A kapor (Anethumgraveolens) fertőtlenítő, frissítő, étvágygerjesztő és emésztést segítő hatású. Emésztési zavarok, felfúvódás, görcsök esetén használható, csecsemőknél kólika esetén alkalmazzák. Segíti a tápanyagfelszívódást. Izomlazító hatású, jó orvosság „irritált” köhögés és asztma esetén. Szabályozza a menstruációt, hosszan tartó szedése megkönnyíti a szülést, ösztönzi a tejtermelést. Illóolaj-tartalmú magjaiból nyugtató, altató, emésztést javító hatású tea készíthető. A kapor gazdag tápanyagokban és bioaktív vegyületekben, amelyek gyógyító hatással lehetnek a szervezetre. A növény erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek védelmet nyújthatnak a sejtek számára a szabadgyökök káros hatásai ellen. Emellett a kaporban található vegyületek gyulladáscsökkentő, antibakteriális és görcsoldó hatásúak lehetnek. Szinte minden része felhasználható, vagyis a levelek, a virágok és a magok is. Finomra vágott levelei salátaöntetek, levesek, mártások, friss sajtok, túró, savanyúságok, kovászolt zöldségek, illetve a tökfőzelék elmaradhatatlan ízesítője. A virágfejeket és a magokat 6 hónapig ecetbe áztatva kapros ecetet kapunk. A magjai kiválóak köretek, gombák, savanyúságok ízesítéséhez.
Történelme van
A kapor egy egynyári virágos növény gazdag történelemmel és gyógyító tulajdonságokkal. Számos kulturális és gyógyászati tulajdonsággal rendelkezik. Eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik, és hosszú idők óta használják fűszerként, gyógynövényként és hagyományos orvosságként. A kaprot már az ókorban is ismerték, és nagybecsű növénynek tartották. A rómaiak és görögök felhasználták fűszerezésre és az ételek ízesítésére. A középkorban a kaprot a közép- és észak-európai konyhákban is népszerűvé tették, és a növény különösen fontos volt a hús- és a hal ételek feldolgozásában. Mára a kapor szinte az egész világon elterjedt, a főzés és a gyógyászat egyik fontos összetevőjévé vált. A kaprot viszonylag könnyű termeszteni, fontos, hogy a vetést, majd kelést követően legyen elegendő napfény számára, és tápanyag a jó lombnövekedéshez. A kapornövényeket általában egy méter magasra hagyják nőni. A kapor egyike azoknak a fűszereknek, amelyeket sokféle ételhez hozzáadhatunk: különleges aromájának köszönhetően kiválóan illik a halakhoz, a tenger gyümölcseihez, a salátákhoz és még sok máshoz is. Ezenkívül a kaprot gyakran használják a savanyúságok és az uborkasaláta készítéséhez is. A friss kaprot legjobb a főzés végén hozzáadni az ételekhez, hogy megőrizze aromáit.
Kapros receptek
Töklepény:
500 g reszelt főzőtököt sózzunk meg, majd 30 perc múlva csavarjuk ki alaposan. Keverjünk hozzá 100 g reszelt tofut, 2 tojást, 5 evőkanál búzalisztet, sót, és egy csokor finomra vágott kaprot. Serpenyőben, kevés zsiradékon, nagyobb kanállal adagolva, ellapogatva pirosra sütjük. Minél hamarabb, frissen fogyasszuk.
Kefir sajt:
egy szűrőt béleljünk ki tiszta konyharuhával. Öntsük bele a kefirt, és letakarva hagyjuk lecsepegni a savót egy tiszta tálba. A savót önmagában, turmixitalban, vagy más módon elfogyaszthatjuk. A legbiztonságosabb, ha a csepegtetés idején a hűtőszekrényben tartjuk. A krémes kefir sajtot sóval és finomra metélt kaporral ízesítjük. Próbáljuk ki bátran különféle fűszerezéssel, hogy megtaláljuk a legkedvesebbet.
Kapros író:
3-4 szál kaprot finomra vágunk, elkeverjük fél liter íróban. Ízlés szerint sózzuk, és egy csipet frissen tört fehérborssal és őrölt szerecsendióval ízesítjük.
Bab kapros mártással:
250 g zöldbabot és 250 g fejtett babot főzzünk puhára. Készítsünk fehérmártást vajból, kevés lisztből a bab főzővizével felöntve. Finomra vágott kaporral, citromlével ízesítjük, végül hozzáadjuk a babot.
Kapros túrólepény:
250 g finomliszt, 20 g élesztő, 10 g cukor, 1 tojás, 50 g vaj, 2 dl tej és egy csipet só felhasználásával készítsünk ruganyos, közepesen kemény kelt tésztát. Langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd kiolajozott tepsibe fektetjük. 400 g áttört tehéntúrót kikeverünk 3 evőkanál cukorral, 1 evőkanál búzadarával, 2 tojássárgájával és felvert fehérjével, 1 csokor apróra vágott kaporral. Lassan sütjük, röviddel az elkészülte előtt, megkenjük 1 tojássárgája és 1 evőkanál tejföl keverékével, és néhány percre még visszatoljuk a sütőbe.