Fényáteresztők és nagyon dekoratívak

Üvegtéglák

2012-05-15 20:39:45 | Módosítva: 2012-05-15 20:39:45

Általában különleges és exkluzív ­építőanyagnak tartják az üveg­téglát, ám gyakran mégis lemondanak az alkalmazásáról, mert idegenkednek a beépítésének a nehézségeitől. E különleges építőanyag egyedi esztétikájának érvényesítéséhez ráadásul kreatív fantázia és kellő anyagismeret is szükséges. Cikkünkben ezért az üvegtéglák egyedi tulajdon­ságainak, beépítésének ismertetésén túl néhány meggyőző alkalmazási példával is szolgálunk.

Ezeket a különleges építőanyagokat speciálisan kialakított, üreges formára présöntött kvarcüveg féldarabok alkotják. Anyaguk színezetlen, illetve színezett lehet, a darabok üreges homloklapja pedig belülről esetenként és gyártóként különlegesen mintázott. Ennek köszönhető a különféle üvegtéglák egyedi jellege. A préselt üvegidomokat párosítva hegesztéssel egyesítik, és az anyag lehűlése közben az üvegtéglák belsejében légritka tér alakul ki. Ennek köszönhető az üvegtéglák kiváló hő- (2,9 K/m2) és hangszigetelő tulajdonsága (40-50 dB). Hang- és hőszigetelésük így akár 45 cm vastag téglafaléval azonos mértékű annak ellenére, hogy az üvegtéglák csak 8-10 cm vastagságúak. Az sem lényegtelen, hogy a fényt akár 92%-ban átengedik, bár a színezett anyagúaknál ez csak 60-70 %. Viszont egyik sem teljesen átlátszó, csupán sejtelmesen áttetsző. Dekoratív hatásuk miatt a belsőépítészetben gyakran, és kreatívan alkalmazhatók, mivel esztétikai hatásuk különleges.

Az üvegtéglák homloklapjai simák, oldalai viszont homorúak, fehér és érdes bevonattal ellátottak. Ez egyrészt optikailag előnyös, mert a homloklapokról behatoló fény e felületekről visszaverődik, másrészt a szemcsés bevonat eltakarja a téglákat egymáshoz kapcsoló kötőanyagot, és ezeknek egyben optimális tapadást is biztosít, továbbá az egyéb szerkezeti rögzítő elemeket is láthatatlanná teszi. Erre azért van szükség, mert a sima üveghez nem köt még a speciálisan e célra készült készbeton sem, és e bevonat lehetővé teszi, hogy téglafalazatba akár egyenként is szilárdan beépíthetők legyenek e fényáteresztő elemek.

Az üvegtéglák mérete általában 19x19x8 cm, ám a feles méretűeken kívül gyártótól függően más méretű üvegtéglák is beszerezhetők. Sőt különleges, egyik oldalukon simán kialakított ún. sarokidomok is kaphatók, amelyekkel a falak véglezárása ideálisan alakítható ki. A különféle gyártók általában a mintázatuk szerint fantázianevekkel ruházzák fel a termékeiket, amelyeket a fehér - azaz színezetlen - üvegen túl egyedi színekben is gyártanak. A színek és mintázatok a gyártókra jellemző „stílusjegyek”, amelyeket változatosan lehet variálni a különféle egyedi kivitelezésű falazatoknál.

Az üvegtéglák fényáteresztő képessége miatt ezeket az építőelemeket ideálisan megválasztott helyekre, különféle variációkban és felületi méretben beépítve, részben vagy teljesen kiválthatók a mesterséges fényforrások, és így a világítási költségek is csökkenthetők. Beépítésük többféle módon is lehetséges.

Habarcsba ágyazott falazatok

Az üvegtéglák legelterjedtebb beépítési módja a habarcsba ágyazott rögzítés. Összefüggő felületű falaknál az üvegtéglákat hálóba rakva szokás beépíteni. Az így kialakuló falazatot a téglák közé beerősített 6-8 mm átmérőjű, horganyzott felületű acélrudak habarcsba ágyazásával kell megszilárdítani. A rudak ne érjenek a téglákhoz, és 8-10 cm mélyen az alapba, illetve a felső záró falazatba mélyítve helyezendők el. Azt azonban tudni kell, hogy az üvegtéglákból teherhordó fal nem, csak válaszfal építhető. Ráadásul a magasabb falak felrakásához hagyományos habarcsot használva – annak lassú kötése miatt – az üvegtégla sorok megrogyása csak úgy kerülhető el, ha naponta csak egy-két sort építenek be. A teljes magasságú falak ezért több nap alatt húzhatók fel.

