Rezgő lapátos szélturbina

2018-11-20 15:29:55 | Módosítva: 2019-07-25 07:39:43

A mostani szélerőművekkel kapcsolatban egyre gyakrabban merülnek fel olyan igények, hogy olcsó telepíthetőségük mellett a környezetükre gyakorolt hatásuk kisebb legyen, és a közelükben lakókat sem zavarják a hangjukkal. A hozzáértő szakemberek szerint a spanyol Vortex rendszerű és lapátok nélküli széltornyok jelenthetik a megoldást.


Ezek olyan szélerőművek, amelyek forgó lapátkerekek nélkül a levegő áramlásának, örvénylésének aerodinamikai hatásait használják fel elektromos energia termelésre. A légmozgások hatására a szerkezet „beremeg” és közben energiát termel. Ez az új konstrukciójú Vortex Bladesless szélturbina a forgó mozgás helyett örvénylő, remegő mozgást végez, ami a szél fújta fűszálak mozgásához hasonlítható.

Maga a szerkezet egyszerű kialakítású, és csak néhány egységből áll. Az alapegység biztosítja a szerkezet stabilitását, speciálisan kialakított rúdja a flexibilitását. Az energiatermelő egység lineáris generátorral alakítja át a szél energiáját elektromos energiává, és végül az árboc, ami befogja a szelet, és rezgésével termeli az energiát.

 A kevesebb alkatrésznek köszönhetően a meghibásodásokból adódó javítások és a karbantartás költségei sokkal kedvezőbbek a hagyományos szélerőművekénél, és az előállítási költségük is sokkal alacsonyabb. A különleges kialakításuk és működési elvük miatt a zajszintjük is rendkívül kicsi, ami a lakókörnyezetbe telepítésüket is elősegíti. A helyigényük is csekély, ezért egy adott helyre a hagyományosnál több „rezgő” szélerőmű telepíthető. A rezgőlapátos szélerőművek telepítésével hamar átalakulhat a szélerőmű parkok ma még megszokott látképe, és e mellett a gazdaságosabbak is lehetnek a régebbi típusoknál.
Forrás: chikanspalanet

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Újfajta szélturbina

Minden irányból képes hasznosítani a szél erejét egy forradalmian új felépítésű szélturbina, amivel akár a városi épületek közt szabálytalanul áramló, turbulens levegőt is munkára lehetne fogni,...


A világ legnagyobb szélturbinája

A 280 méter magas turbina a számítások alapján annyi áramot termelhet majd, amely 20 ezer háztartás éves igényének ellátásához elég. Az immár teljesen működőképes prototípus Dániában kezdte meg a...