Tápanyag visszapótlás

2024-06-10 13:10:09 | Módosítva: 2024-06-10 13:13:05

A kertészkedés során nemcsak közvetlenül a növények gondozása, hanem a talaj tápanyagellátásának fenntartása is kiemelkedően fontos. A konyhakertekben, amelyek különböző zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények termesztésére szolgálnak, különösen lényeges a megfelelő tápanyag-utánpótlás, hogy a növények egészségesek legyenek, és jól fejlődjenek.


A tápanyagok számos formában állnak rendelkezésre, a leggyakrabban alkalmazottak közé tartoznak a komposzt, az érett trágya, a granulált tápanyagok és a hosszú hatástartamú műtrágyák. A komposzt és az érett trágya két organikus tápanyagforrás, amelyek szerves anyagokban gazdagok, és hosszabb távon biztosítják a tápanyagokat a talaj számára. Ideális esetben a komposztot és az érett trágyát az év elején, vagy az ősszel kell kijuttatni a talajra, hogy a növények a szezon kezdetén már hozzáférjenek ezekhez. A kijuttatás ideje munkaszervezési és praktikai okokból is azért tavasszal vagy ősszel van, mert például egy zöldséges ágyásnál a trágyázást, vagy komposzt bedolgozást sokkal egyszerűbb megoldani akkor, amikor nincs növény a területen. Természetesen később sem lehetetlen, hiszen ezek az anyagok kijuttathatók a sorközökbe, és úgy is bedolgozhatók, vagy egyszerűen mulccsal takarva az eső- és öntözővíz bemossa belőle a talajba a tápanyagokat.

Granulált készítmények, gyantaburkolt műtrágyák

A granulált tápanyagok (például a granulált csirketrágya, sirály guano) és a hosszú hatásidejű – a gyantaburoknak köszönhetően szabályozott tápanyag leadású – műtrágyák hatékonyan biztosítják a tápanyagokat a növények számára. Ezek a formák gyakran könnyebben adagolhatók, és a tápanyagok hosszabb ideig rendelkezésre állnak a növények számára, mint más, hagyományos formákban kijuttatott tápanyagok. A granulált készítményeket általában a talajfelszínre szórják, és vízzel öntözik be, így a tápanyagok lassan felszabadulnak, és a gyökerek könnyen hozzáférhetnek. A hosszú hatásidejű műtrágyákat általában a talajba keverik, melyekből a tápanyagok a hőmérséklet és a víz függvényében fokozatosan jutnak ki a talajba, és mindig a megfelelő mennyiségben állnak a növények rendelkezésére.


Tápanyagok oldott formában

A tápanyagok kijuttatásának másik lehetősége a vízben oldva, azaz a tápoldattal történő kijuttatás, ami történhet öntözéssel, vagy a levelekre permetezve. Utóbbi esetben természetesen sokkal kisebb koncentrációban. Ez a kijuttatási módszer különösen fontos lehet olyan tápanyagoknál, amelyeket a növények számára könnyen felvehető formában kell adagolni, vagy amelyeket gyorsan kell felvenniük. A lombtrágyázás kiváló módja annak, hogy a növények közvetlenül felvegyék a szükséges tápanyagokat a leveleiken keresztül. Ez különösen hasznos lehet, ha a talaj minősége vagy pH-értéke nem megfelelő a tápanyagok hatékony felszívódásához. A lombtrágyázást korábban tüneti kezelésnek tartották, egy gyors beavatkozásnak, ami után úgy kell a tápanyag ellátás módszerét visszaállítani, hogy az elsődlegesen a gyökereken keresztül jusson a növényekbe.

A lombtrágyák fejlődésével ma már ez a technológia nem tekinthető csak másodlagos, gyors beavatkozásra alkalmas tüneti kezelésnek. Például gyümölcsültetvényeken is rendszeresen alkalmazzák, ahol a fák évtizedekig termesztésben vannak, így a gyökéren keresztüli tápanyag utánpótlási lehetőségek korlátozottak. Ehelyett a növényvédelmi kezelésekkel egy menetben például gombaölő vagy rovarölő készítmények, esetleg biostimulátorok kijuttatásakor a tartályba egy menetben lombtrágya is kerül, így a tápanyag utánpótlás is megoldott, és nem kell külön munkafolyamattal és plusz kijuttatási költséggel számolni, hiszen egy menetben más szerekkel „koktélban” került a levélre a hatóanyag és a tápanyag.