A speciális, magas minőségű üvegtégla habarcs használatával azonban elkerülhető a kötőhabarcs megsüllyedése, és akár egy nap alatt is felhúzhatók még a nagyobb felületű üvegtégla falak is. Az egyenletes fugahézagok üvegtégla keresztekkel biztosíthatók, amelyek a falban hagyhatók, csak a kiálló végüket kell letörni. A fugahézagokat viszont soronként azonnal azonos mélységben ki kell kaparni, hogy a fugaanyag megfelelő méretű lehessen. A fugázáshoz flexibilis fugázók használata ajánlott.

Választható olyan megoldás is, amely ún. Vitrea rendszerben, azaz különféle méretű és színösszetételű blokkokba rögzített üvegtéglákból áll, melyek adott méretű falnyílásokba erősíthetők. Az ilyen üvegtégla blokkok Block-Lock rendszerű változataiba különféle méretű bukóablakok is előre beépítettek, így a szellőzés problémája, és az üvegblokk beépítése is könnyen megoldható.

Binario műanyag keretrendszer

Előnye, hogy ezzel bármilyen üvegtégla formáció gyorsan építhető fel. Lényege, hogy a PVC műanyag keret teljesen körülveszi és rögzíti az üvegtéglákat, bár acél tartórudak behelyezésére, és betonhabarcsos kiöntésre is szükség van, ám szükségtelen a fugázás. A keretrendszer fehér, szürke és fekete színben szerezhető be, és íves vagy egyenes, valamint külső és belső falak kialakítására is alkalmas. Tökéletes felületkiképzést és önhordó, de nem teherhordó szerkezetet biztosít a rendszerelemek szabályos kiosztása révén. Esztétikus és gyors megoldás akár saját kezű üvegtégla falazatok kialakításához, még íves formában is.

Elegáns keményfa keretezés

Igényes külső megjelenést és gyors üvegtéglafal kialakítást tesz lehetővé a Wallkit keretrendszer. A keret horizontális, hosszában hornyolt tartólécek és függőlegesen a téglák közé erősíthető fazonos válaszlapok alkotják. Az elemeket rejtett, csavarokkal rögzített vasalatok fogják szilárd egységbe. Ez a keretrendszer könnyen összeállítható, amelybe az üvegtéglákat külön nem szükséges rögzíteni. Ebből adódóan vissza is bontható a falazat, és akár más, módosított formában és helyszínen újra felhasználható, ám csak egyenes falak készítését teszi lehetővé.

„Metál” keretes üvegfalak

Ez a gyorsbefogós keretrendszer hasonló az előbbihez, csak az elemei extrudált légkamrás alumínium profilok, amelyek elemeit szabadalmaztatott rögzítő rendszerrel lehet szilárd tartókeretté formálni. A profilok felületkezelése eloxált, illetve porszórt bevonatú, és az üvegtéglák keretbe rögzítéséhez ragasztóanyag sem szükséges. Ez az üvegtégla befogó keretrendszer is csak egyenes falak kialakítására alkalmas, a felületkikészítése viszont a sima felületű takarólapokkal ún. HiTech megjelenést biztosít a kész üvegfalnak, amelynek él-lezárásánál a hosszú oldalborító elemek feleslegessé teszik a különleges sarok kiképzésű üvegtéglák alkalmazását.

Különféle alkalmazások

Az üvegtéglák könnyen beszerezhetők, és hogy a fent említett beépítési módok közül melyik felel meg a saját céljainkra, azt számtalan körülmény befolyásolja. Díszítő elemként esetenként elég néhány darab is, ám a nagyobb felületű falak kialakításakor ajánlatos a szakember véleményét is kikérni az ideális funkció, és dekoratív hatás elérése érdekében.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Akril festékek

Az akrilgyanta kiváló tulajdonságait a festékipar már régebben felfedezte. Művészfestékként éppen úgy ismertek, mint a körömdíszítő szakmában, de a bútoriparban az épület- és ­járműfestésben, sőt...


Karácsonyi készülődés - Díszítés

A karácsonyi kirakatok megjelenésekor rádöbbenünk, hogy megint eltelt egy év. Most megint a készülődés, várakozás, tervezgetés és a vásárlás ideje következik. A nem túl fényes gazdasági helyzet...