Átláthatatlan kerítések

2011-07-01 16:56:25 | Módosítva: 2011-07-06 16:57:21

A kerítések mérete, anyaga nagyban befolyásolja, hogy milyen kapcsolata lesz telkünknek az utcával és a szomszédokkal. A nagy erődítményszerű kerítések sokakat taszítanak, mondván „börtönhatást” keltenek. Másoknak az elszigeteltség a külvilágtól a teljes nyugalmat jelenti. Ahány ház, annyi kerítés.

A kerítés anyaga

Ha átláthatatlan kerítést akarunk házunk köré vonni, azt szinte bármilyen anyagból készíthetjük. Legolcsóbbak a drótkerítések, melyeket szélfogó hálóval szerelve tehetünk átlátszatlanná, de futónövényeket rájuk futtatva is pár éven belül egy szép, átláthatatlan kerítéshez jutunk, melynek eredeti drótanyaga már ki sem látszik a növények alól.
A léckerítések is lehetnek olyanok, melyek nem engednek bepillantást kertünkbe. A lécek közötti távolság, valamint a lécezet vastagságának megválasztása nagy szabadságot ad abban, hogy mennyi betekintést engedük. Ha viszonylag sűrűn helyezzük el a kerítés vázszerkezetére a léceket, akkor olyan eredményt kapunk, hogy szemből nézve a kertünk egy kis része beláthatóvá válik, ám oldalról szemlélve egy teljesen zárt kerítés állja útját a kíváncsi szemeknek. Ez jó hatású megoldás: csak az néz be, aki nagyon akar, ám mégsem érzzük úgy, hogy egy teljesen zárt fallal vettük körül magunkat. Éppen ellenkező hatást érhetünk el a két síkban, eltoltan felerősített lécezéssel; oldalról némi belátást enged, szemből viszont átláthatatlan.
Számos fatáblás panel is kapható, amelyek teljesen tömörek, és gyorsan felállíthatók. A betonoszlopok nútjaiba kell csak becsúsztatni az elemeket, és kész is a kerítés.
Ár-érték arányban a betonkerítések talán a legjobbak, ha stabil és hosszútávon tartós, kevés karbantartást igénylő megoldásra törekszünk.

Kerítés vasbeton elemekből

Érdemes a beton és a fa színét közös nevezőre hozniEgy kerítés legyen biztonságos, gyorsan és egyszerűen telepíthető. A betonelemes kerítés paneleinek korlátlan variációjából mindenki saját ízlésének megfelelően választhatja ki a neki leginkább megfelelőt. Vásárolhatunk teljesen zárt, lábazatos jellegű vas, vagy fa felsőrésszel szerelt panelt is, de a betonelemekből is vannak átlátszóak, különféle rácsmintázattal.
Ezek előnye, hogy kombinálhatók egymással. Azaz alulra tervezhetünk teljesen zárt betonelemeket, feljebb, szemmagasság fölé pedig rácsosat. Így nem érezzük a bezártságot, de mivel az átlátható elemek szemmagasság fölött vannak, csak akkor tud benézni valaki hozzánk, ha odáig felmászik.
Rácsozott, átlátható elemeket tehetünk oda, ahol amúgy sűrűbb a növényzet, azaz amúgy is akadályozott a belátás. A kert egyik sarkába - ahol mondjuk a medencét helyezzük el- , teljesen zárt elemeket húzhatunk be az oszlopokba. A panelek egyszerűen illeszthetők egymásra, és átfesthetők, így teljesen harmonikus kerítésünk lesz akkor is, ha helyenként zárt, máshol nyitott elemeket rakunk bele.

Minőség-ellenőrzés laikusként

Betonelemes kerítés vásárlásakor a minőséget viszonylag egyszerűen ellenőrizhetjük. Nézzük meg, hogy az elemek sarkai, szélei mennyire vannak lepattogva. Ezek a hibák a felrakás utáni fúgázással eltüntethetők ugyan, de jelzik a minőségi hibát, az esetlegesen a szükségesnél ritkább belső vasalást, gyengébb minőségű cementet.

A lécsűrűséggel szabályozhatjuk mennyire legyen átlátható a kerítésMásik árulkodó jel, hogy a beton felülete mennyire sima, vagy sok apró lyuk van-e benne. Természetesen a sima a jobb, ez jelzi, hogy jobb minőségű betonból készült a kerítéselem. Az apró lyukakba télen belemegy a víz, és fagy esetén feszíteni kezd. Ez lassan, de biztosan a kerítésünk felületének morzsolódásához vezet. Az apróbb lyukak eltüntethetők azzal, ha a betonelemet átfestjük.
A látható jelek mellett nézzük meg, milyen régi cégről van szó, és mennyi garanciát ad a kerítésre. A hosszú garancia jó jel, hisz a gyártó is bízik a termékében, ám láttunk már olyan építőipari céget, ami pár év működés után megszűnt, ekkor pedig már nincs, akin behajtsuk az ígért garanciát.
Az elemes kerítések magassága elsősorban a szükséges funkció betöltése alapján határozható meg. A kerítés elemeihez olyan betonoszlopok tartoznak, amelyek elősegítik a könnyedebb összeszerelhetőséget. Az oszlopok belső nútos rendszerűek, minden nút végének az alján megtalálható az úgynevezett „betontuskó”, ami nem engedi a kerítéselemeket lejjebb csúszni, ezzel biztosítva a magasság megtartását és a vízszintet.

Elemes betonkerítésnél nézzük meg a szemcseméretetOlyan kerítésrendszert válasszunk, ahol a magasság rugalmasan választható, hiszen egy utcafronti kerítéshez más magasság kellhet, mint egy oldalt levő elválasztóhoz. Egyes gyártók ezért 0,5 métertől akár 3 méteres magasságig 25 és 50 cm-es lépésekkel teszik lehetővé a magasságok megválasztását.
Az elemes betonkerítésekhez a gyártók szerelési leírást is adnak. Az elemek nagyon felhasználóbarát módon vannak kialakítva, így napi 25-30 méternyi kerítés is megépíthető ezekből.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: kerítés, vasbeton

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

20 éves a Polmetál Pruszynski

Megújuló gyártósorral és nyári akcióval ünnepel a prémium acél építőipari termékek hazai gyártója. Idén 20 éve kezdte működését a lengyelországi központú Pruszynski cégcsoport magyarországi...


Varázsoljuk szebbé környezetünket

A jó idő beköszöntével nagyon sokan felfrissítik régen lefestett kerítésüket és egyéb házkörüli tárgyaikat. Ilyenkor egy kis változtatást is érdemes eszközölni. Egy új színnel újjávarázsolhatjuk...