Beton felületvédelem

Cementkötésű anyagok közül a betont használja legnagyobb mennyiségben az építőipar. Mérnöki létesítmények, hidak, alagutak, magas épületek kivitelezése elképzelhetetlen lenne beton nélkül. A beton nagy problémája, hogy alacsony a húzószilárdsága, amit vasalással lehet megnövelni. A betonba kerülő vasalást a beton kezdeti - 12-13 körüli - pH-értéke elméletileg megvédi a korróziótól, de nézzük, mi is történik valójában? A légszennyezés - napjaink egyik legnagyobb környezeti problémája - miatt a levegő magas széndioxid és kéndioxid tartalmú. E vegyületek nedves környezetben a vízzel reakcióba lépve a beton felületében egy kémia folyamatot indítanak el: a karbonátosodást.

A karbonátosodás lassú folyamat, ami évek alatt, nem lineárisan zajlik le a betonfelületben. A betonfelület károsodásának mértékét befolyásolja a betonvas takarása és a beton bedolgozása is. A károsító hatás abban rejlik, hogy a beton pH-értéke folyamatosan csökken: ha ez az érték 9 pH érték alá esik, a betonvas korróziója beindul. A fém felületén pikkelyszerűen leváló részek térfogat-növekedést eredményeznek, ami hosszabb távon a betonfelület repedezéséhez, majd az ide bejutó víz megfagyásával a felület nagyarányú roncsolódásához vezet. Ezt a károsodást különböző betonjavító anyagokkal tudjuk megelőzni.
A betonjavító anyagok alkalmazása kézi- vagy gépi technológiával történhet. A kézi technológia a következő lépésekből áll;
A megtisztított beton- és fémfelületen helyreállítjuk az eredeti pH-értéket. Ehhez cementkötésű alapozókat használunk. Ezeket az anyagokat több rétegben, ecsettel vagy szórással visszük fel a felületre. Kijavítjuk a hiányzó részeket, a sérült rész rétegvastagságától függően több rétegben, ásványi vagy PCC polimercement-javítóhabarcsokat alkalmazva. A javítással megakadályozzuk a víz és ez által az oldott vegyületek bejutását a szerkezetbe. Ezután a megfelelő betonbevonatokkal, festékekkel esztétikailag is helyreállítjuk a felületet.
A másik műszaki megoldás a betonlövés, amivel nagy felületű betonszerkezeteket lehet javítani. Ez elsősorban ipari technológia, amelynél egy nagy teljesítményű kompresszorral és betonlövő géppel nagy mennyiségű, 1,5-5 m3/óra betont lehet fellőni az előkészített felületre.
Forrás: Sakret

Saját kezűleg is könnyedén javítható a betonrepedés a 3M Concrete Repair betonjavító ragasztó segítségével.
Egyszerűen töltsük fel a vízszintes felületen lévő javítandó repedést, üreget, vagy a rögzíteni kívánt kötőelem körüli részt. Az önterülő uretán simán befolyik a megtisztított repedésekbe, résekbe, és mindössze 5 perc alatt megkeményedik egy elégséges mértékig. 15 perc elteltével már egy jármű is átmehet a javított rész felett. Az oldószermentes, rugalmas uretán olyan tartós kötést ad, ami tovább tart, mint a cementtel történő javítás.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: beton, felületvédelem

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Felfagytak a kültéri burkolataink

Tavasszal, gyakran szembesülünk azzal a problémával, hogyatéli hidegben az időjárási viszontagságoknak kitett betonjárdáink alapja, vagy abetonból készült burkolataink felfagytak. Kisebb nagyobb...


Panel szabászat

A 70-es, 80-as években készült panellakásokat sokszor az olcsóság és a praktikum tervezte. Ennek a koncepciónak megfelelően viszonylag kis tereket, kis alapterületű helyiségeket hoztak létre, de...