Bosch felsőmaró

POF 1100 AE és POF 1300 ACE típusjelzéssel új felsőmarókat dobott piacra a Bosch. A két gép közül a nagyobbikat kaptuk meg próbára a Robert Bosch Kft.-től, de a közös leírás alapján egyértelművé vált a különbség is. A típusszámok magukban rejtik a felsőmarók elektromos teljesítményét, a másik különbség pedig az ún. konstans elektronikában van. Erre még visszatérünk.

Egy kis visszapillantás nem árt. A POF sorozat eddigi darabjai teljesítményben lényegesen elmaradtak az újaktól. Még a legerősebb is "csak" 800 W, a kisebbek pedig 600, 500 és 400 W-osak voltak. Ezeket a teljesítményeket persze nem kell lebecsülni, különösen akkor nem, ha a gép a magas fordulatszám-tartományokban dolgozhat. Bár a már említett konstans elektronika a 600 és 800 W-os gépekben is benne volt, de a teljesítmény nyilván határt szab az állandó fordulatszámnak a növekvő nyomatéknál. Az 1300-as viszont óriási erőtartalékkal rendelkezik, az elektronika pedig biztosítja az állandó fordulatszámot a változó terhelés mellett is. De az 1100-asból hiányzik a konstans elektronika.
A formatervezésen a korábbinál jobban megjelennek az ergonómiai követelmények; a markolatokat enyhén megdöntötték, puha gumi bevonattal látták el. A kapcsológomb és annak reteszelője jól kézre esik. Az elektronikus fordulatszám-szabályozó a maximális 28 ezres percenként fordulatot 11 ezerre tudja levenni. A szabályozó kerék finoman arretál, 10 fokozatban csökkenti a fordulatszámot.
A régebbi gépekhez hasonlóan a rugó ellenében lenyomott felsőrész (a marófejjel együtt) tetszőleges helyzetben rögzíthető, ezzel nagyjából meghatározható a fogásmélység. A gépház tetején lévő szabályozó kerékkel ezután finoman, tized milliméteres pontossággal állítható be a szükséges horonymélység. A lépcsős hornyok kialakításához ezen kívül 8 fokozatú mélységi ütközővel látták el felsőmarót.
Nézzük a készlethez kapott tartozékokat. A párhuzamvezető szokványos kialakítású. Rúdjai finoman csúsztathatók, és könnyen rögzíthetők. A párhuzamvezetőhöz kapunk még egy görgős távolságtartót is, melyet két csavarral erősíthetünk a vezetőlemezre. Ennek segítségével szabályos vagy szabálytalan íveket másolhatunk le a felsőmaróval. Ugyancsak a vezetőlemezre csavarozhatjuk le a körző középpont csúcsát. A szabályos kör marásához nem árt egy kis segítséget kérni, hogy a körzőcsúcs stabilan a helyén maradjon, és a gépet is két kézzel foghassuk. A másolóhüvely rögzítése viszont még egyszerűbb; csak egy gombot kell megnyomnunk, a hüvelyt behelyeznünk és a gombot elengednünk. Ennek segítségével, egy hornyon belül egy belső hornyot vághatunk, igen nagy pontossággal.
A tervezők a géppel dolgozó egészségére is gondoltak. A kezelő felől a marótárcsát és a munkaterületet átlátszó plexilap takarja a kipattanó darabok miatt. Ez a védelem azonban dupla, mert ha a porelszívó - ugyancsak átlátszó plexiből készült - csonkját is felcsavarozzuk, akkor szemünk kettős védelem alatt áll. A porelszívás persze külső porszívó alkalmazásával hatásos.
A zöld színű POF 1300-as a Bosch besorolásában és jogilag is barkácsgépnek minősül. Teljesítménye és minősége azonban azt sejteti, hogy az iparosréteg is fogja majd vásárolni.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: felsőmaró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Új Bosch felsőmarógépek a barkácsolók számára

A Bosch barkácsolóknak szánt POF 1200 AE és POF 1400 ACE felsőmarógépeit a különösen precíz munkavégzésre tervezték, és új mércét állítanak a teljesítmény, a felhasználói kényelem és egyúttal a...


Világelső felsőmaró a HiKOKI-tól

Természetes anyagokkal dolgozni, mindig csodálatos. Nekem ilyen, ha fával dolgozhatok. Persze aszép munkához elengedhetetlen a jó szerszámgép. Hát a HiKOKI új M3612DA típusú hibrid felsőmarója...