Telepítés, szerelés

Műanyag ereszcsatorna

Nézzük meg a rendszerelemek alkalmazását, a rendszer telepítését. A szerelést a csatornatartók felhelyezésével kezdjük.

Fém csatornatartók esetén a hajlítási pontokat jelöljük be - min. 10 mm-re a hátsó beakasztótól - úgy, hogy fokozatosan eltoljuk lefelé. Így érjük el az eresz szükséges lejtését, ami kb. 2-3 mm/m, aztán satuban, a tető lejtésének megfelelően hajlítsuk meg (1). A szerelést a két szélen levő tartóval kezdjük, kb. 150 mm-re az oromszegélytől. Feszítsünk ki dupla mérőzsinórt a legmagasabban és a legalacsonyabban levő tartók között úgy, hogy 10 m-es csatorna hosszon 2-3 cm esés legyen. A többi tartót, melyek egymástól való távolsága 600 mm, a zsineghez igazítva rögzítsük a szarufákra (2). A műanyag csatornatartók szerelése a fém tartókéval azonos, annyi különbséggel, hogy ezeket a homlokdeszkára vagy falra kell rögzíteni (3).
Zárjuk le a csatorna végét a végzáró idom segítségével. Használjunk ragasztót (4). A függő-ereszcsatorna felhelyezésekor tartsunk kb. 25 mm távolságot az oromdeszka és a csatorna vége között (5). Illesszük a betorkolócsonkot arra a helyre, ahová szerelni 1fogjuk, és rajzoljuk körbe a lefolyó nyílását (6), majd finom fogazatú fűrésszel vágjuk ki a berajzolt nyílást (7), és szükség esetén sorjázzuk le. Pattintsuk helyére az előzőleg ragasztóval bekent betorkolócsonkot (8).
A csatorna toldása az összekötő elem segítségével történik. A két csatornát teljesen egymásnak kell ütköztetni (9), és a ragasztóval ellátott összekötő elemet a helyére tenni (10). A csatornaszöglet egyik felére ragasztót teszünk, és rögtön a csatorna végére szereljük, majd a szöglettel együtt az ereszcsatornát a tartóvasakba rögzítjük. A szögletbe ezután szerelhetjük a következő ereszcsatornát (11). A 3tágulási-, és betorkolócsonkot mindkét végén egy-egy csatornatartó felszerelésével rögzítjük (12). Ha két lefolyó között a távolság nagyobb, mint 18 m, vagy két csatornaszöglet között több mint 8 m, tágulási darabot kell alkalmazni (13). Minden estben alkalmazni kell két íves könyök között egy min. 60 mm hosszú lefolyócső darabot.
Ha a tetőkiállás 60 cm-nél nagyobb, akkor hozzá kell ragasztani a felső íves könyököt a betorkolócsonkhoz (14). A felső lefolyócső bilincset közvetlenül az íves könyök alatt kell 5felszerelni, szorosan meghúzva a lefolyócső körül. Az alsó bilincseket nem szabad szorosra húzni, hogy hőtáguláskor a cső vége szabadon mozoghasson (15). A lefolyócső toldó két ejtőcső összekötésére szolgál. A két lefolyócsövet ne dugjuk ütközésig a toldóba, hagyjunk kb. 20 mm holtjátékot. Közvetlenül a toldó alá tartóbilincset kell szerelni. Tokos ejtőcső alkalmazása esetén természetesen toldócsövet nem használunk (16). A kiköpőcsonkot szabad vízkifolyás esetén alkalmazzuk, melyet ráragasztunk a lefolyócsőre (17).
7Végezetül egy általános tanács. Vásárláskor kérjünk szerelési, alkalmazási útmutatót és tájékozódjunk az adott rendszer rögzítési, szerelési változatairól. Saját kezűleg történő szerelési szándékunkat mindig jelezzük, így hasznos információkhoz juthatunk.

9 11

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mi mehet a csatornába?

A szennyvízhálózat napjainkra a lakóterületek döntő részén kiépült. A hálózatra kötött lakóépületekből a WC-k, mosdók, mosógépek, és mosogatók használatából keletkező úgynevezett háztartási...


Esőcsatornák, vízelvezetők tisztítása

Az olyan épületeknél, amelyek közelében fák találhatók, azesőcsatornákat köztudottan minden évben ki kell tisztítani. Acsatornavályúkba hullott levelek és egyéb szennyező anyagok ugyanis...