Szerelvénycserék

Műanyagredőny szerviz

Használat közben köztudottan minden eszköz kopik és meghibásodhat. Ez alól a redőnyök sem kivételek. Karbantartást ugyan alig igényelnek, de a kopásnak erősen kitett alkatrészeik állapotára ajánlatos jobban odafigyelni. Ha valami működés közben akadozik, arra nem szabad legyinteni, mert bármikor teljesen elromolhat. Ez pedig a redőnyök esetében kellemetlen lehet.

A hiba elhárításához természetesen némi ismeret is szükséges, a meghibásodott alkatrész kicserélése pedig nehézségeket okozhat. A javítások elvégzéséhez pedig még szakember sem feltétlenül szükséges. Az alábbiakban, könnyítésül, néhány gyakrabban előforduló redőnyhiba kiküszöböléséhez adunk tanácsokat.

Heveder anomáliák

A műanyag hevederek tartóssága nagyban a megvezetésük pontosságától és a rögzítésüktől függ. Ha a kivezető görgők kissé oldalra kerülnek, a heveder széle a görgővezető kengyelének széléhez dörzsölődve kikopik. A foszlás megbontja a heveder szövését, és egyre jobban akadályozza a görgőn való mozgását, a felfeslett helyen pedig előbb utóbb elszakad. Különösen, ha a redőnytest a nagyméretű kategóriába tartozik. Ha még a szélek felkopásának az elején észleljük a hibát, akkor a kopás okát kell felderíteni. A kivezető görgő mögötti nyílást érdemes megvizsgálni. Esetenként csekély kibővítése, oldalainak lesimítása is elégséges, de szükség lehet a görgős elem helyének a pontosítására is. A görgőnek mindig a redőnytengely hevederdobjával egy vonalban kell lennie.
A régi műanyag redőnyök hevederét elavult, lemezsarus lefogó rögzíti, ami félig leeresztett redőnynél erősen igénybe veszi a heveder befogott részét. A lemezvégek a szövetbe mélyednek, oldáskor pedig szaggatják a szálakat. Ennek eredményeként a gyakori rögzítési helyeken egyre jobban felfeslik a heveder anyaga, végül elszakad. Ezt nem ajánlatos megvárni, érdemesebb az egyszerű rögzítőt rugós csévélőre cserélni, mivel ez külön is beszerezhető, és a felszerelése sem ördöngösség.
A heveder szélességére ügyelni kell. Általában 5,3 m a felcsévélt hosszúságuk, és 14 vagy 23 mm a szélességük, amit a régi heveder szélességéhez igazodva kell kiválasztani. A rugós csévélőt olyan helyre célszerű felcsavarozni, ahol az ablakszárny kinyitását nem akadályozzák. A csévélő ugyan oldalra fordítható, de alaphelyzetbe állítva a kivezető görgő alá kerüljön. A csévélős heveder végét a leengedett redőny dobjára kell felerősíteni, ami elég nehézkes és türelmet próbáló dolog, mivel a hevedert általában a redőnydobra alulról bevezetve és felül előre áthúzva kell felerősíteni. Ezt a műveletet a hevedercserénél elmondottak szerint lehet elvégezni.

