Kis helyiségek is tagolhatók

Térelválasztók

2010-04-30 21:51:35 |

A térelválasztás minden otthonban szükségessé válhat. Igény lehet rá életmódváltozás, a család összetételének megváltozása, vagy új berendezési koncepció miatt. Az egyes funkciók különválasztására sokféle és izgalmas módot találhatunk a lakás minden egyes helyiségében.

Előszoba

Az átlagos magyar lakásviszonyok között az előszoba kicsi alapterületű - sőt pár helyen az újépítésű társasházakban nincs is. Ennek ellenére szükség lehet térelválasztók használatára. Ha túl hosszú az alapterület, nyugodtan kettéosztható. Ez az elválasztás lehet függöny, paraván vagy valamilyen bútor. Így nemcsak a látvány lehet izgalmasabb, hanem funkcionálisan elkülönülhet például az öltözés és a ruhatárolás vagy a különböző mérőórák-, kazán- és takarítószeres szekrények egysége a valódi fogadótértől.
Ha rögtön a nappaliba lépünk mindenképp létre kell hozni leválasztott előteret. Semmiképp sem jó, ha az ülőbútorról a levetett cipőket, kabátokat láthatjuk. Ilyen esetben maga az előszobai tárolóbútor lehet a térelválasztó, melynek látványosra tervezett hátoldala, tv falként, könyvespolcként funkcionálhat.

Konyhas

A konyha és az ebédlő közötti beépített szekrény ebben az egyterű lakásban a gardrób funkcióját is ellátja.Nagyméretű konyháknál van módunk funkció szerinti térelválasztásra. Érdemes a főzés és az étkezés helyét elkülöníteni. Szolgálhat erre alacsony parapetfal, amit jó megoldás reggelizőpulttal összekötni. Az utóbbi időkben divatossá vált konyhasziget is igen látványos és praktikus térelválasztó lehet. Ezek a részben magasított elemek azért is jók, mert eltakarhatják a konyhai munka nyomait.
A nappalival egy térben lévő konyhánál az ilyen térelválasztás pedig alapkövetelmény. A konyhában semmiféleképp sem tanácsos textilből vagy más, nehezen tisztítható anyagból készült térelválasztót használni, mert ezzel megnehezítjük a helyiség tisztántarthatóságát. Alkalmazhatunk viszont eltolható fa- vagy üvegfalat, esetleg bútort, például tálalószekrényt.

A kanapé egyszerű térbefordításával zárták le a nappali beszélgető részét, mögötte a dolgozósarok.Nappali

Már a hely általában nagy alapterületéből adódóan is számtalan lehetőség van a tér tagolására, amire a funkcionális összetettség okán gyakran szükség is van. Leggyakoribb funkciók - melyek bátran külön is választhatók - a társalgó, tv néző hely, a számítógép, az esetleges étkező, az olvasósarok.... A tér adottságaitól (alapterület, nyílászárók helye és mennyisége, bútorok mérete stb.) függően változhatnak a lehetőségek.
Legegyszerűbb az alacsony bútordarabok térbefordításával kijelölni az adott nyugalmi területet úgy, hogy minden jól megközelíthető maradjon. Ha ez a térbeállított darab a kanapé, próbáljuk meg érdekessé tenni a háttámláját. Lehet, hogy elegendő egy különleges takaró is, de igazán látványos akkor lesz, ha konzolasztal vagy alacsony polc kerül mögé. Ha Az ebédlőt nappalitól elválasztó szekrényben létrehozott fülke biztosítja a fény szabad áramlását.íróasztal is helyet kap a család központi életterében, mindenképp védett helyre kell állítani, hogy a munkavégzést ne zavarja más tevékenység, illetve fordítva; pl. a számítógép monitor villogása is kellemetlen lehet a tv nézésnél. Az ilyen jellegű elkülönítésre kiváló lehet bármilyen könyvespolc, akvárium, nagyméretű növények, de megoldást jelenthetnek könnyedén mozdítható függönypanelek és hagyományos paravánok is.
Építhetünk fix térelválasztót, ami sokkal alaposabb megfontolást igényel. Jobban befolyásolja a helyiség fényviszonyait és utólag nem változtatható. Alkalmazhatunk üvegfalakat is (nem a szokványosnak mondható üvegtégláról van szó). Ezek edzett üvegből készített színezett, savmaratott vagy homokfúvott üvegek. Használhatjuk azt a változatát is, amikor két üveglap közé tapéta, kép esetleg textil kerül.

Egyszerű, olcsó, látványos a függöny alkalmazása. Ebben az esetben a legdivatosabb, zsinóros változatát látjuk.Hálószoba

Itt ritkán van szükség térelválasztásra az általában kis alapterület miatt. Ha viszont háló-gardrób téregyüttesről beszélünk, akkor már vannak lehetőségek. Nyitott-szekrényes gardróbnál mindenképp biztosítani kell a takarást, ami nem akadályozhatja a megfelelő hozzáférhetőséget. Ebben az esetben az épített fix fal a legpraktikusabb. Ez lehet falazott vagy szerelt szerkezet, de akár a gardróbszekrény hátoldala is. Hangulati elemként egyébként bármely hálószobában jól mutat a stílusához illő paraván. Helye és mérete tetszőlegesen változtatható.

Fürdőszoba

A pengefallal elkülönített wc-t egy lépcsőfokkal magasabbra is emelték, így még jobban elkülönül a fürdőszoba többi részétől.A fürdő általában szintén kis alapterületű mégis javasolt a térelválasztó használata. A fürdőbe kerülő wc-t praktikus épített fallal elkülöníteni. A fal ugyan helyet foglal, de megszünteti a kiszolgáltatottság érzését. Ügyes tervezéssel akár épített polccá is kiképezhető, amellyel sok tárolóhelyet nyerhetünk. Térelválasztó-falra szerelhetjük akár a mosdókagylót is, ami helytakarékos megoldás. Ugyanígy használhatjuk az épített zuhanyfalat vagy a kazán és a mosógép takarását.

Lapunk 2006/2-es számában már szóltunk a térhatárolás olyan lehetőségeiről, mint a dobogó, álmenyezett, galéria és a burkolatváltás. Bármely térkijelölő megoldással otthonunk szebb, barátságosabb és működőképesebb lehet. Találjuk ki leleményesen és tegyük minél látványosabbá!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Draveczki Julianna


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csináld magad gipszkartonból

MESTER+Sokan úgy tartják, hogy a gipszkartont kifejezetten az öntevékeny barkácsolóknak találták ki. A könnyű súlyú építőanyagot sok helyen megvásárolhatjuk, személyautóval hazavihetjük, és...


Térelválasztás függönnyel

A függönyök ugyan lakás ablakainak kellékekként használatosak, ám számos egyéb célra is dekoratívan alkalmazhatók. Ez az anyaguktól is függ, amelyeket kreatívan megválasztva a lakás...