Nagyteljesítményű szélturbina

2011-04-11 13:56:07 | Módosítva: 2011-04-11 14:19:45

7 Megawatt energiát termelhet a világ legnagyobb rotorátmérőjű szélturbinája. A Vestas az Északi-tengerre szánja termékét.

A szélturbinagyártás egyik specialistájának számító Vestas a jelenlegi legnagyobb, tengerre telepített szélkerekét gyártja le a közeljövőben. A V164-es modellszám utal a rotorátmérőre, az egyes lapátok 80 m-esek, melyek nagyjából 9 távolsági busz hosszának felelnek meg. Maximális teljesítménye 7 Megawatt lesz, amivel már biztosan nem dönt rekordot, tekintve, hogy az Enercon E-126 turbinája 7,58, míg a Norvégiában üzemelő Sway AS kerék 10 MW villamos energia termelésére képes. Érdemes megjegyezni, hogy a jelenlegi átlagos érték 1,5-4 MW turbinánként, ami jelentős növekedést jelent az elmúlt 1-2 évtized távlatában. A vízszintes tengelyű szélturbinák (HAWT) viszonylag egyszerű felépítésű szerkezetek. A lapátok egy tengelyt hajtanak, melyek egy áttételen keresztül forgatják a generátort. A torony a széliránynak megfelelően áll be, az optimális járási sebesség beállítása érdekében pedig a szárnyak dőlésszöge állítható. Mindez nem csak normális üzemben, hanem egy vihar esetén is hasznos, így elkerülhető a szerkezet túlpörgése, és ezzel együtt a károsodása is. A Vestas elsősorban az Északi-tengerre tervezi telepíteni termékét, így az Egyesült Királyság, Franciaország, Svédország és Németország profitálhat belőle. Az első prototípust 2012 végére ígérik, a szériagyártás pedig 2015-re indulhat be. Várhatóan tíz hónapra lesz szükség, hogy a termelt energia értéke visszahozza a beruházás árát. Európában 2009-ben a megújuló energiaforrások részaránya 7% volt, ebből 2%-os szeletet hasított ki a szélből nyert energia. A tervek szerint 2020-ra 13%-ra nőhet a környezetbarát energia aránya, amihez a mostanihoz hasonló fejlesztések is hozzájárulhatnak. 

(forrás: http://www.energynews24.com )

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Megújuló energiaforrások

A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, amiből energia nyerhető ki, és ami akár naponta többször, ismétlődően rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül...


Gázbefecskendezéses hőszivattyú

A levegő-víz rendszerű hőszivattyúknál komoly problémát jelent, hogy a teljesítményük a külső hőmérséklet csökkenésével folyamatosan csökken, alacsonyabb külső hőmérséklet mellett egyre kisebb...