Hevedercsere

Ha elszakadt – vagy inkább mielőtt elszakad - , akkor helyére új hevedert kell szerelni. Vannak ugyan különféle hegesztési és varrási praktikák a heveder szakadt végeinek lapolt egyesítésére, de ezek egyrészt csak időleges megoldások, másrészt az így megvastagodott és merevebbé vált hevederrész működési zavarokat okozhat a csévélőnél. Egyszóval jobb, ha új hevederre cseréljük a szakadt régit. Érdemes azt is meggondolni, hogy a régi szorítólemezes hevederrögzítő szerelvény helyett rugós csévélőt szerelünk fel. Ezt a barkácsáruházakban is megvásárolhatjuk, de a nagyobb árnyékolástechnikai cégeknél is beszerezhetők. Mindkét gyakori – 14 és 23 mm-es - hevederszélességben megvásárolhatók, közel 5 m hosszúságú hevederrel.
Az új heveder redőnyre erősítése azonban mindig okozhat problémákat. Ha még nem szakadt el a heveder, akkor viszonylag könnyű a dolgunk. A felhúzott redőnyről szereljük le az alsó zárólécet, hogy a vezetékekből kihúzva körbe tudjuk forgatni. Ha másként nem megy, az alsó lécek kihajlítását követően kihúzható a záróléc. A redőny teljes felgöngyölítése és ragszalaggal történő összefogása után a hevedert a felső végéhez közel, de még a bevezető görgő előtt hosszában hasítsuk be. Az új heveder végét is lássuk el kb. 15-20 mm hosszú hasítékkal, majd ezt a végét bujtassuk át a dobon maradt régi heveder hasítékán, és az új rész hasítékán átbujtatva a hurkolást lapítsuk le. A hevedert ezt követően a redőnytest lassú körbe forgatásával tekerjük néhányszor a dobra. Ezt követően tegyük vissza a korábban kiemelt léceket, és a redőny végét újból illesszük a levezető sínbe, majd már leereszthető a redőny.
Ha a heveder elszakadt, a redőnyt teljesen le kell ereszteni, különben nem férnénk hozzá a dobra erősített heveder elcsomózott végéhez. A szakadt véget már könnyű eltávolítani és a csévélőre illetve a hevederszorítóra erősíteni.
Az új heveder végét alulról előre vetve, a dob alján levő kivezető nyíláson átvezetve kell csomóra kötni, majd fokozatosan, menetenként szorosan a dobra csévélni. Ehhez a heveder végét le kell akasztani a csévélő dobjáról. A heveder redőnydobra csévélése a szűk redőnyszekrény miatt türelemjáték, de máshogy nem végezhető el. Egy hosszú csipesszel, vagy kampós végű huzaldarabbal megkönnyíthető a heveder eligazgatása. A redőny hosszának több mint a felét kell a redőnydobra tekerni, mégpedig szorosan, megcsavarodás nélkül. A heveder alsó, szabad végét a vezetőgörgőn átvetve vezessük le a csévélőig és erősítsük annak kihúzott rögzítő zsinórjára. Szerencsés esetben a szorítósaru megfogta a szakadt hevedert, így könnyű a csévélő zsinórját kihúzni és azt az új hevederre hurkolni.
Ha azonban a szakadt heveder miatt a csévélő dob tekercsrugója „lefutott”, a fedél leszerelése után a dobot újból fel kell húzni. A szakadt heveder darabját a rögzítő hurokról levéve, a dob elforgatásával lehet előfeszíteni. A zsinórhurkot ki kell vezetni a szorítósarun, és így már könnyű az elcsomózott végű hevederre hurkolni, ami a hevedert automatikusan a csévélő dobjára tekeri. A heveder közben nem csavarodhat meg! Végül a fedelet vissza lehet csavarozni a helyére, és végre újból felhúzhatjuk a redőnyt.
Megjegyezzük, hogy a régi faredőnyöknél a hevedert felhúzott és így rögzített redőnynél előröl kell a dobra erősíteni, majd leengedése után a csévélő felhúzott dobjára fogatva lehet rögzíteni. Ez a műanyaglécekre cserélt faredőnyök régi szerkezetére is érvényes.

Zsinór problémák

Ez a felhúzó rendszer csak annyiban különbözik a hevederestől, hogy itt 6 mm-es szövött műanyagzsinór látja el a heveder funkcióját. Új zsinór többnyire a gyártók tartozék üzleteiben, vagy bemutató termeiben szerezhető be. A redőny gyártójától komplett csévélő és vezetőgörgő is beszerezhető, bár ezek közül csak a görgő cseréjére lehet szükség. A gyakori használat miatt a zsinór erősen megkophat, bár a kivezető görgő előtt a zsinór csavarrugós betétben fut. Viszont a kivezető görgő műanyag, ami megszorulhat a tengelyén, és akkor a zsinór a nehezen forgó görgő palástján meg-megcsúszva mozog, és akár tengelyig bekoptathatja a görgő öblét. Erre a rendellenességre az egyre nehezebben leereszthető redőny figyelmeztet.
A görgőcseréhez teljesen rögzíteni kell a redőnyt, majd a sérült görgő leszerelése után a meglazult húzózsinóron engedjük le a csévélőig. A húzózsinórt teljesen ki kell húzni a csévélőből, majd a dupla hurokból kiszabadított vége felől húzzuk le a régi görgőt, és húzzuk fel rá az újat. A húzózsinórt újból eresszük a csévélőbe, és ezt követően a régi helyére csavarozzuk fel a szilikon olajjal megkent új görgős szerelvényt. Ügyeljünk arra, hogy a bevezető acél spirálrugó vége a görgőtalp fészkébe illeszkedjen.
Ha az előzetes erőltetés miatt a zsinór felülete kiszőrösödött, akkor ajánlatos ezt még elszakadása előtt is kicserélni. E műveletnél a hevedercserénél elmondottak szerint járjunk el, mert a két rendszer alapvetően nem különbözik egymástól.
Az ilyen munkákhoz természetesen szükség van némi szakismeretre, műszaki érzékre és főleg türelemre. Viszont elég szép summát takaríthatunk meg általa, mert a mesterek bizony megkérik a szolgáltatásuk árát.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: redőny, ablak, műanyag

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

e.niki avatarja

e.niki         Műanyag redőny

Hosszú távon nem biztos hogy olcsóbb az otthoni javítás,inkább bízzuk egy jó szakemberre.
http://www.meszarosredonyos.hupont.hu

Iván avatarja

Iván         Gurtni (heveder), zsinór, felhútó automata

Rendeljen árnyékolástechnikai webáruházunkból alkatrészeket és javítsa meg Ön a redőnyét!

www.redonyalkatresz.hu

Alumínium nyílászárók

Az első alumínium nyílászárók megjelenése a 60-as évek elejére tehető. A korai hőhidas szerkezeteket folyamatosan felváltották ahőhídmentes típusok. A nem hőszigetelt alumíniumszerkezetek...


Hogyan történik a tetőablakcsere

Nehéz elképzelni, hogy egy tetőtéri ablak cseréje mivel jár, hogyan történik, mennyi idő. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.