Lépéshangszigetelés úsztatott betonnal

2012-04-26 12:36:13 | Módosítva: 2012-04-26 12:36:13

Lépéshang alatt – leegyszerű­sítve – a födémen keresztül, a felső lakásból vagy emeletről érkező hangokat értjük. Többszintes ­épületben, lakóházban lakók jól ismerik ezt a jelenséget, különösen, ha a felettük lakók fapapucsba járnak, vagy éppen a gyermekeik ugrálnak egy kicsit többet. A fent lakók életmódjára sok befolyásunk nincsen, legjobb tehát, ha már az építéskor gondolnak a megfelelő lépéshang (kopogóhang) gátlásra.

A lépéshangszigetelésre alkalmas anyagokat szabvány rögzíti. Korábban e probléma megoldására elsősorban szálas szigetelőanyagokat alkalmaztak, újabban azonban a sztirol habot is alkalmassá tették erre a célra. Ebben a funkcióban a szigetelőanyagnak az a feladata, hogy a födémeken a járkálásból, mozgásból eredő rezgéseket ne engedje továbbterjedni az egész szerkezetben. A rezgéseket pedig csak rugalmas anyag tudja elnyelni, tehát egy rugóhoz hasonló anyagot kell beépítenünk. Erre a célra kiválóan alkalmas – a szálas szigetelőanyagok mellett – újabban a speciális, expandált polisztirolhab lemez is.

A polisztirol hab eredendően természetesen nem elég rugalmas a hangrezgések elnyeléséhez, tehát ahhoz, hogy rugóként viselkedjenek, a szerkezetüket módosítani kellett. A szabványok pontosan rögzítik ezeket a szerkezeti követelményeket, akusztikai jellemzőket, illetve szabályozzák a beépítési körülményeket – pl. korlátozzák a beépítéskor megengedhető összenyomódást. A lépéshangszigetelő lemezeket a nyers födémre kell fektetni. Ha a födém nagyon egyenetlen, azt kissé simítani kell; utólag pl. homokterítéssel, de egy lécel lehúzott betonfelület már eleve megfelelő.

A szigetelő táblákat kötésben kell lefektetni a födémre, szoros illesztésben, erre pedig technológiai fóliát kell teríteni. Ez utóbbi akadályozza majd meg, hogy a szigetelő rétegre öntött úsztatott beton befolyjon a táblák rései közé, amitől hanghidak keletkeznének. A legalább 5 cm vastag úsztatott beton rétegre azután tetszőleges padlóburkolat kerülhet.

A lépéshangszigetelő lemezek vastagsága részben a födém anyagától, szerkezetétől, másrészt az elválasztani kívánt helyiségek funkciójától függ. A növekvő vastagság – a rá kerülő úsztatott beton réteggel együtt – természetesen csökkenti a helyiség belmagasságát, de ha van elegendő hely, akkor ezzel nem érdemes takarékoskodni.

Egy felújításnál már gyakran nincs elegendő helyünk a szigetelő rendszer számára, ekkor – kompromisszumos megoldásként – alkalmazható speciális, tekercsben kapható, 1-2 cm vastag polietilén hab (Korplaszt) is. A szigetelő tekercset az oldalak mentén peremszigetelésként fel kell hajtani. Erre közvetlenül kerülhet a végleges padlóburkolat, például szalagparketta. Ez természetesen már nem az úsztatott betonos eljárás, de cserében a szigetelés vastagsága nem lesz nagyobb 2 cm-nél.

Új anyagok a lépéshangszigetelésben

DV-Silent

A DV-Silent lépéshangszigetelő termékcsalád egyedi gyártási technológiával, újrahasznosított alapanyagokból készül. kifejezetten hangszigetelési, zajcsökkentési és rezgésszigetelési feladatokra lett kifejlesztve. Alkalmazásával jelentősen csökkenthetők az embert érő zajhatások, így érzékelhető módon javítható az építmények akusztikai komfortja, végső soron az épületben élő dolgozó emberek életminősége.

