Tápanyag visszapótlás

2024-06-10 13:10:09 | Módosítva: 2024-06-10 13:13:05

A kertészkedés során nemcsak közvetlenül a növények gondozása, hanem a talaj tápanyagellátásának fenntartása is kiemelkedően fontos. A konyhakertekben, amelyek különböző zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények termesztésére szolgálnak, különösen lényeges a megfelelő tápanyag-utánpótlás, hogy a növények egészségesek legyenek, és jól fejlődjenek.


A tápanyagok számos formában állnak rendelkezésre, a leggyakrabban alkalmazottak közé tartoznak a komposzt, az érett trágya, a granulált tápanyagok és a hosszú hatástartamú műtrágyák. A komposzt és az érett trágya két organikus tápanyagforrás, amelyek szerves anyagokban gazdagok, és hosszabb távon biztosítják a tápanyagokat a talaj számára. Ideális esetben a komposztot és az érett trágyát az év elején, vagy az ősszel kell kijuttatni a talajra, hogy a növények a szezon kezdetén már hozzáférjenek ezekhez. A kijuttatás ideje munkaszervezési és praktikai okokból is azért tavasszal vagy ősszel van, mert például egy zöldséges ágyásnál a trágyázást, vagy komposzt bedolgozást sokkal egyszerűbb megoldani akkor, amikor nincs növény a területen. Természetesen később sem lehetetlen, hiszen ezek az anyagok kijuttathatók a sorközökbe, és úgy is bedolgozhatók, vagy egyszerűen mulccsal takarva az eső- és öntözővíz bemossa belőle a talajba a tápanyagokat.

Granulált készítmények, gyantaburkolt műtrágyák

A granulált tápanyagok (például a granulált csirketrágya, sirály guano) és a hosszú hatásidejű – a gyantaburoknak köszönhetően szabályozott tápanyag leadású – műtrágyák hatékonyan biztosítják a tápanyagokat a növények számára. Ezek a formák gyakran könnyebben adagolhatók, és a tápanyagok hosszabb ideig rendelkezésre állnak a növények számára, mint más, hagyományos formákban kijuttatott tápanyagok. A granulált készítményeket általában a talajfelszínre szórják, és vízzel öntözik be, így a tápanyagok lassan felszabadulnak, és a gyökerek könnyen hozzáférhetnek. A hosszú hatásidejű műtrágyákat általában a talajba keverik, melyekből a tápanyagok a hőmérséklet és a víz függvényében fokozatosan jutnak ki a talajba, és mindig a megfelelő mennyiségben állnak a növények rendelkezésére.


Tápanyagok oldott formában

A tápanyagok kijuttatásának másik lehetősége a vízben oldva, azaz a tápoldattal történő kijuttatás, ami történhet öntözéssel, vagy a levelekre permetezve. Utóbbi esetben természetesen sokkal kisebb koncentrációban. Ez a kijuttatási módszer különösen fontos lehet olyan tápanyagoknál, amelyeket a növények számára könnyen felvehető formában kell adagolni, vagy amelyeket gyorsan kell felvenniük. A lombtrágyázás kiváló módja annak, hogy a növények közvetlenül felvegyék a szükséges tápanyagokat a leveleiken keresztül. Ez különösen hasznos lehet, ha a talaj minősége vagy pH-értéke nem megfelelő a tápanyagok hatékony felszívódásához. A lombtrágyázást korábban tüneti kezelésnek tartották, egy gyors beavatkozásnak, ami után úgy kell a tápanyag ellátás módszerét visszaállítani, hogy az elsődlegesen a gyökereken keresztül jusson a növényekbe.

A lombtrágyák fejlődésével ma már ez a technológia nem tekinthető csak másodlagos, gyors beavatkozásra alkalmas tüneti kezelésnek. Például gyümölcsültetvényeken is rendszeresen alkalmazzák, ahol a fák évtizedekig termesztésben vannak, így a gyökéren keresztüli tápanyag utánpótlási lehetőségek korlátozottak. Ehelyett a növényvédelmi kezelésekkel egy menetben például gombaölő vagy rovarölő készítmények, esetleg biostimulátorok kijuttatásakor a tartályba egy menetben lombtrágya is kerül, így a tápanyag utánpótlás is megoldott, és nem kell külön munkafolyamattal és plusz kijuttatási költséggel számolni, hiszen egy menetben más szerekkel „koktélban” került a levélre a hatóanyag és a tápanyag.

