Intelligens otthon

2015-09-16 11:35:19 | Módosítva: 2015-09-16 11:41:39

Az „intelligens otthon” kifejezést olyan épületekre használják, amelyekben a különböző készülékek összeköttetésben állnak egymással, így új funkciókat és szolgáltatásokat kínálnak a lakóknak. A legtöbb esetben ezek az interneten keresztül távolról vezérelhetők.


„Intelligens ház”, „okosélet”, „e-otthon”

Az ABB, a Bosch, a Cisco és az LG konzorcium létrehozását tervezi, ami intelligens otthonokhoz biztosítana szoftverplatformot. Az érintett vállalatok erről írtak alá szándéknyilatkozatot még 2013-ban.


A szándéknyilatkozat értelmében a felek egy nyílt szoftvert fejlesztenek adatcseréhez. Az így létrejövő platform lehetővé teszi különböző eszközök és szolgáltatások összekapcsolását és egymás közötti információcseréjét és további kiegészítő szoftveralkalmazások is rendelkezésre állnak majd. Ezáltal a különböző gyártók készülékei és eszközei az otthonautomatizálási, biztonsági, egészségügyi és szórakoztató elektronikai szolgáltatások részévé válnak. Mivel eddig nem létezett ilyen közös platform, ezért kihívás volt, hogy a készülékek és az eszközök (lámpakapcsolók, motoros görgős redőnyök, mosógépek, multimédiás berendezések, okostelefonok és tabletek) az interneten keresztül kommunikáljanak vagy végezzenek információcserét egymással. A közös platform egy újabb lépést jelent az otthoni internetes termékek felé, amelyben a lakás berendezései, eszközei lesznek egymással hálózatba kapcsolva.

A szoftverplatform minden gyártó, szoftverfejlesztő és szolgáltató számára elérhető lesz. A cél az energiagazdálkodás, a biztonságtechnika, a kényelmi elektronika és szórakoztatóelektronika különböző szolgáltatásainak egyesítése. Ezáltal új üzleti modellek jönnek létre: a szoftverfejlesztők például különböző alkalmazásokat fejlesztenek ki ezekhez a területekhez. Az otthoni elektromos készülékek automatizált vezérlésére vágyó fogyasztóknak pedig a jövőben nem kell különböző technológiák közül választaniuk.Az érzékelőknek és szoftvereknek köszönhetően egy intelligens otthon képes bizonyos dolgokat, például a nyitva felejtett emeleti ablakokat érzékelni, majd ezt az információt az interneten található időjárási előrejelzéssel kombinálni és bezárni azokat és leengedni a redőnyöket a vihar kitörése előtt. Emellett – további példaként – az is lehetséges, hogy a nyaralás alatt a vezérlés véletlenszerűen kapcsolgassa a lámpákat, mintha csak otthon lennénk, hogy távol tartsa a betörőket. Ráadásul, ha valami aktiválja a mozgásérzékelőt, az intelligens otthon riaszthatja a biztonsági szolgálatot és videóközvetítést küldhet a tulajdonos okostelefonjára.


Még jelenleg is az intelligens otthon különböző területeihez sok gyártó egymással nem kompatibilis alkalmazásokat fejlesztett ki, mindegyik alkalmazás saját műszaki megoldást igényel. A 2013-ban létrejött konzorcium olyan közös nyelv kialakítását tervezi, amely biztosítani tudja a készülékek egymás közötti kommunikációját. A bevezetni kívánt – és a minden gyártó számára biztosítandó – szabványok keretén belül a készülékek egy otthoni átjáróhoz (gateway) kapcsolódnának, ami viszont az internethez és a szoftverplatformhoz kapcsolódik. Ily módon megvalósulhat a különböző szolgáltatók által nyújtott szolgáltatások együttműködése. Ha valaki vásárol egy új hűtőszekrényt, mosógépet, fűtési rendszert vagy a konzorcium kompatibilitási tanúsítványával ellátott bármilyen más elektromos készüléket, akkor számíthat arra, hogy a készülék együttműködik az intelligens otthon már meglevő egyéb készülékeivel.


Ezek a kompatibilis készülékek vezeték nélküli hálózatokon vagy egyéb vezetékes csatlakozásokon keresztül kommunikálnak egymással. Az épületben elhelyezett központi vezérlőegység kezeli az összes egyedi készüléket és hozza létre a biztonságos internetkapcsolatot. Ezt a feladatot gyártótól függetlenül bármilyen vezérlőegység képes ellátni, amennyiben az adott szabványnak megfelelő szoftver fut rajta. Független szoftverfejlesztők olyan új alkalmazások programozását is elkészíthetik, amelyek segítségével a központi vezérlőegység, a fűtés-légkondicionálás és az épületben található elektromos eszközök vezérlését az interneten keresztül lehet megoldani. A szoftverplatform fejlett biztonsági architektúrája biztosítja azt, hogy egy intelligens otthonban csak a felhatalmazott személyek férhessenek hozzá a funkciókhoz.

