Erkély- és balkonkertek

A balkonnövények elsősorban a városi emberek kertjeként jellemzőek. Sokaknak a balkonvirágokról elsősorban az ausztriai házak színpompás virágerdői jutnak eszükbe. A balkon kínálta lehetőségek természetesen zárosak, de itt is vonzó, érdekes lehetőségek állnak rendelkezésünkre, hogy kerttel nem rendelkező lakásunkat díszesebbé varázsoljuk.

Balkonunk, teraszunk kivirágozatásánál két döntő szempontot kell figyelembe vennünk: a fény- és szélviszonyok, illetve a rendelkezésre álló hely. Továbbá el kell döntenünk, hogy az egynyári növényekre helyezzük a hangsúlyt, vagy az évelő fajtákat részesítjük előnyben. Kora tavasztól késő őszig színpompás virágok állnak rendelkezésünkre, hogy beültessük növényládáinkat, dézsáinkat. A balkonok égtájak szerinti csoportosítása megkönnyíti a növények kiválasztását. Természetesen a legideálisabb az árnyékmentes déli fekvés, de sok olyan növénycsoport van, amely szereti és tűri a félárnyékot vagy akár a teljes árnyékot is.
Napfényigényes növények, pl. a leander, a hibiszkusz - ezek átteleltetésre is szorulnak -, a hajnalka, a begónia, a muskátli, a törpe lobélia, a sereglonc, a záporvirág, a dália és dorottyavirág. Fényszegény helyre ajánlott növények: a meténgfajták, a tiszafa, az angyaltrombita, a futómuskátli, a sarkantyúka, a bohócvirág, a fukszia és a begónia.

Tartóedények

Fontos, hogy milyen típusú edényt, dézsát vagy ámpolnát választunk, mert azok nem csak tartók, hanem egyben díszítőelemek is. Lehetnek, egyszerű műanyag edények, bár manapság már ebben a csoportban is sokféle szín és forma megtalálható. A műanyag minőségétől függ, hogy mennyire tartósak és főleg mennyire fagyállóak. A klasszikus cserép is örök sláger, az utóbbi időben a mediterrán hangulatú terrakotta edénycsaládok kerültek előtérbe, bár ezek nem a legolcsóbb árkategóriába tartoznak. Szépek a fadézsák, melyeknél ne felejtsük el megkérdezni, hogy kültéri használatra kezelték-e valamilyen védőszerrel. A választék néhány éve kibővült a fémedényekkel, amelyeknél fontos tudni, hogy védőréteggel kell kibélelni őket, nehogy a növényekre káros anyagok mosódjanak a virágföldbe.
A tartóedények egy másik vállfaja az ámpolna, itt is rendkívül széles választékot találunk a természetes anyagoktól (nád, gyékény, fűzfa) a kombinált fém-műanyag változatokig. Igen nagy választékot kínálnak ebben a növénycsoportban is: ausztrál százszorszép, csüngő petúnia, hópehelyvirágú bakopa, legyezővirág, futómuskátli. A virágtartók kiválasztása egyéni ízlés dolga, de ne felejtsük el, a növények számára nem a külcsín, hanem az ültetőföld a legdöntőbb. Az ültetőedények kiválasztásánál fontos az edény alján lévő vízelvezető nyílás, melyen kifolyhat a felesleges öntözővíz, ezzel akadályozzuk meg a pangó víz kialakulását, a gyökerek elrothadását. A balkonládák különböző hosszúságban kaphatók. Mélységük a döntő (legalább 15 cm legyen), szélességük azért fontos, mert itt dől el, hogy egysoros vagy többsoros, esetleg összeültetett növényeket szeretnénk majdan.

