Ideális páratartalom

2019-08-03 17:23:35 | Módosítva: 2019-08-03 17:26:15

A szakemberek nagyjából egyetértenek abban, hogy mekkora egy lakás ideális páratartalma. A levegőt 40-60% nedvességtartalomig párásítva minimálisra csökkenthető a száraz levegő által okozott egészségügyi problémák. Sok nemzetközi kutatás készült arra, hogy ettől az optimális relatív páratartalmi sávtól eltérve milyen problémák adódhatnak.


A vizsgálatok szerint a túl magas és a túl alacsony páratartalom is kedvez a vírusok és a baktériumok elszaporodásának, miközben a közepes tartományokban rosszabb a kórokozók „esélye”. Ehhez nagyon hasonló a náthás és asztmás allergiás tünetek kialakulásának a grafikonja; itt is a 40-60%-os relatív páratartalom sávban vagyunk a legnagyobb biztonságban, a magas és alacsony páratartalomnál erősödhetnek az allergiás tünetek. A fentiektől eltérő viszont az atkák elszaporodásának esélye; ők egyértelműen a magas páratartalmat szeretik, száraz levegőn elpusztulnak, és magas páratartalomnál nagyobb az esélye a kémiai kölcsönhatások kialakulásának is. Az ózontermelődés viszont ennek a fordítottja; ennek a mennyisége a relatív páratartalom csökkenésével növekszik.

Az egészséges felnőtt ember számára a 40-60 százalékos páratartalom az optimális, mind a komfortérzet, mind az egészségmegőrzés céljából. Kisgyermekek szobájában ennél magasabb is lehet a páratartalom, náluk a 60-70 százalékos az ideális. A túl alacsony páratartalom kiszáradásra hajlamosít: ilyen környezetben a nyálkahártyák irritációja könnyebben kialakul.

Ennek jelei

A szemek szárazsága, égő érzése; torokkaparás, szájszárazság. A légutak nyálkahártyájának irritációját száraz köhögés jelzi. Korunk szennyezett levegője is hozzájárul a nyálkahártyák folyamatos irritációhoz, amit a száraz levegő csak ront, és elősegíti a kellemetlen jelenségek kialakulását, illetve erősödését. A száraz levegő bőrünket is szárítja, ezért a bőr megfelelő ápolására is fokozottan ügyelnünk kell.

A levegő párásítása könnyen megoldható: telepítsünk növényeket a helyiségekbe, használjunk hagyományos vagy elektromos párologtató, illetve párásító készüléket. A fűtésszezonban sem szabad megfeledkezni a kellő mennyiségű folyadékfogyasztásról, ami belülről pótolja testünk fokozott páraleadását. A rendszeres vagy folyamatos szellőztetés a fűtési idényben szárítja a levegőt. Minél nagyobb a külső és a belső levegő hőmérséklete között a különbség, annál erősebb a szárító hatás, hiszen amikor a hideg levegőt beengedjük és felmelegítjük, akkor a relatív páratartalma töredékére csökken. A folyamatos szellőztetésnél – központi páraelszívó, megbuktatott ablak – ez a szárító hatás is folyamatos. Ezzel ellentétesen hat a külső, hideg levegő páratartalma; nyilván nem mindegy, hogy a „levegő kiszárítását” 95%-os, vagy 50% relatív páratartalomról indítjuk. Némiképpen emelkedik a relatív páratartalom attól is, ha a szoba hőmérsékletét csökkentjük; emiatt is ajánlott pl. a hálószobában alacsonyabb hőmérsékletet beállítani.A levegő túl magas páratartalma sem egészséges, ugyanis a fentiek szerint kedvez számos kórokozó, atka és gomba elszaporodásának. A túl párás levegő növeli allergiák kialakulásának kockázatát, elsősorban a házipor (poratka) esetében. Emellett a magas páratartalom káros a házak szerkezetére is: könnyebben penészedik (penészgombák), a falak dohos karakterűvé válnak. Sok régebbi épület esetében fennáll ez a probléma, különösen az után, hogy a nyílászárókat jól záródó újakra cserélték. Ám ma már páramentesítő eszközök is rendelkezésünkre állnak a megoldás érdekében.

Végezetül a levegő páratartalma befolyásolja hőérzetünket: magasabb páratartalmú levegőt melegebbnek, alacsonyabb páratartalmút hűvösebbnek érzünk. Egy jó taktikával fűtésköltségeink jelentős csökkentése is elérhető.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hővisszanyerő választása

A hővisszanyerő szellőztető rendszer lényege, hogy a lakás vagy ház belső levegőjének hőtartalmát – ha szükséges, a páratartalmát is – újrahasznosítja. Ennek köszönhetően az épület fűtési és...


Szellőztessünk, de hogyan?

Az egészséges élet elképzelhetetlen friss levegő nélkül. Ezt zárt helyiségben is biztosítanunk kell, ha jó közérzettel szeretnénk dolgozni, pihenni. Az egyre tökéletesebb szigetelések miatt a...