Hangszigetelés utólag

2023-05-04 13:17:49 | Módosítva: 2023-05-04 13:20:57

A hangszigetelés hiányosságaival, és hangszigetelési problémákkal szinte mindenhol találkozhatunk. Egy társasházban, panelházban, több lakásos épületben természetesen közvetlenebb a probléma, mint egy családi házban, de hangos szomszéd az utóbbiban is lehet. Sokan keresik ezért a megoldást, hogy elfogadható költségen, és lehetőleg egyéni megoldással csökkentsék a zavaró hangokat.


Nem könnyű feladat, de van megoldás

A hangszigetelés egy nagyon szubjektív téma. Mindenki más mértékben érzékeny a hangokra, zajokra. Az akusztikai szakértők jellemzően a mérhető, objektív mennyiségek alapján dolgoznak. Természetesen vannak a zajra mérőszámok, hallási karakterisztikával módosított görbék, szabványok és építési előírások, de az emberek személyes hallásérzékenysége határozza meg azt, hogy hol éri el a hangszigetelés a komfortérzetet. Így tulajdonképpen a komfortérzet a legfontosabb mérce.

Hangszigetelés komplex feladat, mivel minden szerkezet egyéni. A hangszigetelés megtervezésekor figyelembe vesszük az adottságokat, (pl. szerkezet vastagsága, építőanyag típusa), a problémákat, és ezek alapján együttesen keressük meg a legjobb megoldást.


Alapvetően két hangtípust különböztethetünk meg: vannak léghangok és testhangok

A léghangok olyan zajok, amit bármi kelthet, és működése során hangot ad ki (beszéd, TV, rádió, hifi, zúgás, hangos beszéd, zene, gyerekzsivaj, utcai zajok, kutyaugatás). Utólagos belső hangszigetelés szempontjából a levegő által közvetített léghangokat egyszerűbb hatékonyan szigetelni. A léghanggal kapcsolatban létezik egy általános tévhit: miszerint a léghang átmegy a falon. Ez azonban nem igaz így. A hang léglökéshullámok sorozata, amely nem tud áthatolni a szilárd anyagokon. Vagyis az a fal, ahol mégis átjut, ott rések és lyukak vannak.

Az apró léglökéshullámok nekiütköznek a falnak, és ott apró rezgéseket keltenek, melyek a másik oldalon „lesugárzódnak”, tehát ismét hanggá válnak.

Léghangok ellen lehetőleg a zajforrás oldalon szigeteljünk. Ha a hanghullámok nagy részét elnyeletjük valamilyen szigetelő anyagban, mielőtt elérnék a szilárd anyagot, azok sokkal kisebb energiával tudnak rezgéseket generálni, ezáltal a túloldali „lesugárzás” is sokkal gyengébb lesz. Ez mindig hatékonyabb, mint a lesugárzás megakadályozása.

Ha például egy ikerház közös falát szigeteljük az egyik oldalról, akkor az áthallás nem lesz azonos a két irányból. Annál a szomszédnál lesz jobb az eredmény, aki nem is szigeteltetett. Tehát hasonló probléma fellépésekor, még a jószomszédi viszony teljes megromlása előtt érdemes egy közös megoldásért összefogni. A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy ilyen optimális megoldás nagyon ritkán megvalósítható. De jó hír, hogy hatékony szigetelést lehet létrehozni az „elszenvedő” oldalán is.


Testhangok

A testhangok olyan szilárd anyagba (épületszerkezetbe) bejutó, vagy ott keletkező rezonanciák, melyek a szilárd anyag határoló felületén (a szoba oldalfalán, mennyezetén, padlóján) mint egy hangszóró membránján léglökés hullámokká, tehát hanggá válnak. Szerkezeten keresztül tovább terjedő testhangok csillapításánál a belső oldali szigetelőket megfelelő eredmény érdekében különböző hang gátló anyagokkal is szükséges kombinálni.

A testhangok szempontjából sajnos általában nem elég csak a határos falat szigetelni. A falban terjedő rezgéseket nem nagyon érdekli meddig is tart a túloldali helyiség. A teljes felületen jelen vannak és lesugárzódnak. A test hangoknak a keletkező oldalon nem kell túl hangosnak lennie ahhoz, hogy az elszenvedés oldalon idegesítő legyen (pl. a felettünk lakó tűsarkúban végigsétál a lakáson).

A kopogó hangok ellen védekezhetünk például azzal, ha szőnyeget rakunk le, vagy ha a mosógép alá gumi lábakat helyezünk el. Ezekkel az aprónak tűnő tevékenységekkel „lágy” elválasztást alkalmaztunk az épület szerkezettől, így csökkenthetjük/megakadályozhatjuk a testhangok keletkezését. Viszont az esetek nagy többségében a testhangoknál nem lehet a zajforrás oldalon szigetelni (pl. falban futó vízcsövek, liftgép stb. miatt sem). Így kénytelenek vagyunk a lesugárzás oldalon elnyeletni a rezgé­seket.

Sajnos azonban a nagy energiájú testhangokat nem lehet csupán könnyű, porózus szerkezetű vagy szálas anyagokkal elnyelni. Összetettebb rétegrendeket kell alkalmazni, melyben váltakoznak a lágy rezgéselnyelő rétegek, és amelyek felveszik a rezgéseket, továbbá nagyobb tömegű rétegek, melyeket nehezebben mozgat meg a rezgés energiája. Így szépen, rétegről-rétegre el lehet elnyeletni a rezgések energiáját. A leghatásosabb egy olyan hang gátló szerkezet építése a fal elé, mely fizikailag nem kapcsolódik a szigetelni kívánt fallal, és ahol néhány centiméteres légrés van a kettő között.

Felhasznált forrás: hangstop.huTovábbi érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Lépéshangszigetelés úsztatott betonnal

Lépéshang alatt – leegyszerű­sítve – a födémen keresztül, a felső lakásból vagy emeletről érkező hangokat értjük. Többszintes ­épületben, lakóházban lakók jól ismerik ezt ajelenséget, különösen, ha...


Hangszigetelés

Azt már előjáróban el kell fogadni, hogy tökéletes hangszigetelés szinte csak laboratóriumi körülmények között lehetséges, ahol minden körülmény optimális, és különleges a helyiség...