Környezetkímélő és olcsóbb

PLANTEX csiszolókorong

2010-08-30 22:18:07 | Módosítva: 2010-09-01 22:56:19

A Münchenhez közeli Geretsried-ben harminc éve működő Eisenblaetter csiszolóanyag-gyár nagy német iparvállalatok állandó beszállítója. A mindenféle csiszolóanyagra kiterjedő termék-palettáját ötéves kutatómunka eredményeképp egy környezetkímélő és olcsó csiszolókorong-családdal bővítette.

A PLANTEX védett nevű korongok lényege, hogy 70 %-ban egy nagyon régen használatos textil-alapanyagból, kenderből, 30 %-ban pedig polipropilénből készülnek. Ezeknek a használat során elkopó, elégő, a környezetbe kerülő maradványai, hulladékai nem mérgezőek (mint az eddig használatos üvegszálerősítésű anyagoké). A keletkező szag sem bűzös, hanem az égő fáéra emlékeztet. A gyorsan növő kender termesztése nem kíván különleges technológiákat, s természetesen előnye az is, hogy olcsó, meg hogy zöldterületként, a fotoszintézis révén oxigént termel a légkörbe.
Az újfajta kender-pp kompozit egyaránt alkalmas a korong-alaplapok és a csiszolóüzemekben fényezésre használt textil, (műhelyzsargonban rongy) korongok csiszoló-anyagaként történő alkalmazására. Előnye, hogy az alaplapokról egészen lefogyasztható a csiszolóanyag. Az eddigieket az eltérő alap+csiszolóanyag miatt már akkor eldobják, amikor van még rajtuk csiszoló-textil.

Kevésbé káros a munkások egészségére, mert eleve puhább lévén, mérsékli a vibrációt, amivel csökken az újjak fehéredését okozó Reynaud-szindroma veszélye is. Mivel nem keletkezik olyan káros por, mint az üvegszálas műanyagok használatakor, csökkenthető a szellőztetés, nedvesítés és a védőálarc-viselés is.
A PLANTEX és a simításra, pontosításra használatos társa, a TRIMTEX megfelel a szigorú német biztonsági előírásoknak is. A kísérletek során például egy 115 mm-es korongot percenként 29.000 fordulatra pörgettek fel. A hatalmas centrifugális erő okozta szétrobbanása nélkül!
Az újfajta, szabadalmaztatott korongok gyártóját számtalan szakmai, állami díjjal, oklevéllel tüntették ki és azok eredményeként használhatják az "e téren világelső" megjelölést.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szűcs József

Címkék: csiszoló, korong, tárcsa

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Sarokcsiszolás gyakorlata

Sokféle sarokcsiszoló és tartozék szerepel a szaküzletek és barkácsáruházak kínálatában. Időszakos munkákra nem szükséges a legprofibb mellett döntenünk, de a gép helyes használatával...


Rozsda eltávolítása

A fém tárgyak erősen rozsdás felületeinek letisztítása nem könnyű feladat. A letisztításhoz erős huzalkefe a leggyakrabban használt szerszám, viszont a kézi drótkefézés nagyon fárasztó művelet, és...