A talaj tápanyag-ellátottsága mellett a szerkezetének a javítása is fontos. A kertészkedés során a növények egészségének és terméshozamának alapja a megfelelő talaj, de ez nem csak a tápanyag tartalmat jelenti! Sok helyen találkozhatunk olyan talajokkal, amelyek túl kötöttek, vagy túl laza szerkezetűek, vagy nem képesek megfelelően megtartani a vizet és a tápanyagokat. Szerencsére, a talajminőség javítása számos módon lehetséges, és az ásás nélküli talajhasználat is egyre népszerűbb megoldásnak tűnik.


A trágyázás az egyik alapvető módszer a talajjavításra

A megfelelően elkészített komposzt vagy szerves trágya hozzájárul a talaj szerkezetének javításához is, növeli a talaj mikroorganizmusainak aktivitását és megtartja a nedvességet és a tápanyagokat a talajban. A mulcsolás a talaj borítását jelenti egy vastag réteg mulccsal, például szalmával, szárított falevelekkel vagy fűnyesedékkel. A mulcs segít megakadályozni a talaj kiszáradását, fenntartja a talaj hőmérsékletét, és meggátolja a gyomok növekedését. Emellett a mulcs lebomlása során tápanyagokat juttat a talajba. A túl kötött talajok lazítása érdekében hasznos lehet a felső réteg eltávolítása, és a helyükre jó minőségű talaj vagy komposzt elhelyezése. Ez a részleges talajcsere drága is, és nagyon munkaigényes, ellenben nagyon rossz talaj esetén lehet létjogosultsága. Ez a minőségi javítás, részleges talajcsere, segít a gyökereknek, hogy jobban behatoljanak a talajba és fejlődjenek. A zöldtrágyázás során növényeket vetünk olyan céllal, hogy azok gazdagítsák a talajt tápanyagokkal, illetve lazítsák annak szerkezetét. Például a pillangósvirágúak és a hüvelyesek nitrogénben gazdagítják a talajt, míg a gyökereik lazítják azt. Ezek a növények a későbbi időszakban beledolgozhatók a talajba, vagy egyszerűen ritkítva hagyhatók a talaj felszínén.A forgatás nélküli talajhasználat egy modern, mégis a hagyományos növényi életmódra visszacsatoló megközelítés a kertészkedés során. Lévén az erdő és mező növényzete igen dús, holott nem ássa, kapálja senki. Ez azt jelenti, hogy a talajt nem forgatjuk fel, hanem a felső réteget meghagyjuk érintetlenül. Ez előnyös lehet, mert a talaj így megőrzi természetes szerkezetét és mikroorganizmusait, amelyek segítik a talaj egészséges fennmaradását, sőt fejlődését. Emellett a forgatás nélküli talajhasználat megakadályozza a talaj szerkezetének romlását, szabályozza a nedvességmegtartást és csökkenti a gyomok mennyiségét. A konyhakerti talaj javítása fontos lépés a sikeres kertészkedésben. A trágyázás és a mulcsolás mellett hasznos lehet a zöldtrágyázás és a forgatás nélküli talajhasználat. Minden módszernek megvannak a maga előnyei, és kombinálva használva a legjobb eredményeket érhetjük el. Érdemes kísérletezni, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb talajjavítási módszereket konyhakertünkben.
További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyár a kertben

A nyár a legmelegebb, és legszárazabb évszakunk. Kerti növényeink ápolását is e két tényhez kell igazítanunk, hiszen ezekből kiindulva számos növényvédelmi probléma és kisebb-nagyobb krízis...


Gyökérzöldségek

MESTER+A gyökérzöldségek olyan növényi gyökerek, amelyek zöldségként fogyaszthatóak. Más földalatti szerveket is gyakran – hibásan – gyökérzöldségnek neveznek. Érdekességük, hogy mivel a föld...