Telepítés, szerelés

Műanyag ereszcsatorna

Nézzük meg a rendszerelemek alkalmazását, a rendszer telepítését. A szerelést a csatornatartók felhelyezésével kezdjük.

Fém csatornatartók esetén a hajlítási pontokat jelöljük be - min. 10 mm-re a hátsó beakasztótól - úgy, hogy fokozatosan eltoljuk lefelé. Így érjük el az eresz szükséges lejtését, ami kb. 2-3 mm/m, aztán satuban, a tető lejtésének megfelelően hajlítsuk meg (1). A szerelést a két szélen levő tartóval kezdjük, kb. 150 mm-re az oromszegélytől. Feszítsünk ki dupla mérőzsinórt a legmagasabban és a legalacsonyabban levő tartók között úgy, hogy 10 m-es csatorna hosszon 2-3 cm esés legyen. A többi tartót, melyek egymástól való távolsága 600 mm, a zsineghez igazítva rögzítsük a szarufákra (2). A műanyag csatornatartók szerelése a fém tartókéval azonos, annyi különbséggel, hogy ezeket a homlokdeszkára vagy falra kell rögzíteni (3).
Zárjuk le a csatorna végét a végzáró idom segítségével. Használjunk ragasztót (4). A függő-ereszcsatorna felhelyezésekor tartsunk kb. 25 mm távolságot az oromdeszka és a csatorna vége között (5). Illesszük a betorkolócsonkot arra a helyre, ahová szerelni 1fogjuk, és rajzoljuk körbe a lefolyó nyílását (6), majd finom fogazatú fűrésszel vágjuk ki a berajzolt nyílást (7), és szükség esetén sorjázzuk le. Pattintsuk helyére az előzőleg ragasztóval bekent betorkolócsonkot (8).
A csatorna toldása az összekötő elem segítségével történik. A két csatornát teljesen egymásnak kell ütköztetni (9), és a ragasztóval ellátott összekötő elemet a helyére tenni (10). A csatornaszöglet egyik felére ragasztót teszünk, és rögtön a csatorna végére szereljük, majd a szöglettel együtt az ereszcsatornát a tartóvasakba rögzítjük. A szögletbe ezután szerelhetjük a következő ereszcsatornát (11). A 3tágulási-, és betorkolócsonkot mindkét végén egy-egy csatornatartó felszerelésével rögzítjük (12). Ha két lefolyó között a távolság nagyobb, mint 18 m, vagy két csatornaszöglet között több mint 8 m, tágulási darabot kell alkalmazni (13). Minden estben alkalmazni kell két íves könyök között egy min. 60 mm hosszú lefolyócső darabot.
Ha a tetőkiállás 60 cm-nél nagyobb, akkor hozzá kell ragasztani a felső íves könyököt a betorkolócsonkhoz (14). A felső lefolyócső bilincset közvetlenül az íves könyök alatt kell 5felszerelni, szorosan meghúzva a lefolyócső körül. Az alsó bilincseket nem szabad szorosra húzni, hogy hőtáguláskor a cső vége szabadon mozoghasson (15). A lefolyócső toldó két ejtőcső összekötésére szolgál. A két lefolyócsövet ne dugjuk ütközésig a toldóba, hagyjunk kb. 20 mm holtjátékot. Közvetlenül a toldó alá tartóbilincset kell szerelni. Tokos ejtőcső alkalmazása esetén természetesen toldócsövet nem használunk (16). A kiköpőcsonkot szabad vízkifolyás esetén alkalmazzuk, melyet ráragasztunk a lefolyócsőre (17).
7Végezetül egy általános tanács. Vásárláskor kérjünk szerelési, alkalmazási útmutatót és tájékozódjunk az adott rendszer rögzítési, szerelési változatairól. Saját kezűleg történő szerelési szándékunkat mindig jelezzük, így hasznos információkhoz juthatunk.

9 11

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Külső WC tartályok

Egy WC kialakítása, esztétikája ugyanolyan fontos, mint az, hogy mindig működőképes is legyen. Ezen túlmenően nem árt, ha az öblítés víztakarékos, mert az ellenkezője bizony sokba kerül. A korszerű...


Faanyagok felületi védelme

Bár a különféle műanyagoknak, vagy műanyaggal laminált felületű anyagoknak jelentős volt a térhódítása, újra jelentősebb szerepet kapnak a valódi fából készült használati eszközök. Ennek oka a...