Hangtalan szélturbina

2024-02-21 12:10:29 | Módosítva: 2024-02-21 12:20:10

Új technológiát szabadalmaztatott a Houston-i Egyetem egyik projektjeként induló Aeromine Technologies. A cég olyan tetőre szerelhető szélturbinát készített, amely kompaktabb, mint egy tipikus turbina, nincsenek hatalmas lapátjai, amelyek veszélyeztetik az állatokat, és akár 8 kilométer per órás szélnél is működőképes.


A zajtalan szerkezet a gyártó szerint olyannyira hatékonyan elégíti ki az energiaigényt, hogy egyetlen egység képes annyi energiát termelni, mint egy 16 napelemből álló napelemtábla.

A formabontó szélturbina a versenyautók légterelőihez hasonlóan használja ki a kisebb és nagyobb légáramlatokat, így generál energiát – írja a hvg. A vállalat szerint készülékének telepítése feleannyiba kerül, mint a hasonló teljesítményű napelemes rendszeré. Ráadásul tizedannyi helyen elfér, így adott méretű felületen tízszer több áramot termel.

Az Aeromine Technologies szerint a szélturbinának jóval kisebb az energiatárolási igénye, mint az egyszerű napelemes megoldásnak, hiszen az energiaellátás biztosítása folyamatosabb. A rendszer működéséhez általában 20–40 egységet szerelnek fel egy épületre, az uralkodó szélviszonyokhoz igazodva.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A világ legnagyobb tengeri szélerőműve

A múlt év végén üzembe helyezték a világ legnagyobb tengeri szélerőmű parkját. A Nagy-Britannia keleti partjai mentén telepített Hornsea 2 szélturbina-mezőn összesen 165, egyenként 8 Megawattnyi...


Újra épülhetnek szélerőművek Magyarországon

Számos befektető, több különálló szélerőmű-parkja is megépülhet Északnyugat-Magyarországon, de csak úgy, hogy egyetlen kapcsoló állomáson keresztül táplálhatnak be az átviteli hálózatra –...