Kilincs különlegességek

2011-09-01 11:23:36 | Módosítva: 2018-04-18 10:16:09

Nagy ötletek vagy felesleges túlbonyolítások - döntse el mindenki maga. Ami biztos, hogy a zár- és kilincsgyártók újabb és újabb fejlesztésekkel jelennek meg a piacon.

Ajtókitámasztós kilincs

Szellőztetésnél, forgalmas irodákban, nagy méretű tárgyak pakolásánál a lábbal lenyitható ajtókitámasztó nyújt kulturált megoldást. Egy ötletes kialakításnak köszönhetően a kilinccsel is megoldhatjuk ezt a feladatot. A kitámasztós kilincsszerkezet ugyanúgy használható az ajtó nyitására, mint hagyományos társai, de továbbforgatva egy gumibakot tol ki az ajtó aljából, megakadályozva annak véletlen záródását.

Behúzható ajtónyitó

Egyre több szállodában találkozni kulcs nélküli, kártyával nyitható ajtókkal, ahol az érvényesítés után csak meg kell húzi az ajtó nyitógombját. Ilyen kártyával azonban nem csak a vendégek, hanem a személyzet is rendelkezik, aki esetleg olyankor is ránk nyithat, amikor azt nem szeretnénk. A "Do Not Disturb" tábla kiakasztásának alternatívája lehet a belülről visszahúzható ajtógomb, ami fizikailag teszi lehetetlenné a bejutást.

Önfertőtlenítő kilincs

Az UV sugárzást számos helyen használják fertőtlenítésre, miért pont a kilincs lenne kivétel? A gyakran piszkos kézzel megfogott ajtónyitókon baktériumok telepednek meg. Különösen nagy probléma ez kórházakban, rendelőintézetekben, közintézményekben. A zárszerkezetbe épített UV lámpa jelentősen lecsökkenti a kórokozók számát, folyamatosan működésben van, amikor a kilincs alaphelyzetben található. Halvány pislákolása jelzőfényként szolgál sötétben.

Ajtókulcs

Inkább egy vicces elgondolás, mint világmegváltó ötlet a csavarkulccsal nyitható ajtó. Érdekes kiegészítője lehet egy műhelynek, garázsnak, vagy akár egy loft lakásnak is. Alapszintű biztonsági funkciót is ellát, kilincs híján csak az juthat be, akinek van csavarkulcsa. 

Lábnyitó

Egy nyilvános mellékhelyiséget elhagyva nem szívesen fogjuk meg az ajtó kilincsét, tekintettel azon embertársainkra, akik nem helyeznek nagy hangsúlyt a kézmosásra. A legjobb megoldás a kifelé nyíló, önbehúzós ajtó, amit egyszerűen vállal nyithatunk. Amennyiben az ajtó befelé nyílik, a lábnál elhelyezett "kapaszkodó" segíthet rajtunk. 

Számzáras kilincs

A hagyományos számzáras ajtók rákfenéje az áramkimaradás. Ekkor a jól bevált kulcshoz kell folyamodnunk, ez pedig a legtöbb esetben nincs kéznél. Bár a kilincsbe épített számzár nem a legkifinomultabb biztonsági megoldás, egyes esetekben elégséges lehet. Használata nem igényel áramot, működése hasonló a kerékpáros lakatok számzáraihoz. Takarítóhelyiségek, raktárszobák, hotelszobák biztosítására elégséges lehet. Programozása külső eszközzel történik, így a rosszindulatú hozzáférés elkerülhető.

(forrás: http://dornob.com)

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fertőtlenítő párásító

A közelgő tél és a beinduló fűtési idény sajnálatos velejárója a lakás száraz levegője; a kicserepesedő száj, a száraz bőr. Párásítani kell a helyiségek levegőjét.


Csapódás gátlók

A lakásunkban számos olyan bútor van, amelynek az ajtóit, fiókjait márönbehúzó bútorszerelvények, bukópántok, vagy a régebbieken még mágneszárak rögzítik a becsukásukkor. Ám a záródásukat...