Lakásunk illata

2016-02-12 10:10:48 | Módosítva: 2016-02-12 10:56:49

Számos légfrissítő kapható a boltokban, a választék szinte akkora, hogy alig lehet közöttük eligazodni. Érdemes azonban megismerni e termékkör adta lehetőségeket, hiszen egyesek közülük, csak rövid időre elnyomják a kellemetlen szagokat, mások semlegesítik ezeket. A termékek egy része illatos ugyan, ám hosszútávon akár káros is lehet egészségünkre. Szóval nem mindegy mivel illatosítunk.


Fejétől bűzlik a hal…

A mondás is úgy tartja, hogy a kellemetlen dolgoknak, szagoknak van egy kiváltó oka, amit célszerű megtalálni, és azt semlegesíteni. A lakás szellőzése kulcsfontosságú, hiszen ha a légcsere megfelelő, akkor a szagokkal is kevésbé gyűlik meg a bajunk. Tehát fordítsunk nagy hangsúlyt a rendszeres és megfelelő mértékű szellőztetésre. Alapesetben a lakószobákban nem szabadna, hogy kellemetlen szagok kialakuljanak. Az éjszakai alvást követően egy jól kiszellőztetett hálószobában ugyanez a helyzet. Ha a lakásnak e részein alakulnak ki szagok, az probléma, hiszen okozhatja vizesedés miatti penész, dohszag, vagy más hasonló, komolyabb építészeti probléma. Nem építészeti okokra visszavezethető dolog a dohányfüst lehet, ami igen egyszerűen orvosolható, ha nem az egész ház egy dohányzóhelyiség.

A konyhai szagok kialakulása elkerülhetetlen a főzés során, bár ez jelentősen mérsékelhető, ha a tűzhely fölé beépítünk egy szagelszívót. Ennek a házon kívülre kivezetett változatai jóval hatékonyabbak, mint a filteres típusok, de az is több mint a semmi, ha a szabadba kivezetés nem oldható meg. Ezek a készülékek gyorsan elszívják az ételszagot, így az nem terjed tova a lakás többi helyiségébe. Arra vigyázzunk, hogy télen ezek a szagelszívók nem használhatók, ha kandalló van a házban. A kandalló füstje, égéstermékei könnyen a szobalevegőbe kerülnek, ha szagelszívó is működik, akkor amikor tűz ég a kandallóban.


A konyha mellett a fürdőszoba és a WC rendszeres légcseréje is fontos. Előbbinél a pára elvezetése miatt, hiszen könnyen penészedés alakulhat ki e vizes helyiségben. Utóbbinál pedig szintén a szagokkal lehet gond, még a konyhai ételszagoknál is komolyabb mértékben.


A szagok ellen tehát elsősorban próbáljunk meg szellőztetéssel védekezni: egyrészt ez ingyen van, másrészt a legegészségesebb megoldás, hiszen nem csak a szagokat semlegesíti, de friss levegő is érkezik a házba. Számos tanulmányban leírták már, hogy a bútorlapból készült bútorok ragasztóanyagai, a használati tárgyakon és a lakás belsejében felhasznált festékek, ragasztók oldószer anyagai évekig párolognak ki a tárgyakból, és ezen oldószereket mi folyamatosan belélegezzük. E káros hatást is mérsékelhetjük a rendszeres légcserével.


Ha a szellőztetés kevés, vagy esetenként télen például nem tudjuk megfelelően kivitelezni – hiszen ha állandóan szellőztetünk friss levegőnk lesz ugyan, de ezzel egyúttal a fűtés ellen is dolgozunk, ilyenkor jöhetnek szóba a szagsemlegesítő és légfrissítő szerek. Utóbbiakból legjobbak a természetes eredetűek, például az illóolajak.

Modern megoldások

Számos illatosító készülék kapható kereskedelmi forgalomban, ezekből funkció és illat alapján könnyen választhatunk. Van olyan készülék, aminél beállíthatjuk, hogy hány percenként fújjon kis illatpermetet. Ennek egy változata már kerámiaváza kinézetű, hogy jobban illeszkedjen egy szobába. Más típusaikat a szúnyogriasztó készülékhez hasonlóan a konnektorba kell bedugni, és így biztosít egyenletes illatot.


A készülékek tudása azonban itt még nem ér véget. Van mozgásérzékelős, és amikor elhaladunk előtte, akkor illatosít. Megint más változatnak több tartálya van, így bizonyos időnként, mindig más-más illatúvá varázsolja a lakást. Szintén vásárolhatunk ózonkészüléket, mely a konnektorba dugva alkalmanként elektromos szikrákat gerjeszt, ekkor zümmög is egy kicsit. Ilyenkor a levegő oxigénjéből ózonmolekulák képződnek az elektromos kisülés energiájának hatására, melyek fertőtlenítik a levegőt, és szagsemlegesítő hatásuk is van.

Természetes megoldások


A növényi illóolajok, akár aromalámpában, vagy egyszerűen párologtatva szintén illatosítja a lakást, emellett teljesen természetes és aromaterápiás hatással is bírnak, azaz egyes illóolajok például fertőtlenítenek – nemcsak a lakást, hanem a légútjainkat is. Ez náthás időszakban kiváló terápia is egyben.

Ha beteg van a lakásban, egy liter ecetet keverjünk össze 200 gramm eukaliptuszlevéllel. A keveréket zárható edényben sokáig eltarthatjuk, ha pedig szükségét érezzük, néhány evőkanálnyit melegítsünk fel, és párologtassunk el belőle, így máris megszabadulunk a levegőben található baktériumoktól.

A citrom köztudottan az egyik leghatásosabb és legkönnyebben beszerezhető természetes fertőtlenítőszer. A legegyszerűbb módja, hogy felfrissítsük a lakás levegőjét, ha egy fél citromot belefacsarunk egy liter vízbe, majd az egészet egy szórófejes flakonba töltjük, és néhányszor körbespricceljük vele a szobát. Ha éppen nincs kéznél ilyen flakon, a citromos vízbe mártsunk egy kisméretű törülközőt, csavarjuk ki, majd tegyük száradni a radiátorra.Mielőtt kedvenc illatunkkal töltjük meg a lakást, szabaduljunk meg a kellemetlen szagoktól, így lehetünk biztosak benne, hogy a levegő valóban tiszta lesz, és nem egyszerűen csak elnyomja egyik illat a másikat. A rossz szagokat hamar magába szívja egy kistányérba öntött ecet vagy szemes kávé, de egy hamutartóban elégetett babérlevéllel is gyorsan megtisztíthatjuk a levegőt. Makacs cigarettaszag ellen egy tálkában keverjünk össze egy evőkanál szalmiák sót és egy evőkanál levendulaeszenciát, majd tegyük be a szobába, amíg a dohányszag meg nem szűnik.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ablaknyitás vagy gépi szellőztetés?

Nem először írunk erről, és gyaníthatóan nem is utoljára. A lakásszellőztetés fontossága azóta került fokozottan előtérbe, hogy a lakásfelújítások során korszerű nyílászárókra cseréljük le a...


Helios EcoVent Verso

Az emelkedő energiatakarékossági követelmények miatt új építéseknél és felújításoknál is egyre tömörebb épületszerkezeteket építenek. Akövetkezmény: a helyiségekben nincs természetes légcsere, a...