Ültetőföld

Az, hogy milyen típusú földet, földkeveréket választunk, befolyásolja a növényválasztást, az esetleges növény-összeültetést. A savanyú kémhatású talajt kedveli például a hangarózsa, hortenzia, rododendron és az azálea. Az általános virágföldben magas a tőzeg aránya, mely jó víztartó képességű, alacsony sótartalmú. Hátránya, hogyha kiszárad, csak komoly vízbeeresztéssel lehet pótolni az elveszett folyadékot (pl. a cserepet teljesen vízbe kell meríteni órákon át). A kertészetekben, kertészeti áruházakban már lehet kapni kifejezettel balkonföldeket, muskátli- és petúniaföldet, melyek jelentősen megkönnyítik munkánkat.

Víz

A balkonnövények többségének jó a vezetékes víz, persze a legjobb az esővíz lenne, melynek összegyűjtése valljuk meg őszintén egy "aligbalkonon" nehezen megoldható. A vízkeménységre ügyelnünk kell, mert ha 20° nk felett van, akkor vízlágyító szerről kell gondoskodnunk. Ugyanez vonatkozik a mész-érzékeny növényekre, mint például a citrusfélék vagy a rododendron, mert megsárgulhat a levelük, bimbóhullás léphet fel.
És a titok, amely ausztriai és német utazásaink egyik leggyakoribb visszatérő kérdése, hogy lehetnek olyan gyönyörűek az erkély és balkonvirágok szomszédainknál? Nos az öntözés kérdése itt is döntő: a mai kereskedelemben már kaphatók a kifejezetten balkonöntözésre kitalált szettek, elhelyezésük egyszerű, és megoldja általános öntözési problémáinkat, akár szabadság idejére is.

Növényválasztás

A tavasszal virágzó növények közé soroljuk a sáfrányt, hóvirágot, az illatos jácintot, nárciszt és tulipánt. Ezek a növényfajok jól összeültethetők: pl. gyöngyike, tulipán, vagy árvácska és százszorszép. Nyáron virágzó növények a begónia, a körömvirág, a margaréta, a bársonyvirág, és a verbéna. Késői virág a törpe őszirózsa, a kikerics, a krizantém, a varjúháj, a hamvaska, a szalmagyopár és a koleusz. Beszélnünk kell az illatos növényekről is. Friss virágillatú a muskátli, a rezeda, az ibolya, és a levendula. Fűszeres illatú a cipruska és persze a fűszernövények, mint például a menta és a citromfű. Este illatoznak a violák, csodatölcsérek és az angyaltrombita. És egy fontos dolog, vannak növényeink között természetes szúnyogriasztó hatásúak: pl. a hárfacserje, a ruta és a paradicsom.

Tápanyag-utánpótlás

A földbe ajánlunk belekeverni a lassan ható műtrágyát: pld. Osmocote-t. A Substralnak van olyan növényápolószere, melyet a balkonnövényekre fejlesztettek ki. Található a kereskedelemben kifejezetten muskátli és petúnianevelést segítő tápoldat is.

Biztonsági kérdések

A kúszónövények a nem megfelelően bevakolt falakat károsíthatják, törmelék hullhat le. A balkonládák felszerelése, korláton való rögzítése is fontos. Kész ládatartó szettek kaphatóak, az állítható ládatartó igazán praktikus dolog. Figyeljünk arra, hogy a nehéz edények, például cserép vagy terrakotta különösen stabil tartókat, és rögzítőelemeket igényel. Jó időben felkészülni a lefolyó öntözővíz elleni védekezésre.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: erkély, balkonkert

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Erkélyek, balkonok lakberendezése

Egy lakásnak nemcsak az értékét növeli egy erkély, balkon vagy terasz, hanem a komfortját is. Sajnos sokan raktárnak használják, ami az utcáról nézve elég lehangoló látványt nyújt, de ez ellen...


Erkélykorlátok

Az erkélyek teraszkorlátai nemcsak biztonsági célokat szolgálnak, hanem e mellett esztétikailag is igazodnak az épületek egyedi jellegéhez. Az újabbak igényes szakipari termékek, amelyek külső...