Erkély- és balkonkertek

A balkonnövények elsősorban a városi emberek kertjeként jellemzőek. Sokaknak a balkonvirágokról elsősorban az ausztriai házak színpompás virágerdői jutnak eszükbe. A balkon kínálta lehetőségek természetesen zárosak, de itt is vonzó, érdekes lehetőségek állnak rendelkezésünkre, hogy kerttel nem rendelkező lakásunkat díszesebbé varázsoljuk.

Balkonunk, teraszunk kivirágozatásánál két döntő szempontot kell figyelembe vennünk: a fény- és szélviszonyok, illetve a rendelkezésre álló hely. Továbbá el kell döntenünk, hogy az egynyári növényekre helyezzük a hangsúlyt, vagy az évelő fajtákat részesítjük előnyben. Kora tavasztól késő őszig színpompás virágok állnak rendelkezésünkre, hogy beültessük növényládáinkat, dézsáinkat. A balkonok égtájak szerinti csoportosítása megkönnyíti a növények kiválasztását. Természetesen a legideálisabb az árnyékmentes déli fekvés, de sok olyan növénycsoport van, amely szereti és tűri a félárnyékot vagy akár a teljes árnyékot is.
Napfényigényes növények, pl. a leander, a hibiszkusz - ezek átteleltetésre is szorulnak -, a hajnalka, a begónia, a muskátli, a törpe lobélia, a sereglonc, a záporvirág, a dália és dorottyavirág. Fényszegény helyre ajánlott növények: a meténgfajták, a tiszafa, az angyaltrombita, a futómuskátli, a sarkantyúka, a bohócvirág, a fukszia és a begónia.

Tartóedények

Fontos, hogy milyen típusú edényt, dézsát vagy ámpolnát választunk, mert azok nem csak tartók, hanem egyben díszítőelemek is. Lehetnek, egyszerű műanyag edények, bár manapság már ebben a csoportban is sokféle szín és forma megtalálható. A műanyag minőségétől függ, hogy mennyire tartósak és főleg mennyire fagyállóak. A klasszikus cserép is örök sláger, az utóbbi időben a mediterrán hangulatú terrakotta edénycsaládok kerültek előtérbe, bár ezek nem a legolcsóbb árkategóriába tartoznak. Szépek a fadézsák, melyeknél ne felejtsük el megkérdezni, hogy kültéri használatra kezelték-e valamilyen védőszerrel. A választék néhány éve kibővült a fémedényekkel, amelyeknél fontos tudni, hogy védőréteggel kell kibélelni őket, nehogy a növényekre káros anyagok mosódjanak a virágföldbe.
A tartóedények egy másik vállfaja az ámpolna, itt is rendkívül széles választékot találunk a természetes anyagoktól (nád, gyékény, fűzfa) a kombinált fém-műanyag változatokig. Igen nagy választékot kínálnak ebben a növénycsoportban is: ausztrál százszorszép, csüngő petúnia, hópehelyvirágú bakopa, legyezővirág, futómuskátli. A virágtartók kiválasztása egyéni ízlés dolga, de ne felejtsük el, a növények számára nem a külcsín, hanem az ültetőföld a legdöntőbb. Az ültetőedények kiválasztásánál fontos az edény alján lévő vízelvezető nyílás, melyen kifolyhat a felesleges öntözővíz, ezzel akadályozzuk meg a pangó víz kialakulását, a gyökerek elrothadását. A balkonládák különböző hosszúságban kaphatók. Mélységük a döntő (legalább 15 cm legyen), szélességük azért fontos, mert itt dől el, hogy egysoros vagy többsoros, esetleg összeültetett növényeket szeretnénk majdan.

Ültetőföld

Az, hogy milyen típusú földet, földkeveréket választunk, befolyásolja a növényválasztást, az esetleges növény-összeültetést. A savanyú kémhatású talajt kedveli például a hangarózsa, hortenzia, rododendron és az azálea. Az általános virágföldben magas a tőzeg aránya, mely jó víztartó képességű, alacsony sótartalmú. Hátránya, hogyha kiszárad, csak komoly vízbeeresztéssel lehet pótolni az elveszett folyadékot (pl. a cserepet teljesen vízbe kell meríteni órákon át). A kertészetekben, kertészeti áruházakban már lehet kapni kifejezettel balkonföldeket, muskátli- és petúniaföldet, melyek jelentősen megkönnyítik munkánkat.

Víz

A balkonnövények többségének jó a vezetékes víz, persze a legjobb az esővíz lenne, melynek összegyűjtése valljuk meg őszintén egy "aligbalkonon" nehezen megoldható. A vízkeménységre ügyelnünk kell, mert ha 20° nk felett van, akkor vízlágyító szerről kell gondoskodnunk. Ugyanez vonatkozik a mész-érzékeny növényekre, mint például a citrusfélék vagy a rododendron, mert megsárgulhat a levelük, bimbóhullás léphet fel.
És a titok, amely ausztriai és német utazásaink egyik leggyakoribb visszatérő kérdése, hogy lehetnek olyan gyönyörűek az erkély és balkonvirágok szomszédainknál? Nos az öntözés kérdése itt is döntő: a mai kereskedelemben már kaphatók a kifejezetten balkonöntözésre kitalált szettek, elhelyezésük egyszerű, és megoldja általános öntözési problémáinkat, akár szabadság idejére is.

Növényválasztás

A tavasszal virágzó növények közé soroljuk a sáfrányt, hóvirágot, az illatos jácintot, nárciszt és tulipánt. Ezek a növényfajok jól összeültethetők: pl. gyöngyike, tulipán, vagy árvácska és százszorszép. Nyáron virágzó növények a begónia, a körömvirág, a margaréta, a bársonyvirág, és a verbéna. Késői virág a törpe őszirózsa, a kikerics, a krizantém, a varjúháj, a hamvaska, a szalmagyopár és a koleusz. Beszélnünk kell az illatos növényekről is. Friss virágillatú a muskátli, a rezeda, az ibolya, és a levendula. Fűszeres illatú a cipruska és persze a fűszernövények, mint például a menta és a citromfű. Este illatoznak a violák, csodatölcsérek és az angyaltrombita. És egy fontos dolog, vannak növényeink között természetes szúnyogriasztó hatásúak: pl. a hárfacserje, a ruta és a paradicsom.

Tápanyag-utánpótlás

A földbe ajánlunk belekeverni a lassan ható műtrágyát: pld. Osmocote-t. A Substralnak van olyan növényápolószere, melyet a balkonnövényekre fejlesztettek ki. Található a kereskedelemben kifejezetten muskátli és petúnianevelést segítő tápoldat is.

Biztonsági kérdések

A kúszónövények a nem megfelelően bevakolt falakat károsíthatják, törmelék hullhat le. A balkonládák felszerelése, korláton való rögzítése is fontos. Kész ládatartó szettek kaphatóak, az állítható ládatartó igazán praktikus dolog. Figyeljünk arra, hogy a nehéz edények, például cserép vagy terrakotta különösen stabil tartókat, és rögzítőelemeket igényel. Jó időben felkészülni a lefolyó öntözővíz elleni védekezésre.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: erkély, balkonkert

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőhídmentes erkélyek

Hőhidak olyan helyen fordulnak elő egy épületen, ahol magasabb hővezető képességű anyagok szakítják át az egyébként alacsony hővezető képességű külső épületelemet. Nevezhetjük ezeket az anyag által...


Télikertek

A különféle kialakítású télikertek első látásra többé-kevésbé hasonlítanak egymásra, ám valójában a használatukból adódóan mégis jelentősen különböznek. Ez részben a kialakításuknak és a...