Ha számít a simaság

2021-03-23 15:32:58 | Módosítva: 2021-04-08 11:39:29

Vannak olyan helyzetek, amikor szinte mindennél fontosabb az, hogy egy - bármilyen - géppel megmunkált felület kompromisszummentesen sima legyen, hogy a legapróbb felületi sérülések is eltűnjenek, mert csak a tökéletes simaság az elfogadható. De hogyan érjük el a simaságot, milyen szerszámokra lesz szükségünk?


Simaság, mindenekfelett

Tény, hogy bármilyen munkát végzünk, bármilyen szerszámmal, és akármennyire is óvatosak vagyunk, szinte elkerülhetetlen, hogy végül valamilyen – a célszerszámra jellegzetes – nyomot hagyjunk a megmunkált felületen. Ez legtöbbször megengedett, de vannak esetek, amikor a tökéletes simaság az elvárt. A különböző csiszológépek, excenterek éppen ebben segítenek, ezeket a nyomokat fogják eltüntetni akár nagyobb, vagy kifejezetten nagy felületeken is. 

Szakosodott csiszológépek

Az lenne az ideális, ha lenne egyetlen csiszológép, amelyikkel bármilyen anyag bármilyen hibáját simává lehetne varázsolni, de ez lehetetlen, hiszen a csiszológépek többfélesége éppen abban rejlik, hogy szinte szakosodtak – mondja Nagy Gábor a SzerszámKell ügyvezetője. Többféle csiszológép van, attól függően, hogy milyen feladatra akarjuk őket használni; vannak kör-, szalag-, vibrációs-, és excentrikus működésűek – folytatja Gábor.

Mindnek van előnye és hátránya. Akármennyire is igyekszünk, a szalagcsiszolók hosszirányban, a körcsiszolók körben, a rezgőcsiszolók pedig szinte véletlenszerűen hagynak majd szabálytalan csíkokat, nyomokat az anyagban. Természetesen ezeket a gépeket használva az ilyen hibák nem feltűnőek, majdnem teljesen tökéletes végeredményt kapunk, de szakavatott szem még észreveheti a hibákat. Az excentrikus csiszoló legnagyobb előnye, hogy valóban – kompromisszum nélküli - tökéletesen sima felületet ad.

Az excentercsiszoló: simaság mindenek felett

Fontos tudni – mondja Gábor - hogy az excentercsiszolókat inkább nagyobb felületeken érdemes használni, mert ott lesz a legkitűnőbb a hatásfokuk. A különlegességük a mozgásuk – folytatja Gábor. Az excentercsiszoló körmozgást végez, excentrikus körökben mozog. Ennek az excentrikus körmozgásnak a legnagyobb előnye, hogy nincs közös középpontjuk, ezért nincs olyan felület, amit középpontnak lehet nevezni. Ha pedig nincs ilyen, akkor egyenletesen fog csiszolni, maximális simaságot érhetünk el vele. Segíti a munkánkat, hogy ezek a gépek ergonomikus kialakításúak, a markolatuk csúszásmentes, és általában hosszú tápkábelük van, hogy ne kelljen állandóan meg-megállni, miközben éppen simára csiszolunk segítségükkel valamilyen felületet.

Milyen extrák vannak?

A csiszolás természetesen porral jár, aminek az elszívása ma már alapkövetelmény, és a legtöbb csiszoló, sarokcsiszoló vagy excentercsiszoló gép képes erre: általában egy porgyűjtővel. Az egyszerűbb excentercsiszolókon egy sima porszűrő van, de vannak olyan porgyűjtők, amelyek a legkisebb szálló porszemeket is elülepítik.

Fontos a gép helyes használatát megtanulni – mondja Gábor -, de ez egyáltalán nem nehéz. Az excentercsiszoló különlegessége, hogy a saját súlyát a felületen tartva el is végzi a munkát szinte helyettünk, nekünk csak irányítani kell. Előnye, hogy a munka után akár finiselhetünk: néhány excentercsiszolón megvan a lehetőségünk a már tökéletes felületen még egyszer végigmenni a géppel, és akár polírozni is a sima felületet.

Ha csiszológépeket, excenter csiszolót keresel, kattints, és nézz szét nálunk. 


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A Dremel bemutatja: Dremel 4000 multiszerszám

Idén ősszel jelenik meg a Dremel legerősebb multiszerszáma, ami egyben a legnagyobb teljesítményű multiszerszám a piacon. Ez a Dremel 4000. Az új gép jelenlegi 400-as Digitális sorozatot váltja...


Házhoz visszük a tavaszt

Nem véletlenül mondják a tavaszra, hogy szeszélyes, hiszen idén is megtréfált minket. Nemrég úgy tűnt megérkezett, de mire felocsúdtunk, és nekiálltunk volna a kerti munkáknak, hóeséssel lepett...