Átláthatatlan kerítések

2011-07-01 16:56:25 | Módosítva: 2011-07-06 16:57:21

A kerítések mérete, anyaga nagyban befolyásolja, hogy milyen kapcsolata lesz telkünknek az utcával és a szomszédokkal. A nagy erődítményszerű kerítések sokakat taszítanak, mondván „börtönhatást” keltenek. Másoknak az elszigeteltség a külvilágtól a teljes nyugalmat jelenti. Ahány ház, annyi kerítés.

A kerítés anyaga

Ha átláthatatlan kerítést akarunk házunk köré vonni, azt szinte bármilyen anyagból készíthetjük. Legolcsóbbak a drótkerítések, melyeket szélfogó hálóval szerelve tehetünk átlátszatlanná, de futónövényeket rájuk futtatva is pár éven belül egy szép, átláthatatlan kerítéshez jutunk, melynek eredeti drótanyaga már ki sem látszik a növények alól.
A léckerítések is lehetnek olyanok, melyek nem engednek bepillantást kertünkbe. A lécek közötti távolság, valamint a lécezet vastagságának megválasztása nagy szabadságot ad abban, hogy mennyi betekintést engedük. Ha viszonylag sűrűn helyezzük el a kerítés vázszerkezetére a léceket, akkor olyan eredményt kapunk, hogy szemből nézve a kertünk egy kis része beláthatóvá válik, ám oldalról szemlélve egy teljesen zárt kerítés állja útját a kíváncsi szemeknek. Ez jó hatású megoldás: csak az néz be, aki nagyon akar, ám mégsem érzzük úgy, hogy egy teljesen zárt fallal vettük körül magunkat. Éppen ellenkező hatást érhetünk el a két síkban, eltoltan felerősített lécezéssel; oldalról némi belátást enged, szemből viszont átláthatatlan.
Számos fatáblás panel is kapható, amelyek teljesen tömörek, és gyorsan felállíthatók. A betonoszlopok nútjaiba kell csak becsúsztatni az elemeket, és kész is a kerítés.
Ár-érték arányban a betonkerítések talán a legjobbak, ha stabil és hosszútávon tartós, kevés karbantartást igénylő megoldásra törekszünk.

Kerítés vasbeton elemekből

Érdemes a beton és a fa színét közös nevezőre hozniEgy kerítés legyen biztonságos, gyorsan és egyszerűen telepíthető. A betonelemes kerítés paneleinek korlátlan variációjából mindenki saját ízlésének megfelelően választhatja ki a neki leginkább megfelelőt. Vásárolhatunk teljesen zárt, lábazatos jellegű vas, vagy fa felsőrésszel szerelt panelt is, de a betonelemekből is vannak átlátszóak, különféle rácsmintázattal.
Ezek előnye, hogy kombinálhatók egymással. Azaz alulra tervezhetünk teljesen zárt betonelemeket, feljebb, szemmagasság fölé pedig rácsosat. Így nem érezzük a bezártságot, de mivel az átlátható elemek szemmagasság fölött vannak, csak akkor tud benézni valaki hozzánk, ha odáig felmászik.
Rácsozott, átlátható elemeket tehetünk oda, ahol amúgy sűrűbb a növényzet, azaz amúgy is akadályozott a belátás. A kert egyik sarkába - ahol mondjuk a medencét helyezzük el- , teljesen zárt elemeket húzhatunk be az oszlopokba. A panelek egyszerűen illeszthetők egymásra, és átfesthetők, így teljesen harmonikus kerítésünk lesz akkor is, ha helyenként zárt, máshol nyitott elemeket rakunk bele.

Minőség-ellenőrzés laikusként

Betonelemes kerítés vásárlásakor a minőséget viszonylag egyszerűen ellenőrizhetjük. Nézzük meg, hogy az elemek sarkai, szélei mennyire vannak lepattogva. Ezek a hibák a felrakás utáni fúgázással eltüntethetők ugyan, de jelzik a minőségi hibát, az esetlegesen a szükségesnél ritkább belső vasalást, gyengébb minőségű cementet.

A lécsűrűséggel szabályozhatjuk mennyire legyen átlátható a kerítésMásik árulkodó jel, hogy a beton felülete mennyire sima, vagy sok apró lyuk van-e benne. Természetesen a sima a jobb, ez jelzi, hogy jobb minőségű betonból készült a kerítéselem. Az apró lyukakba télen belemegy a víz, és fagy esetén feszíteni kezd. Ez lassan, de biztosan a kerítésünk felületének morzsolódásához vezet. Az apróbb lyukak eltüntethetők azzal, ha a betonelemet átfestjük.
A látható jelek mellett nézzük meg, milyen régi cégről van szó, és mennyi garanciát ad a kerítésre. A hosszú garancia jó jel, hisz a gyártó is bízik a termékében, ám láttunk már olyan építőipari céget, ami pár év működés után megszűnt, ekkor pedig már nincs, akin behajtsuk az ígért garanciát.
Az elemes kerítések magassága elsősorban a szükséges funkció betöltése alapján határozható meg. A kerítés elemeihez olyan betonoszlopok tartoznak, amelyek elősegítik a könnyedebb összeszerelhetőséget. Az oszlopok belső nútos rendszerűek, minden nút végének az alján megtalálható az úgynevezett „betontuskó”, ami nem engedi a kerítéselemeket lejjebb csúszni, ezzel biztosítva a magasság megtartását és a vízszintet.

Elemes betonkerítésnél nézzük meg a szemcseméretetOlyan kerítésrendszert válasszunk, ahol a magasság rugalmasan választható, hiszen egy utcafronti kerítéshez más magasság kellhet, mint egy oldalt levő elválasztóhoz. Egyes gyártók ezért 0,5 métertől akár 3 méteres magasságig 25 és 50 cm-es lépésekkel teszik lehetővé a magasságok megválasztását.
Az elemes betonkerítésekhez a gyártók szerelési leírást is adnak. Az elemek nagyon felhasználóbarát módon vannak kialakítva, így napi 25-30 méternyi kerítés is megépíthető ezekből.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: kerítés, vasbeton

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerítések a zaj ellen

Különösen az állandó közúti forgalom keltette zajterhelés, ami mindenkit nagyon zavar és igénybe vesz, ehhez nem lehet hozzászokni. Legtöbbször sajnos nem lehet megszüntetni, ám intenzitását...


Fonatos kerítések telepítése képekben

A fonatos kerítés az egyik legrégebbi kerítés típus melyet körülbelül 100 évre visszamenően is már alkalmaztak.