Öngyógyító biobeton

2024-05-02 12:37:58 | Módosítva: 2024-05-02 12:42:13

Öngyógyító” biobetonból épülnek ökovillák a belga tengerparton. A hullámzó homokdűnék ihlették a belga ökoépítész Vincent Collabout által tervezett innovatív ökovillákat, melyek tengeri biohulladékból előállított „öngyógyító” biobetonból épülnek.


A „Dűnék” építészeti projekt az északi-tengeri tájba simul, és helyben fellelhető tengeri ökoszisztéma természetes anyagait hasznosítja. Ezeket a biológiai ihletésű villákat öngyógyító biobetonból tervezték, amelyet helyben fellelhető tengeri élőlények héjából (például rákból, kagylóból, osztrigából, kagylóból vagy tengeri csigából) állítanak elő.

Az ökovilláknak tehát a hagyományos beton helyett egy teljesen új megközelítésű, tengeri biohulladék az alapanyaga, melyet új erőforrásként újrahasznosítanak, lehetővé téve ezzel egy hatékony, alacsony környezeti hatással járó kék körforgásos gazdaság létrehozását az építőiparban. A tengeri biobetonnak az összetételét baktériumok és gombák spóráival gazdagították, amelyek gyógyító tulajdonságokat adnak az új környezetbarát épületeknek. A vízzel érintkezésbe kerülő mikroorganizmusok ugyanis kalcium-karbonátot állítanak elő, amely beszivárog minden lehetséges repedésbe, lehetővé téve a biobeton öngyógyulását az épület hosszabb mechanikai ellenállása és tartóssága érdekében.


A belsőépítészeti megoldások és a külső formatervezés közötti nagyobb vizuális kölcsönhatás érdekében a bútorok szintén tengeri bioanyagokból, masszív természetes kövekből, gyöngyházból és újrahasznosított algaszálakból készülnek.

A tervek szerint 2025-ben épülnek meg a belga tengerparton, Ostend városában az első biobetonból gyártott villák.

Forrás: Impress magazin

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Különleges enteriőrök

Egy lakószobát, vagy annak egy sarkát nemcsak különleges formájú berendezési tárgyakkal, hanem azok eltérő bevonó huzataival, vagyakontrasztos falfestés és 3D elemes lambériához jól...


Betonozás a nyári forróságban

Ha nem is a legnagyobb öröm a nyári hőségben betonozni, ha a munkák ütemezésében ez a nehéz feladat éppen a legmelegebb nyári időszakra esik, akkor nincs sok választása az építőnek. A korszerű...