Hő- és energiaveszteség
Alapvetően a központosított rendszereknél a hőtermelő eszköz fizikailag távol esik a csapolási pontoktól. Emiatt, hosszú csővezeték rendszert kell kiépíteni, illetve adott esetben cirkulációs hálózatot is. Ezeknek jelentős hővesztesége van, ezáltal jelentős energia veszteség keletkezik. Hasznos energiának nevezzük azt, amelye a ténylegesen felhasznált meleg víz készítéséhez szükséges, mely a központosított rendszereknél az össz-energia ráfordítás mindössze 60%-a. Decentralizált melegvíz-készítésnél, mivel a csapolási pontok közvetlen közelében használjuk fel az energiát melegvíz-készítésre, ez az érték 97%.
Egy másik hátránya a központi melegvíz-ellátásnak, hogy a különböző csapolási pontokon elvárt eltérő hőmérsékletű melegvíz-igényt, csak úgy lehetséges biztosítani, hogy a tartályt a legmagasabb elvárt hőmérsékletre állítjuk be, és a csapolási pontokon hozzákeverünk hideg vizet. Ezt hívjuk felülméretezésnek. A legdrágább energia az, amit feleslegesen állítunk elő, érthető tehát hogy a szállítási veszteségen kívül jelentkezik még ez a másik pazarlási forma, mely elérheti a 40%-ot is.
Decentralizált rendszereknél, a hőmérséklet hozzá igazítható a csapolási ponton elvárt hőmérséklethez, így pl. egy kézmosó esetében mindössze 35-38 °C-os vizet fogunk felhasználni, míg a mosogatónál vagy zuhanynál 42-45 °C-ot várunk el. Ez jelentős megtakarítást jelent a felhasználónak. Ráadásul a cirkulációs hálózat kihagyásával, az azon működő szivattyú üzemeltetési költségei is megtakaríthatók. A decentralizált melegvíz-készítésnek számos előnye van. Az egyik legfontosabb a beruházási költség alacsonyabb szintje új építésű ingatlanoknál. Ez érthető, hiszen eleve nem szükséges sem a meleg víz csőhálózat, sem a cirkulációs hálózat kiépítésére. Ez a különbség jelentős költségmegtakarítást hoz. Utólagos kiépítésnél, óriási előnyt jelent, hogy nem kell várni, míg a meleg víz a csapolási ponton rendelkezésre áll. Higiénikusabb is a rendszer, hiszen nem fordulhat elő pangó víz kialakulása sem a csővezeték rendszerben, sem a központi tartályban. További előny, hogy a csapolási hőmérséklet pontosan beállítható, így kizárólag a felhasználási céltól függő energiát használjuk fel. A csapolási pontokon eltérő mennyiségű csapolás is jellemző. Egy kézmosó esetében – amelyet tipikusan csak pár másodpercig használunk – lényegesen kevesebb energiával állítható elő a meleg víz, mint pl. a zuhanyzóban vagy a mosogatásnál.