Esőcsatornák jégmentesítése

2014-01-29 09:07:59 | Módosítva: 2014-01-29 10:30:39

Az időjósok szerint a következő hét elég csapadékosnak ígérkezik, ami hóval és jegesedéssel jár. Ez pedig nemcsak a járdákon és az utakon okoz lefagyá­sokat, a megolvadó hó olvadékvize az esőcsatornákban is jégdugókat okozhat. A képződő jégcsapok akár balesetek előidézője is lehet, a beázások okozta épületkárokról már nem is beszélve. E következményeket az ereszcsatornák időszakos és kontrolált fűtésével lehet megelőzni. E célra lettek kifejlesztve a speciális fűtőkábelek, amelyeket az ereszcsatornákba kell elhelyezni, és elektromos árammal táplálva felolvasztják a csatornavályúban csordogáló és ott megfagyó vizet.


Állandó ellenállású fűtőkábelek

Az állandó ellenállású fűtőkábel egy nagy ellenállású vezeték, amely hálózati feszültségről táplálva felmelegszik, és kalkulált teljesítményével képes jégmentesíteni a környezetében lévő esővíz-elvezetőket. A beépítendő teljesítményt a csatorna mérete határozza meg. A fűtőkábel megállapított és beépítendő teljesítménye általában 200 W/m2. Az állandó ellenállású fűtőkábelek terhelhetősége esőcsatornában maximum 20 W/m, így 1 méter normál méretű csatorna fűtéséhez 2 m fűtőkábel beépítésére van szükség.

A vízszintes csatornákban már felolvasztott olvadékvíz elvezetése is fontos, amit a függőleges ejtőcsatornák fűtésével lehet biztosítani. Ezt vagy az ejtőcsövek kifolyóinak végéig, vagy a föld alatt kiépített csapadékvíz elvezetések esetében a fagyhatárig nyúló fűtőkábelek beerősítésével lehet megoldani.

Az állandó ellenállású fűtőkábelek fektetésekor fokozottan kel ügyelni arra, hogy az egymás mellett vezetett kábelek ne érjenek egymáshoz. Az egymással érintkező kábelek felületi hőmérséklete ugyanis négyzetesen emelkedik, ami megolvaszthatja a fűtőkábelek PVC köpenyszigetelését. A fektetéskor ezért szükséges a távtartó idomok alkalmazására, amelyekkel biztosítani lehet a fűtőkábelek egymás melletti biztonságos távolságát. A körülbelül 10 cm-es kábeltávolság nem csak a túlmelegedést akadályozza meg, hanem a bevitt teljesítmény felületi eloszlását is egyenletessé teszi.

Rövidebb szakaszokra, tetőösszefolyókra önszabályozó fűtőkábel is használható. Az ilyen kábelek speciális tulajdonsága, hogy a külső hőmérséklet függvényében változtatja a teljesítményét. Minél hidegebb a külső környezet hőmérséklete, a kábel annál nagyobb teljesítménnyel fűt, ha pedig emelkedik a hőmérséklet, a kábel fűtőteljesítménye automatikusan csökken. Ezt a kábelek speciális polimer magjának anyagszerkezete teszi lehetővé, amely a külső hőmérséklet hatására változtatja a vezetőképességét, a hőmérséklet változásának hatására csökkenti, növeli, vagy akár meg is szünteti a tápáram vezetését. Az önszabályozó fűtőkábelek tetszőleges hosszúságúra szabhatók, a tápkábel csatlakoztatására pedig zsugorcsöves összekötő készlet szolgál.

A beépített fűtőkábelek vezérlése termosztátokkal lehetséges. A hőmérséklet és a nedvesség együttesen érzékelt hatása alapján történő szabályozással lehet a kábelek fűtését vezérelni. A csak hőmérséklet érzékelésével vezérelt csatornafűtések száraz hidegben is működnek, amit ilyen esetekben manuálisan kell ki-, illetve bekapcsolni. A nedvesség és a hőmérséklet együttes érzékelésével teljesen automatikusan, csak a fagyveszély kialakulásakor kapcsolódnak be a fűtőkábeleket.

A fűtőkábelek beszerelésekor általában a kábelek nem vághatók el, nem hosszabbíthatók és nem keresztezhetik egymást. A kábelek szigetelési ellenállását és ohmikus ellenállását a beszerelésük előtt és után is meg kell mérni. A szereléshez általában szerelési útmutató is tartozik, ennek ellenére az ilyen fűtőrendszerek kiépítését célszerű szakemberre bízni, aki garanciát vállal a beépítés és a működés szakaszerűségére is.


Az ereszcsatornákba helyezett fűtőkábelek megfelelő távolságát távtartókba erősítve kell biztosítani


Az automatikus működésű csatornafűtéshez megfelelő érzékelő egység és vezérlés szükséges


A csatornafűtés egységcsomagban is beszerezhető


Az önszabályozó fűtésű kábelek hatékonyságát speciális anyagszerkezetük biztosítja


A manuális vezérlőegységgel csak a fűtőszálak hőmérséklettől függő bekapcsolása lehetséges


Az automatikus vezérlőegység a csatorna érzékelője alapján a nedvességtől és a külső hőmérséklettől függően kapcsolja be a fűtőkábeleket

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Téli munkák a kertben és a ház körül

A téli időjárás elég élesen elkülöníthető a többi évszaktól, így jellegzetes problémákat okoz. A havazás, a jegesedés, a rendszeres olvadás és visszafagyás számos megoldandó gondot okoz a ház...


Felelősek vagyunk járdánkért

Szinte egyik pillanatról a másikra köszöntött be a tél: nemrég még kiskabátban szaladgáltunk, a napokban pedig az ország jelentős területére hó hullt. Ilyenkor minden családi ház tulajdonosnak...