Fapadló foltozása

1A hajópadló újra divatba jött, de mivel ez többnyire fenyőfából készült deszkák alkotják, a felületük elég sérülékeny. A használat során előfordulhat, hogy a deszkák széle kitöredezik, vagy behasad. E hibák természetesen a régi, teljesen kiszáradt padlódeszkáknál gyakrabban fordulnak elő, ám a pár éve lerakott padlóknál is előfordulhat, ha nem volt kellően "megállapodott" és száraz a lerakott faanyag, s az "akklimatizálódására" sem fordítottak sok figyelmet. Az ilyen sérült végű deszkákat célszerű azonnal kijavítani, különben tovább romlik az állapotuk, és egyre nehezebb lesz a kijavításuk is.

A javítás elvileg viszonylag egyszerű; a sérült deszkavéget "amputálni" kell, s helyébe megfelelő "protézist" erősítve orvosolhatjuk a sérülést. A dolog valójában ennél némileg bonyolultabb, hiszen a 2sérült deszkát nem emelhetjük ki a többi közül. A párnafára erősített deszka végén levő sérült részt ferdén húzott vonallal határoljuk le, majd a sarkán fúrjuk ki az éltől kb. 10 mm-re (1), hiszen nem tudjuk, hogy a padlódeszka melyik oldalán van csap és melyiken hornyolt. A lyukból kiindulva lyukfűrésszel már könnyű kivágni a hibás deszkavéget, ám arra vigyázzunk, hogy szomszédos deszka csapját ne vágjuk át. A darab kivágását vésővel fejezzük be, és igyekezzünk kifeszíteni a sérült darabot.
Ha a deszkavég sarka törött, könnyű felismerni, hogy melyik oldalán van a csapja. Ez lehetőleg a hosszabb oldalára essen, hogy könnyen le tudjuk vágni. Így ugyanis már könnyen kiemelhetjük a 3fapadló végét. Következő feladat, hogy a csonkolt padlódeszka ferde bütüjébe aljazást véssünk (2). Mélysége maximum az anyagvastagság fele, szélessége pedig legalább 12 mm, de inkább több legyen. Az sem árt, ha az oldalát alámetszetten véssük ki, mert ezzel is elősegíthetjük, hogy a pótlás szilárdan a helyén maradjon.
A lyukba illő darabot lehetőleg hasonló erezetű padlódeszkából szabjuk ki. A ferde élnél hagyjunk kellő rátartást, és az aljazás levésése (3) után csiszoljuk be pontosan a helyére. A hornyolt rész alján véssük le a felesleget, különben nem tudjuk majd helyére illeszteni a padlódarabot. Ha a darab már szorosan illeszkedik a helyére, akkor vízálló faragasztóval bőven kenjük be az aljazásokat és a nyílások oldalát, 4majd nyomjuk helyére a pontosan méretre csiszolt padlódarabot. Az esetelegesen kitüremlő ragasztót azonnal töröljük le, és nehezékekkel megterhelve hagyjuk megkötni. Utána már csak szintbe kell csiszolnunk a javított padlórészt (4), amit portalanítás után az eredeti bevonattal azonos anyaggal impregnáljunk.
Ha jól választottuk ki a pótláshoz használt faanyagot, a javítás alig fog látszani. Ha nagyon mély, és nagyobb felületű sérülést szeretnénk a padlón eltüntetni, akkor érdemesebb a két párnafa közötti hosszú deszkarészt kiemelni, és a fentihez hasonló módon beerősített deszkával helyettesíteni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fapadló, padló

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Előszobaszőnyegek

Az előszoba burkolata – a gyakori mozgás miatt – nagy igénybevételnek van kitéve. Ebből következik, hogy a burkolatként magas kopásállóságú padlót kell választanunk. Ennek típusát az egyéni...


Javítható parketta hibák

A közkedvelt faparketta számos előnye mellett érzékeny a karcokra, anyaga pedig idővel összeszárad, és a lécek között kisebb-nagyobb rések keletkeznek.