Az intelligens otthonban megvalósuló hálózatba kapcsoltság egyik nagy előnye a hatékony energiafelhasználás, ami a jövőt tekintve nagyon fontos szempont. Ha például az interneten fellelhetők az energiaárak, akkor az otthonok költségkímélés céljából úgy reagálhatnak azokra automatikusan, hogy a lakóknak semmit nem kell ehhez tenniük. Ennek eredményeként a mosógép akkor indul majd el, amikor a legolcsóbb az áram.

Az intelligens otthonok egy másik fontos kérdése a biztonság olyan megoldásokon keresztül, mint az állapotfigyelés. Az intelligens otthonok a külső eszközökkel támogatott életvitelt is lehetővé teszik, például az idősek igényeihez igazított otthonok esetében. A BSH által kifejlesztett „Home Connect” alkalmazással például a felhasználók okostelefonjukról vagy táblagépükről wifin keresztül tudják vezérelni a hálózatba kapcsolt készülékeket. A BSH már be is mutatta a Home Connect rendszert használó első készülékeit (sütőket és mosogatógépeket), melyeket továbbiak követnek majd.

 

My Home

A Legrand és Bticino My Home rendszere az intelligens otthon minden kritériumát teljesíti a komfort, a biztonság, a kommunikáció, a vezérlés és az energia-megtakarítás fontosságát szem előtt tartva. A rendszer használatánál lehetséges az összes funkció egyszerre történő vezérlése: világítás- és redőnyvezérlés, napi rutinhoz kapcsolódó komplett funkció beállítások kezelése, energiahatékonyság, riasztórendszer, multimédiás eszközök, kaputelefon rendszer, ill. technikai riasztások (folyadékszint érzékelő, gázérzékelő). A speciális BUS kábelezésnek köszönhetően az elektroszmog is minimalizálható az élettérben a hagyományos vezetékezéssel kialakított rendszerekkel szemben.Új épület vagy teljes körű felújítás esetén...

...annak bármilyen részét, rendszerét automatizálhatjuk, legyen szó családi házról, lakásról, irodáról, irodaházról, ipari ingatlanról, speciális feladatot ellátó ingatlanról, mezőgazdasági létesítményről, közintézményről. Az EnOcean technológiát használó eszközök egyre szélesebb körben terjednek el, így már most is elérhető vezeték és áramforrás nélküli EnOcean technológiát alkalmazó eszközök alkalmazása, mint például érzékelők, kapcsolók, szelepek és egyéb beavatkozók. A leggyakoribb optimalizálandó területek: fűtés optimalizálás, hűtés optimalizálás, intelligens öntözőrendszer, biztonsági rendszer, intelligens árnyékolástechnika és világítástechnika, intelligens hangrendszer, hővisszanyerős szellőztető rendszer, központi porszívó, épület villamosság.HomeChat az LG-től

Az LG nemrég HomeChat nevü, „beszélgető” okos háztartási gépekből álló rendszeréről korábban már írtunk. Az ötletes rendszer különlegessége, hogy egy mobilalkalmazás segítségével kétirányú kommunikációt folytathatunk háztartási gépeinkkel, így kiderül, éppen hol tart a mosás, valamint azt is ellenőrizhetjük, éppen most mi található a hűtőszekrényben.Intelligens épületautomatizálás

Az okos ház (másképpen épületautomatizálási rendszer) abban különbözik a hagyományostól, hogy minden érzékelő (pl. nyomógombok, vagy hőérzékelők) és aktor (kapcsoló, fényerőszabályzó stb.) össze van kapcsolva egy gyengeáramú kábelrendszeren keresztül, melynek része a központi egység is. A rendszer része lehet a Home Server is, amely további funkciókat biztosít, és kibővíti a rendszert egy multimédiás felülettel, kamerákkal, és további háztartási berendezések vezérelhetőségével. Az automatizálás és távvezérelhetőség nem csak komfortot jelent, a komfort kategóriába tartozik az időmegtakarítás is. Biztosan ismerős a helyzet: otthonról elmenet vagy lefekvés előtt még körbe kell nézni és leellenőrizni tíz kapcsolót, hogy mindegyik ki van-e kapcsolva, nem maradt-e valahol feleslegesen bekapcsolva a világítás. Az intelligens épületautomatizálási rendszerrel mindezt egyetlen gombnyomással megtehetjük, beleértve a légkondicionáló és a televízió kikapcsolását is. Ezen túl a rendszer leellenőrzi, hogy be van-e zárva a kapu vagy a bejárati ajtó, és a fűtést is átkapcsolja éjszakai módba.


Forrás: Sajtóközlemény


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Intelligens fűtésszabályozás egyszerűen a Resideo-tól

Az otthon elfogyasztott energia közel 80 százalékát a fűtés és a melegvíz előállítására használjuk fel, így a legnagyobb megtakarítást fűtési költségei csökkentésével érheti el. Ha fontos Önnek...


Okosított háztartás

Az okosotthon rendszerekkel foglalkozó szakcégek értelmezése szerint az még nem okosrendszer, ha a lakásban a világítást, a fűtést vagy éppen elektronikai eszközeinket az eredeti kapcsoló,...