Vezeték nélküli rádiófrekvenciás fűtésvezérlés

Napjainkban az emelkedő fűtési költségek, a növekvő komfort igény megköveteli az épületek egészét tekintve gazdaságos és az épületrészek, helyiségek, lakások tekintetében egymástól függetlenül vezérelhető fűtési rendszerek kiépítését. Az épületek fűtési zónákra osztására és a zónák egymástól független vezérlésére ma már kiforrott megoldások állnak a felhasználók rendelkezésére. Célunk, hogy a megfelelő időben, a megfelelő helyen, a megfelelő hőmérsékleti értéket tudjuk beállítani.

Miért a rádiófrekvenciás megoldás?

Új építésű épületekben a zónaszabályzás kialakítása vezetékes módszerrel anyag és munkaigényes feladat. Meglevő épületeknél a védőcsövek elhelyezése falbontást igényel, ez bonyolultabb megoldás, nem beszélve a kellemetlenségekről. Az RF termosztátok és RF rendszerelemek ára magasabb mint a hagyományos vezetékes típusoké. Mégis hosszú távon megéri a beruházás, mert:
- időt és költségeket takaríthat meg a felhasználó,
- elfelejtheti a munkák során elmaradhatatlan zaj, por és egyéb kellemetlen hatásokat.
Általánosságban elmondható, hogy egy RF rendszer kiépítésének átlagos megtérülési ideje 2-4 év, de ez a szám nagy mértékben függ a beépítés előtti állapottól.

RF termosztátok :

Tekerős RF termosztát alkalmazása
Az egyszerű, időprogram nélküli "tekerős" RF szobatermosztátnak csak alapjel állítási lehetősége van. Időprogrammal nem rendelkezik, telepítése esetén minden hőmérsékleti alapjel változtatást manuálisan kell végrehajtani. Alkalmazható kazánvezérlésre, zónaszelep vezérlésre, elektromos fűtés vezérlésére. Az alábbi ábra egy 2 zónás zónaszelepes alkalmazást mutat be.

Programozható RF termosztát alkalmazása
Elég egyszer beírni a heti programot és a termosztát ennek megfelelően állítja be a kívánt hőmérsékleti értékeket a hét minden napján. A kijelzőn a hőmérsékleti értéktől kezdve a kazán visszajelzésig minden fontos információ látható.

Programozható, kétzónás RF termosztát
Két egymástól független fűtési zónának képes időprogramot biztosítani. Az a zóna, amelyben a termosztát fel lett szerelve, a termosztát belső hőmérséklet érzékelője alapján is szabályozható, a másik zónában pedig biztosítani kell RF hőmérséklet érzékelőt, a zóna hőmérsékleti adatának begyűjtéséhez. Ilyen esetekben két zónánként elég 1 db RF termosztát telepítése az időprogram eléréséhez.

RF keverőszelep vezérlő termosztát
Egyes fűtési rendszerekben - pl. radiátoros és padlófűtéses kör együttes alkalmazása esetén - elvárás a radiátoros körök miatt a magasabb kazán előremenő hőmérséklet. Ilyen esetben a padlófűtéses körök vízhőmérsékletét az előremenő magasabb hőmérsékletű és a visszatérő alacsonyabb hőmérsékletű vízének keverésével állítjuk elő. A keverést RF keverőszelep vezérlővel is megoldhatjuk. A keverőszelep vezérlő a szelep pozícióját az RF termosztáttól kapott helyiség hőmérsékleti jel alapján állítja be.

Hazánkban egyre nagyobb az érdeklődés az előbb említett RF megoldások iránt. Azok csökkenő árai és a társadalomban jogosan növekvő komfortigény jelentős fellendülést ígér a vezeték nélküli szabályzási megoldások piacán.


Honeywell Szabályozástechnikai Kft.
Épületgépészeti szabályozástechnikai termékek

Telefon (+36-1) 451-4300
Fax (+36-1) 451-4343
www.honeywell.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tartsuk bent a meleget

A tavalyi télen a magyar családok 40%-a havi 30 ezer forintnál is többet költött fűtésre, 15%-uk pedig 45 ezer forint feletti fűtésszámlát volt kénytelen otthona melegére költeni. Ennek...


Nyaralófűtés

Mennyiben különbözik egy alkalmilag használt nyaraló fűtése egy családiháztól vagy lakástól? Sokban, és alapvetően. Az állandó fűtési megoldásoknál első helyen szerepel a gazdaságosság, hiszen...