A talaj tápanyag-ellátottsága mellett a szerkezetének a javítása is fontos. A kertészkedés során a növények egészségének és terméshozamának alapja a megfelelő talaj, de ez nem csak a tápanyag tartalmat jelenti! Sok helyen találkozhatunk olyan talajokkal, amelyek túl kötöttek, vagy túl laza szerkezetűek, vagy nem képesek megfelelően megtartani a vizet és a tápanyagokat. Szerencsére, a talajminőség javítása számos módon lehetséges, és az ásás nélküli talajhasználat is egyre népszerűbb megoldásnak tűnik.


A trágyázás az egyik alapvető módszer a talajjavításra

A megfelelően elkészített komposzt vagy szerves trágya hozzájárul a talaj szerkezetének javításához is, növeli a talaj mikroorganizmusainak aktivitását és megtartja a nedvességet és a tápanyagokat a talajban. A mulcsolás a talaj borítását jelenti egy vastag réteg mulccsal, például szalmával, szárított falevelekkel vagy fűnyesedékkel. A mulcs segít megakadályozni a talaj kiszáradását, fenntartja a talaj hőmérsékletét, és meggátolja a gyomok növekedését. Emellett a mulcs lebomlása során tápanyagokat juttat a talajba. A túl kötött talajok lazítása érdekében hasznos lehet a felső réteg eltávolítása, és a helyükre jó minőségű talaj vagy komposzt elhelyezése. Ez a részleges talajcsere drága is, és nagyon munkaigényes, ellenben nagyon rossz talaj esetén lehet létjogosultsága. Ez a minőségi javítás, részleges talajcsere, segít a gyökereknek, hogy jobban behatoljanak a talajba és fejlődjenek. A zöldtrágyázás során növényeket vetünk olyan céllal, hogy azok gazdagítsák a talajt tápanyagokkal, illetve lazítsák annak szerkezetét. Például a pillangósvirágúak és a hüvelyesek nitrogénben gazdagítják a talajt, míg a gyökereik lazítják azt. Ezek a növények a későbbi időszakban beledolgozhatók a talajba, vagy egyszerűen ritkítva hagyhatók a talaj felszínén.



A forgatás nélküli talajhasználat egy modern, mégis a hagyományos növényi életmódra visszacsatoló megközelítés a kertészkedés során. Lévén az erdő és mező növényzete igen dús, holott nem ássa, kapálja senki. Ez azt jelenti, hogy a talajt nem forgatjuk fel, hanem a felső réteget meghagyjuk érintetlenül. Ez előnyös lehet, mert a talaj így megőrzi természetes szerkezetét és mikroorganizmusait, amelyek segítik a talaj egészséges fennmaradását, sőt fejlődését. Emellett a forgatás nélküli talajhasználat megakadályozza a talaj szerkezetének romlását, szabályozza a nedvességmegtartást és csökkenti a gyomok mennyiségét. A konyhakerti talaj javítása fontos lépés a sikeres kertészkedésben. A trágyázás és a mulcsolás mellett hasznos lehet a zöldtrágyázás és a forgatás nélküli talajhasználat. Minden módszernek megvannak a maga előnyei, és kombinálva használva a legjobb eredményeket érhetjük el. Érdemes kísérletezni, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb talajjavítási módszereket konyhakertünkben.




További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hogyan tápoldatozzuk az örökzöldeket a tavasz indulásával?

Az emberek szívesen telepítenek kertjükbe, teraszukra, balkonukra örökzöldeket. Természet közelibb élményt nyújt, ha maguk körül sok zöldet látnak, akár télen is. Kedvenc növények közé tartoznak a...


Mediterrán virágözön

Egyre többféle mediterrán virágcsoda ontja virágait teraszainkon. Virágzásuk egyik titka, a megfelelő tápanyagellátás. A teleltetőből kikerülve szükségük van a tavaszi regenerálódásra, lassan...