A kidolgozott technológiával olyan új anyag jön létre, amelynek belső része megőrzi az eredeti, kivulkanizált gumira jellemző egyes tulajdonságokat, és a kapott termék szerkezete pedig térhálós, szivacsos jellegű lesz. Így körülbelül 20-40%-kal kisebb a térfogatsűrűsége mint a hagyományos eljárással készült rezgéscsillapító gumiké. Ez teszi lehetővé a kimagasló rezgéscsillapító és hangszigetelő tulajdonságot, amely már néhány mm vastagságban is megmutatkozik.

Jól használható úsztató rétegként meleg és hidegburkolatok alá, úsztatott födémek úsztató rétegeként, léghangszigetelés javítására (pl. álmennyezet fölötti tereknél, gipszkarton falaknál), falak és födémek közé (lakáselválasztó, illetve hanggátló falaknél).

Lépcsőkarok rugalmas megtámasztására is alkalmas. A DV-Silent hangszigetelő lemezt 80, 90, illetve 100 cm széles, feltekercselt hengerben kapható. A lapok választható vastagsága: 2, 3, 6, 10 vagy 12 mm – a leggyakrabban előforduló alkalmazási célokhoz igazodva.

Ökocell Csend lépéshangszigetelő anyag

Az Ökocell Csend egy speciális kötőanyag, EPS granulátum és víz keveréke, melyet összekeverés után a polisztirol adalékos könnyűbetonokhoz hasonló módon dolgozunk az aljzatra, táblás lépéshangszigetelés helyett. A kivitelezés során az aljzatkiegyenlítés és a beépülő gépészeti szerelvények tökéletes elrejtése is lehetővé válik, miközben a kopogó zaj szigetelése a mai kor elvárásainak minden tekintetben megfelel, vagy felülmúlja azokat. Épületfizikai paraméterei (hővezetés, páradiffúzió, hangszigetelés) kiválóak, lépéshang-szigetelésként 23-29 dB javulás várható tőle. Minden burkolattípusnál alkalmazható. Padlófűtésnél minimális vastagságot tesz lehetővé.

Rockwool Steprock HD

Nagy testsűrűségű lépés-hang­szi­ge­te­lő, terhelhető kőzetgyapot lemez. Száraz és nedves esztrich használata esetén szintközi födémek léghang- és lépés-hangszigetelését egyik leghatékonyabb módon biztosító kőzetgyapot termék. Felhasználható előtétfalak hangszigetelésére is. A Steprock HD lemez különösen alkalmas szintközi fö­démek lépéshang-szigetelésére szá­raz esztrich (például farost-, faforgács-, gipszkarton lemez) úsztatott réteg alatt. Nemcsak a födém feletti helyiségben keletkező kopogó hangot, hanem a léghangokat is szigeteli.

Isomaster

Lépéshangszigetelő lemez, ­speciális gyár­tási eljárással rugalmassá tett ex­pan­dált polisztirolhab. Az anyag alacsony dinamikai merevségéből adódó jó rugalmasságát a beépítés utáni tartós használat során sem veszíti el. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmas testhangok („kopogóhangok”) szigetelésére. Többszintes épületek közbenső födémein ­kialakított úsztatott padlószerkezetekhez használható, aljzatbeton vagy esztrich alá.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan óvjuk meg a térkőt a felfagyástól?

A fagy beköszöntekor már kevesen gondolnak a kertjükre, hiszen ekkor már bőven véget ért a kerti szezon. A növények visszahúzódnak, a kerti bútorok meleg helyre kerülnek, a csapokat pedig...


Végre itt a nyár - a betonozás vár!

A hosszú esős napok után kisütött a nap, így elkezdhetjük, folytathatjuk a korábban tervezett-elindított építkezést, házbővítést, kocsi felhajtó javítást. Akár úgy döntünk, hogy a munkálatokhoz...