Beton felületvédelem

Cementkötésű anyagok közül a betont használja legnagyobb mennyiségben az építőipar. Mérnöki létesítmények, hidak, alagutak, magas épületek kivitelezése elképzelhetetlen lenne beton nélkül. A beton nagy problémája, hogy alacsony a húzószilárdsága, amit vasalással lehet megnövelni. A betonba kerülő vasalást a beton kezdeti - 12-13 körüli - pH-értéke elméletileg megvédi a korróziótól, de nézzük, mi is történik valójában? A légszennyezés - napjaink egyik legnagyobb környezeti problémája - miatt a levegő magas széndioxid és kéndioxid tartalmú. E vegyületek nedves környezetben a vízzel reakcióba lépve a beton felületében egy kémia folyamatot indítanak el: a karbonátosodást.

A karbonátosodás lassú folyamat, ami évek alatt, nem lineárisan zajlik le a betonfelületben. A betonfelület károsodásának mértékét befolyásolja a betonvas takarása és a beton bedolgozása is. A károsító hatás abban rejlik, hogy a beton pH-értéke folyamatosan csökken: ha ez az érték 9 pH érték alá esik, a betonvas korróziója beindul. A fém felületén pikkelyszerűen leváló részek térfogat-növekedést eredményeznek, ami hosszabb távon a betonfelület repedezéséhez, majd az ide bejutó víz megfagyásával a felület nagyarányú roncsolódásához vezet. Ezt a károsodást különböző betonjavító anyagokkal tudjuk megelőzni.
A betonjavító anyagok alkalmazása kézi- vagy gépi technológiával történhet. A kézi technológia a következő lépésekből áll;
A megtisztított beton- és fémfelületen helyreállítjuk az eredeti pH-értéket. Ehhez cementkötésű alapozókat használunk. Ezeket az anyagokat több rétegben, ecsettel vagy szórással visszük fel a felületre. Kijavítjuk a hiányzó részeket, a sérült rész rétegvastagságától függően több rétegben, ásványi vagy PCC polimercement-javítóhabarcsokat alkalmazva. A javítással megakadályozzuk a víz és ez által az oldott vegyületek bejutását a szerkezetbe. Ezután a megfelelő betonbevonatokkal, festékekkel esztétikailag is helyreállítjuk a felületet.
A másik műszaki megoldás a betonlövés, amivel nagy felületű betonszerkezeteket lehet javítani. Ez elsősorban ipari technológia, amelynél egy nagy teljesítményű kompresszorral és betonlövő géppel nagy mennyiségű, 1,5-5 m3/óra betont lehet fellőni az előkészített felületre.
Forrás: Sakret

Saját kezűleg is könnyedén javítható a betonrepedés a 3M Concrete Repair betonjavító ragasztó segítségével.
Egyszerűen töltsük fel a vízszintes felületen lévő javítandó repedést, üreget, vagy a rögzíteni kívánt kötőelem körüli részt. Az önterülő uretán simán befolyik a megtisztított repedésekbe, résekbe, és mindössze 5 perc alatt megkeményedik egy elégséges mértékig. 15 perc elteltével már egy jármű is átmehet a javított rész felett. Az oldószermentes, rugalmas uretán olyan tartós kötést ad, ami tovább tart, mint a cementtel történő javítás.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: beton, felületvédelem

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Homlokzatápolás nanotechnológiával

A nanotechnológia felhasználásával újabb és újabb lehetőségek nyílnak az épületeket védő, ápoló építőanyagok alkalmazására. Az UV sugárzását elnyelő fotokatalitikus anyagok, titándioxiddal kezelt...


Sérült betonfelületek kezelése

Az építőipar egyik fő építési anyaga napjainkban a beton. Előnye, hogy szinte bármilyen formájú szerkezetet ki tudunk alakítani belőle, a kellő szilárdsággal és tartóssággal. A betonszerkezeteket...