak

A hagyományos módon betonba ágyazott oszlopok beépítése elég körülményes. Laza talajba meglehet próbálni egy kisebb – az oszloppal azonos átmérőjű, 1 m hosszú - cső fokozatos leverésével lyukat mélyíteni, amibe a horganyzott csőoszlopot már könnyebb betonozás nélkül leverni, de ez köves talajban aligha megoldható. A leütött oszlopok körül általában még a talajt sem kell tömöríteni.
Betonba ágyazott oszlopokhoz megfelelő mélységű – általában 60 cm mély – gödröt kell ásni. E munkához nyári dupla lapszámunk alapján érdemes saját kezűleg készített talajfúrót használni, ami készen sajnos nem vásárolható meg. A lyukásás hosszadalmas munka, mivel az oszlopokat általában egymástól 2 m-es távolságban kell a talajba erősíteni. A kiásott gödrök a fúrtakkal ellentétben felfelé mindig szélesednek, ezért a feltöltésükhöz is sok betonra van szükség, még akkor is, ha a gödrök aljára –az oszlop köré -nagyobb köveket töltünk.
A betonkeveréshez nemcsak jelentős mennyiségű sóderra, cementre, de betonkeverőre is szükség van, hogy a beállított oszlopokat gyorsan, egymás után betonba tudjuk ágyazni. Kézi keveréssel ugyanis csak kevés betont lehet bekeverni és a munka így elhúzódik.
Ez vonatkozik a készen kapható, betonba ágyazható U alakú oszloptalpakra is. Ezek inkább frissen betonozott kerítés koszorúkba építhetők be. Régebbi betonalapokba is berögzíthetők, ha a száruknál nagyobb lyukat fúrunk a számukra, majd cementhabarccsal rögzítjük. Az ilyen furatok készítésére fúrókalapácsok alkalmasak. Az ilyen bebetonozható oszloptalpak általában 90 és 100 mm-es faoszlopok rögzítését teszik lehetővé. Beszerezhetők lecsavarozható talpú, azonos méretű változataik is, amelyeket ugyancsak szilárd betonalapra, vagy téglafalazatokra horgonycsavarokkal lehet rögzíteni.

Kész kerítésoszlopok

Ha a kerítésfal elég szilárd, és új táblás kerítést vagy fonatot szeretnénk a régi helyére felszerelni, csavarokkal rögzíthető öntött oszloptalpakat is alkalmazhatunk, amelyek a gyors, vagy kész kerítések oszlopainak felhasználását teszik lehetővé. A lecsavarozható U-alakú oszloptalpak egyébként pergolák és egyéb kerti építményekhez szükséges tartóoszlopok rögzítésére is alkalmasak, csak szilárd alap szükséges a rögzítésükhöz.
Beszerezhetők olyan oszloptalpak is, amelyek betonozás nélkül is a talajba rögzíthetők. E célra a beüthető-, illetve a talajba csavarozható oszloptalpak a legmegfelelőbbek. A földbe üthető talpak általában 70 és 90 mm-es négyzetes faoszlopok befogadására alkalmasak. Szárukat hegyes háromszögű, átlósan egymáshoz hegesztett lemezek alkotják, és 750 és 900 mm hosszúak. Kiválasztásuk az oszlop hosszától és a talaj kötöttségétől is függ. Az ilyen oszloptalpak beütéséhez műanyag beütőbetét ajánlott, amely nem minden helyen beszerezhető. Természetesen ez pótolható a hüvelyükbe illő rövid fadarabbal is, de ez hamar tönkremegy. A beüthető talpak talajba veréséhez méretes kétkezes ráverő kalapács szükséges, mert csak ezzel lehet a talpat gyorsan, kellő mélységbe ütni. (Ha ilyen nincs, megteszi egy nagy terméskő darab is, csak a kezünkre vigyázzunk!) Közben arra is figyelni kell, hogy talp szára függőlegesen hatoljon a talajba, ezért egy hosszú betonvéső szárral célszerű a talpaknak „előfúratot” készíteni, ami megvezeti a kúpos részüket. Az oszloptalpak tűzi horganyozott bevonatúak, így külön korrózióvédelmet nem igényelnek. Ezekbe csak faoszlopokat lehet rögzíteni.
A másik talajba süllyeszthető oszloptalpfajta - a behajtható szárú - is csak hengeres, mégpedig 7cm vastag oszlopok befogására alkalmas. A hosszuk 50 cm, és a befogóhüvely vaskos menetes szárban folytatódik. Felületük tűzi horganyozással védett a korrózió ellen. Ezt az oszloptalp típust is „előfúrt” lyukba célszerű behajtani, mégpedig az oszlopot rögzítő furaton átdugott acélrúddal körbeforgatva.
A betonozás nélkül földbe rögzíthető oszloptalpak helyét kitűző-zsinór segítségével kell szintbe állítani. Arra azonban számítsunk, hogy a készen vásárolható oszlopok mérete mindig kisebb, mint a talpak szára illetve a hüvelyek átmérője. Ezt alátét ékekkel, vagy műanyag gyűrűbetéttel kell kipótolni. Az oszlopok rögzítéséhez pedig csak korrózió ellen védő bevonattal ellátott csavarok használhatók. Ezek nem mindenkor tartozékai a talpaknak, kiválasztásuknál ezt vegyük figyelembe.
Általában két csavar szükséges az oszlopok rögzítéséhez. A fonatok, vagy kész kerítéstáblák felfogásához szükséges, famenetes csavarszárral ellátott horganyzott tartó vasalatok is beszerezhetők. Sőt, a kerítésoszlopokat felül lezáró fém sapkák sem hiányzanak a kész kerítéselemek választékából. A kellő favédelemmel ellátott kész faoszlopoknál ferdére vágott bütükkel, vagy szegezett fedőlapokkal helyettesíthetjük ezeket, hogy a csapadék majd gyorsan lecsurogjon róluk. Ha az oszlopok talpa a helyére került, akkor már csak a kerítés oszlopait, a fonatot és a hozzávalókat kell jól összeválogatni, és jöhet az oszlopok rögzítése, majd magának a kerítésnek a kialakítása.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: kerítés, oszlop

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gabor85 avatarja

Gabor85         Pergola

Kedves Hozzáértők!

Egy 5*4es szőlőlugashoz elegendőek lennének a 90cmes leüthető oszloptartók? 70mmes 210mm magas oszlopokat raknék bele.

Mesekerítés

Eredetileg csak egy kerítésfestésnek indult...


Gabion kőkosaras építmények

Ezek az acél huzalhálós szerkezetek ugyan nem ismeretlenek az ingatlantulajdonosok körében, mégis kevesen ismerik fel alkalmazásuk előnyeit. Főleg földmű szerkezeteknél nagyon előnyösek, ám...