Okosfűtés: megtérülő kényelem

2023-04-04 18:45:24 | Módosítva: 2023-04-04 18:47:34

De miért legyen a fűtés okos? Nem elég csak, hogy gazdaságos és hatékony legyen? Nos, ezek a szempontok nem ellentétesek egymással, sőt az okosfűtés csak kisebb részben szolgálja a kényelmet, és sokkal nagyobb részben a gazdaságosságot. Az okosfűtés ugyanis komoly szerepet játszik energiatakarékossági szempontból is. Az intelligens rendszerekkel jelentősen javíthatunk a fűtési energia felhasználásán. Ezáltal pedig a rezsit is jelentős mértékben csökkenthetjük.


Egy új építésű ingatlanban rendszerint már eleve korszerű fűtésrendszert találunk, amit könnyű okosrendszerbe integrálni. Az okosfűtés azonban nem csupán a modern, új építésű ingatlanban élők kiváltsága. A régebbi otthonokban szintén kiépíthető egy ilyen rendszer. Az okos megoldások pedig kimondottan hasznosak, bármilyen szempontot is veszünk figyelembe. Alapvetően két lehetőségünk van; az okosfűtést beépítjük felújítások, építkezések esetén, vagy a meglévő rendszert okosítjuk fel. Összességében mindkét variáció beválhat.

A fűtési rendszer automatizálása és vezérlése az egyik leggyakoribb elvárás az okosotthon rendszerben gondolkodó részéről. Épületeinkben a fűtés az, amely a legnagyobb kiadást generálhatja, így mindenféleképpen megéri ennek vezérlésén is elgondolkoznunk. A legfontosabb, hogy egy épületautomatika rendszerrel képesek vagyunk pontosan meghatározni, hogy mikor, hol és pontosan mennyi ideig menjen a fűtés. Ez a három dolog az, ami által sokkal komolyabb energiamegtakarítást tudunk elérni, mint bármilyen más módszerrel.

Fűtésvezérlés szempontjából egy okosotthonban elsődleges szempont, hogy fűtési zónákat alakítsunk ki. A fűtési zónák csoportosítják a fűtési köröket, és ez által az egy légteret lefedő fűtési köröket összevontan vezérlik. A fűtési zónák által nem szükséges a ház minden helységét egyszerre fűtenünk, hanem meg tudjuk adni a rendszer számára, hogy csak azokban a helységekben emelje a hőmérsékletet, ahol az abban a pillanatban szükséges, és csak annyi ideig, ameddig az el nem éri a kívánt hőfokot. A rendszer a helységhőmérséklet-érzékelők által folyamatosan figyeli a hőmérsékletváltozást, ami alapján akár tizedfok eltéréseket is képes észlelni, így mi dönthetjük el, hogy mekkora hőmérsékletingadozást engedélyezünk az adott helységben.


Az intelligens fűtésvezérlés lehetőséget biztosít akár arra is, hogy a fűtési rendszert összehangoljuk az árnyé­kolók vezérlésével is. Ha beltéren fűtési igény van, de otthonunk azt érzékeli, hogy kültéren a nap sugárzása elegendő hőt ad, ami segíthetné a hőmérséklet emelését, igény esetén akár a zsaluziák dőlésszögét is módosíthatja annak érdekében, hogy elősegítse a napsugarak beáramlását.

Ha adott helységben elkezdünk fűteni, de az ablakok szellőztetés miatt nyitva vannak, okosház rendszerünk képes ezt érzékelni, és programozás függvényében több módon is reagálhat erre. Kaphatunk értesítő üzenetet arra vonatkozóan, hogy csukjuk be a nyílászárókat, vagy akár arra is képes, hogy addig az időpontig nem indítja el a fűtést az adott helységben, amíg nem érzékeli a zárt állapotot. Ha előre tudjuk, hogy mikor nem tartózkodunk otthon, akkor lehetőségünk van fűtési programokat kialakítani, ami által előre meg tudjuk adni intelligens otthonunk számára, hogy mikor kell, és mikor nem kell fűteni a házban. Egyszerűen megfogalmazva tehát ne fűtsünk, ha nincs rá szükségünk. A programozható eszközök pedig azt is érzékelik, ha elmegyünk otthonról és lejjebb veszik a hőmérsékletet a lakásban.  Viszont arra is figyeljünk, hogy a fűtési rendszerünk mennyi idő alatt képes az ideális hőmérsékletet újra elérni.

Az intelligens otthon központ a nap 24 órájában, másodpercre pontosan figyelemmel kíséri a különböző helységek hőmérsékleti értékeinek változását. Mi adhatjuk meg, hogy mekkora hőmérsékletingadozást engedélyezünk, de ha a rendszer úgy érzékeli, hogy fűteni kell, okosotthonunk teljesen automatikus módon számolja ki, hogy mikor és mennyi ideig indítsa el a fűtést annak érdekében, hogy elérje a helység a kívánt hőfokot.


Az intelligens épületautomatika rendszerek lehetőséget biztosítanak a fűtési rendszerek esetében használt keverőszelepek és szivattyúk precíz vezérlésére is. Ez által nem szükséges a fűtőberendezés hagyományos vezérlésére hagyatkoznunk, sőt sok esetben még csak meg sem kell vásárolunk drága pénzért azt, mivel az okosotthon rendszer központja tökéletesen elvégzi ezt a feladatot is. Az okosfűtési rendszer kiépítési költségeinél ezzel a megtakarítással is bátran kalkulálhatunk. Azok az épületek, melyek fűtéskorszerűsítésen estek át, és teljesen épületautomatizált fűtési rendszerrel működnek, az energia tanúsítványok szerint is magasabb kategóriába sorolhatóak. A kiépítés költsége alapterülettől függően 2-5 éven belül megtérül a fűtési rendszer típusától függően

A napjainkban használt épületautomatikai rendszerek által gyakorlatilag bármit meg lehet valósítani, így az intelligens fűtésvezérlés által fűtési típustól függően akár 40-50%-os fűtési energia megtakarítással is lehet számolni a hagyományos fűtési rendszerekhez képest.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Siemens: Synco Living rendszer

Az intelligens ún. „smart” megoldások ma már elengedhetetlen elemei amindennapoknak. Okostelefonokkal kommunikálunk, otthon smart-TV-ken nézzük a televíziós és internetes tartalmakat,...


Intelligens fűtésszabályozás egyszerűen a Resideo-tól

Az otthon elfogyasztott energia közel 80 százalékát a fűtés és a melegvíz előállítására használjuk fel, így a legnagyobb megtakarítást fűtési költségei csökkentésével érheti el. Ha fontos Önnek...